Miten pitää kasvit elossa 🤔 Wakashukon vinkit

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 07. 2024
  • Video on tehty kaupallisessa yhteistyössä Substralin kanssa 🌱
    Lisätietoa näistä Substralin tuotteista 🌿 cutt.ly/Substral-Tuotteet
    Seuraa mua:
    🌅 Instagram - Wakashuko
    / wakashuko
    👻 Snapchat - Wakashuko
    / wakashuko

Komentáře • 31

  • @varomato
    @varomato Před 3 lety +17

    Kiitos mestari

  • @seljaaaltonen
    @seljaaaltonen Před 3 lety +1

    Kiitos kuningas ! Tää video oli best❤️😝

  • @goyatruecrime6028
    @goyatruecrime6028 Před 3 lety +2

    Myös ruukun painoa kokeilemalla tietää, koska on hyvä kastella. Ruukkua ei tarvi vaihtaa kuin vasta sitten kun alkaa tunkea juuret läpi pohjasta :D
    Itsellä on ollut tosi monet kasvit monta vuotta ihan kaupan muoviruukussa.
    Ainoastaan jos kasvi alkaa voida huonosti ilman kunnon syytä on hyvä tsekata ettei kasviin ole jätetty pistokas pottia(tää on super yleistä)
    joka ei anna kasvin keskus "nupikan" hengittää. Orkideojen kanssa tää on enemmän sääntö kuin poikkeus ja monesti syy siihen, miksi ne delaa heti alussa.
    Muuten ne pärjäilee muoviruukussa ilman ongelmaa. Itse suosin kans saviruukkuja.
    Saviruukut BEST! ne on musta myös kauneimman näköisiä ja joskus käytän niitä jopa aloitusruukuissa oleville kasveille suoja/koriste ruukkuina :,,D)
    Itse olen huomannut että valo on aivan äärettömän tärkeä tekijä siinä onnistuuko kasvi. Vaikka asuisi kämpässä mihin valoa tulee on lisävalo monesti tarpeen.
    Se nopeutaa kasvin kasvua ja kasvi voi yleisesti paremmin. Tää kesti multa monta vuotta tajuta. Tuskailin vaan et miks mun saniaiset ei ikinä lähde kunnolla kasvuun,
    vaikka ne saa kosteutta tarpeeksi ja ne on aluskasveja ei ne tarvi valoo ja ääääää! Mutta vaikka kasvi olisi esim. aluskasvi ne monesti elää alueilla joissa uv- säteilyä on enemmän
    kuin sisätiloissa. Heti kun otti lamput käyttöön ne on alkaneet kukoistaa. Et tämmönen vinkki vielä täältä.
    Jos on tyyppi joka haluaa vaan ikkunalaudalle jonkun nätin kasvin tuomaan iloa, tämmöstä kauheeta arsenaalia ja ohjeistusta ei välttämättä tarvi! :D

    • @arttu.ylitalo
      @arttu.ylitalo  Před 3 lety +2

      Täyttä asiaa! Se on ihan totta, että kyllähän moni kasvi pärjää niissä suojaruukuissa ja niidenkin kanssa on kyllä menty eteenpäin, että aika harvoin näkee enää semmoisia suoraan sanottuna saveen istutettuja kasveja.
      Itse kuitenkin tykkään aina istuttaa kasvin saviruukkuun, koska oon liian kiinnostunut siitä miten ne juuret voi 🙈 Varsinkin jos oon ostanut jonkun kalliimman kasvin niin en haluu et se delaa heti sen takia et juuret on alkanu mätänee tms.
      Orkideat on super mielenkiintoisia ja ne pitää kyllä aina ehdottomasti istuttaa uudelleen, koska siellä juurissa on just se pieni motti, joka mädännyttää juuret aivan varmasti. Orkideoista vois puhua kyllä vielä erikseen, koska niissä on aika paljon kaikkea omaa huomioitavaa.
      Valo on myös tosi tärkeä ja tätä videota editoidessa tajusin vasta että jotenkin huomaamattani jätin siitä puhumisen kokonaan 😂 Meillähän on varsinkin talvella aina kasvivalot päällä.
      Mut hei kiitos kommentista ja hyvistä pointeista! 👌🏼🌿

  • @Eleven_moons
    @Eleven_moons Před 7 měsíci

    Kiitos todella paljon vinkeistä!☘️🪴
    Ite oon noin 9kk sitten innostunut kasveista☘️ ja tässä videossa on tosi paljon loistavia vinkkejä,🥑 jotka varmasti tulee käyttöön!🌱
    Varsinkin toi, kun kerroit, että ostovaiheessa ja muutenki kannattaa googlata,🌵 et millainen kasvi on.

  • @Kpopheaven
    @Kpopheaven Před 3 lety +1

    Ihana video, juuri sopivan tiivis ja silti informatiivinen! Innostuin kasveista joskus viime keväänä, kun sain avokadonsiemenen itämään, tosin hänen tarinansa ei ollut kovin pitkä, kun talvi tuli... Syksyllä sitten näitä kasveja vaan ilmestyi - osa selvisi, osa ei. Oon vähän ehkä hajamielinen ja suurpiirteinen kasvien hoitaja, mutta yritän parhaani! Saatiin avopuolisoni kanssa viime syksynä tuparilahjaksi juorun pistokas ja se on kyllä selvästi kasvanut - ei mitenkään superpaljoa, mutta niin, että sen kyllä huomaa. Ihanaa on ollut seurata sen kasvua alusta asti!

    • @arttu.ylitalo
      @arttu.ylitalo  Před 3 lety +1

      Toi on just kivointa kun saa pistokkaan tai alkaa itse kasvattamaan siemenestä. On niin palkitsevaa nähä ku se kasvaa 😍 Kantsii kans välillä ottaa kuvia niin sit voi myöhemmin ihastella kuinka paljon se on kasvanut! Juoru kyllä kasvaa kivasti mut tarvii paljon vettä ja valoa. Meillä juoru viihtyy aika vaihtelevasti 😅 Mut tsemppiä teidän pistokkaaseen! Ja jos näyttää siltä että se alkaa delaamaan niin siitä voi hyvin napsia uusia pistokkaita ja laittaa ne veteen juurtumaan vähäks aikaa.

    • @Kpopheaven
      @Kpopheaven Před 3 lety

      @@arttu.ylitalo joo, siis melkein eniten tykkäänkin seurata omien pistokkaiden kasvua! Se toki vaatii kärsivällisyyttä ja onhan se ihanan helppoa vaan ostaa valmiiksi isoksi kasvanut kasvi. Tuo on kyllä hyvä vinkki, että delaavaa kasvia voi yrittää pelastaa ottamalla siitä pistokkaita! Tein niin värinokkoseni kohdalla syksyllä (tosin tulos oli huono). Toivottavasti teet lisää kasvivideoita, niitä on kiva katsoa :)

  • @arcadia3223
    @arcadia3223 Před 3 lety +5

    Mulla on paljon huonekasveja ollut jo monta vuotta, mutta itse aina unohdan niitä multia vaihtaa 😂 Ainoastaan silloin on alkanut kasvit ehkä jopa kärsimään, jos on laittanut johonkin huonolaatuiseen multaan mikä pakkautuu hetkessä. Tänä keväänä vaihdoin moneen kasviin mullat ja näyttää tykänneen 😎 Kasveja ei myöskään voi koskaan olla liikaa ja siksi pistin sitruunan siemenet multaan ja ne kaikki itivät ja kasvavat hurjaa vauhtia!

    • @arttu.ylitalo
      @arttu.ylitalo  Před 3 lety +1

      Joo mä oon nyt tänä keväänä huomannut et kun panostaa laadukkaisiin aineksiin ja tuotteisiin, niin kasvit on kasvanu muutamassa kuukaudessa ihan hulluna! Meillä on kans noita omia ”viljelmiä” itämässä passionhedelmästä kumkwattiin 😂

  • @HimeCookie
    @HimeCookie Před 3 lety

    Ihana 😍🌱🌿☘🍀❤❤❤❤❤❤

  • @sarihonkanen7958
    @sarihonkanen7958 Před 3 lety +7

    Wau mikä tieto paketti huonekasveista ja saada ne voimaan hyvin.
    Olisin kiinnostunut mullattomista kasveista jotka eivät elä mullassa ollenkaan. Olisiko tälläisestä aiheesta kiinnostavaa tehdä videota?
    🌻🌺

    • @arttu.ylitalo
      @arttu.ylitalo  Před 3 lety

      Kiitos! Mukava kuulla, että tästä oli hyötyä 😇 Ja kiitos loistavasta ideasta! Ehkäpä jotain tähän liittyvää voisin kertoa 👌🏼

    • @goyatruecrime6028
      @goyatruecrime6028 Před 3 lety

      Mulla on melkein kaikki seramiksessa :) Seramis on mun mielestä paras mullattomaan kasvatukseen.
      Etenkin kasvit jotka kärsii juurimädästä herkästi on tosi hyvä vaihtaa seramikseen.
      Eli kun tilanne alkaa näyttää siltä, että kasvi voi huonosti, ei lähde kasvaan, voi olla liikakastelun/juurimädän merkkejä vaihdan seramikseen.
      Ovat tykänneet. Mulla ikinä ennen ei esim. Aarnipeikko onnistunut, mutta nyt on seramiksessa lähtenyt pämistelemään.
      Seramiksen huono puoli on se, että seramista pitää kostuttaa suht usein, sen kuivumisen näkee jo väristä,
      mutta jotkut käyttää tikkuja eli puutikku sinne ja sitten kun se ei enää ole kostea niin annetaan vesi
      (koko seramis kastellaan kauttaaltaan). Myös ravinteet pitää antaa itse, koska kasvi ei saa seramiksesta sitä pikkiriikkistä ravinne määrää jonka se mullasta ottaa.
      Muuten ihanan helppo ja pelastus monesti tilanteessa jossa kasvi alkaa delata "ilman" mitään syytä.
      Seramis on siis ilmavampaa kuin tavan multa.
      Se on vaan harmillisen kallista(melkein 10e säkki),
      mutta muutamalle kuolemaa tekevälle riittää ihan hyvin ja jääkin vielä, että saa vaikka uudet pistokkaat siihen(näin mulla :) )

  • @2tideR
    @2tideR Před 3 lety

    Kasvitohtori 🌿🌱🌵🤗

  • @anna-kaisakorhonen7510
    @anna-kaisakorhonen7510 Před 3 lety +1

    Ilmeisemmi oon tehny jottaa oikee ku kasvit vaa kasvaa 😂 meil o kaik kasvit altakasteluruukuis paitti Aloe Vera ja kaktukset. Ekana kasvina myös Juoru o aika hyvä 😅

  • @kolakeisari7874
    @kolakeisari7874 Před 3 lety

    7:46 hei mikä kasvi tää on? oon joskus saanu tällasen eikä se oo kasvanu ollenkaan. se on ihan hyvässä hapessa mut haluaisin et se kasvais. tarviiko tuo paljon valoa ja vettä? kiitos jos joku jaksaa vastata!

    • @arttu.ylitalo
      @arttu.ylitalo  Před 3 lety

      Laikkuvehka on kaverin nimi ja meilläkin on tosi hidaskasvuinen. Se ei tarvitse kovinkaan paljoa valoa tai vettä, joten se on todella helppohoitoinen 😇 Eli kunhan näyttää hyvinvoivalta niin sanoisin, että jatka vaan samaan malliin!

    • @kolakeisari7874
      @kolakeisari7874 Před 3 lety +1

      @@arttu.ylitalo okei, kiitos paljon!!

  • @jarmovalojaa1949
    @jarmovalojaa1949 Před rokem

    Hei. Itse laitan astian pohjalle istutus vaiheessa saviruukun palasia jotta juuret pysyisivät ilmavampina. Eiks tää ole vanha ohje...

  • @himpulasd
    @himpulasd Před 3 lety +1

    Ai kauhea että säikähdin tuossa alussa, kun lorotit suoraan tuota lannoitetta 🤣 hyvä kun katsoin loppuun asti kun esittelit tuon lannoitteen... 😁

  • @jujejej
    @jujejej Před 3 lety +1

    Kastelen suihkepullolla vedellä mun kasvien lehtiä, mut kaikki lattiat ja pöydät kastuu aina siitä vedestä ku suihkuttelen... Onks tähän jotain vinkkiä xD

    • @varomato
      @varomato Před 3 lety +3

      Viet ne suihkuun ja siellä suihkit

    • @arttu.ylitalo
      @arttu.ylitalo  Před 3 lety +1

      Kuten tossa jo joku ehtikin kommentoida niin sillon tällön suihkupäivä kasveille on tosi jees (hoituu kastelu samalla). Mutta jos tykkää sumutella kasveja niin oon käsittänyt et semmonen ”continuous spray bottle” olis hyvä siinä, että sieltä tulee erittäin hienoa sumua, joka ei sitten niin paljon sotke ympäristöä. En tiiä mikä toi tuote on suomeksi, mutta ilmeisesti suosittu kampaajien keskuudessa 😅

    • @goyatruecrime6028
      @goyatruecrime6028 Před 3 lety +2

      Saniaiset ja paljon vettä tarvivat käytän ihan suihkuissa tai hanan alla(lehdet vaan, saavat kasteluveden samalla
      kun vesi valuu lehdistä multaan jolloin kasvi pysyy tasaisen kosteana). Silloin tällöin ehkä krt viikkoon paljon vettä tarvivat vien ihan suihkuun kaikki kerralla ja
      suihkuttelen läpi. Tällöin hoituu kunnolla kastelu.
      Päivän mittaan, kun muistan saatan käyttää jonkun kasvin hanan alla, kastelen lehtiä ja vähän hieron lehtiä kauttaaltaan
      (oikeastaan ainut tapa ehkäistä ötöjen tulemista, ne tulee kuiviin lehtiin).
      Mun kasveilla on suihkupäivä pari krt ehkä kahteen viikkoon, kaikki suihkuun jossa ne saa kastelun ja suihkuttelun samalla.
      Tää tapa tekee sen että niiden veden tarve alkaa asettua samoille ajoille(ne jotka vaativat vettä about saman verran) jolloin
      on super helppoa raijata vaan kaikki suihkuun ja that's it.
      Joka aamu esim otan saniaiset, pikku banaanit ja käytän lehtiä hanan alla. Tää on musta helpompi ja nopeampi tapa kuin suihkutella pikku pullolla
      joka ikinen kasvi läpi mistä tuleva kosteus ei edes ole kovin kestävää, koska suihkepullon vesi haihtuu tosi nopeaa eikä se ikään kuin pese lehteä kunnolla(taas tää itikan torjumis homma).
      Muutenkin vesi joka on lehdissä antaa kasville useammaksi tunniksi kosteutta mitä ottaa. Tosi hyvä vinkki etenkin saniaisten, palmujen, banaanien jne kanssa :)

    • @kolakeisari7874
      @kolakeisari7874 Před 3 lety +1

      @@goyatruecrime6028 heii sä, oot ihana! mä tykkään tosi paljon sun videoista ja ihastelen aina sun kasveja!

    • @goyatruecrime6028
      @goyatruecrime6028 Před 3 lety

      @kolakeisari Kiitoos!!!

  • @joannavainiomaki9923
    @joannavainiomaki9923 Před 2 lety +1

    Mitä jos kasvi on liika kasteltu

    • @arttu.ylitalo
      @arttu.ylitalo  Před 2 lety

      Kannattaa vaihtaa siitä mullat ja tarkastaa juurien kunto. Jos juuret on kovin mullan peitossa niin niitä voi liottaa ämpärissä. Sen jälkeen tarkasta, että onko juuret mädäntyneet ja leikata mädät kohdat pois.
      Jos on taipumusta kastella liikaa, niin kannattaa istuttaa kasvi terrakottaruukkuun, jossa on reikä pohjassa. Terrakotta haihduttaa kosteutta ja ylimääräinen vesi valuu reijästä pois, eikä juuret jää lillumaan veteen.