Zihinsel Engellilere Yaklaşım

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 15. 04. 2020
  • Zihinsel engelli kişiler herkesin hayatının her anında görebileceği ve çevresinde olan kişilerdir. Bu kişilere nasıl yaklaşılmalı ve bu engelin sebebi nedir gibi soruların cevaplarını iyi vermemiz ve bilmemiz gerekmektedir. Bu yüzden önce zihinsel engellin ne olduğunu tanımlamak ve ne olduğunu anlatmak gerekiyor. Bu tanımlama ise oldukça zor bir konu olarak dikkat çekiyor.
    Çünkü testlere göre bu konuda kararlar verilmektedir. Sadece testler bu durum için yeterli değildir. Adaptif özelliklere yani uyum özelliklerine de bu konuda karar vermek için bakılmaktadır. Ayrıca bir takım sınıflamalar da bulunmaktadır.
    Ama çoğunlukla bu yaklaşımlarda testlerin oldukça önemli bir yeri olmaktadır. Kesin bir karara varmak için testler belirleyici bir rol oynar.
    Zihinsel Engelli Çocuklar
    Zihinsel engellilikte söz konusu olan şeylerden bir tanesi ki özellikle küçük çocuklar söz konusu olduğu zaman zihinsel gecikme ile olan farkın belirlenmesidir. Yani insan beyni gelişen bir yapı olduğu için gelişmesinin geciktiği bazı yapılar zihinsel engellere sebep olabilir.
    Fakat bu durumlar gelip geçici durumlardır. Beyin olgunlaşmasını tamamladıkça gecikmiş olan taraflarda bir şekilde normal gelişim sürecini zihinsel engelli kişiler bir şekilde bu gelişimi yakalayabileceklerdir.
    Bu çocuklar normale dönebilecek çocuklardır. Bir anlamda öğrenme bozukluğuna, hiperaktif, dikkat bozukluğuna dönüşebilir bunlar. Ama normale doğru zamanla bir yakınlık göstermeleri oldukça olasıdır.
    Zihinsel Gerilik ve Genetik
    Zihinsel gerilik konusu dikkat edildiği zaman aslında genetik bir yapıdan bahis edilmektedir. Burada ise tartışma konusu oluşturan durumlar söz konusudur. Yine tıp bilimindeki gelişmeler sonucu daha tıp içi düşünenler ve tıp dışı düşününler ile aradaki farklılık olmaktadır.
    Hafif Zihinsel engelli tanımı daha çok kültürel nedenlere bağlanmaktadır. Ama bu yaklaşım oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Hafif zihinsel engellilikte de bir genetiklik var. Ağır engelde zaten biyolojik bir temel olduğu bilinmekte.
    Sadece çevresel faktörler elbette ağır zihinsel engeliler için daha az rol oynamakta iken hafif engellilerde ise daha fazla rol alan bir faktör olarak dikkat çekiyor. Dolayısıyla engelli kişilere yaklaşım yapılırken bu durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.
    Engellilik ve Kültür
    Tabi bunlardan bahsederken yapılan testlerde kültürel etkiler asla göz ardı edilmemelidir. Pek çok Afrika ülkesinde modern dünyada uygulanan testlerin bir kısmı uygulanırsa zihinsel engelli kişilerin çıkacağı oldukça söz konusu bir durum.
    Bu nedenle zihinsel engellilik konusu nöropsikolog, genetik uzmanı, çocuk uzmanı, çocuk psikiyatrisi ve çocuk nörolojisinin bir arada ele alması gereken önemli ve oldukça kapsamlı bir konudur. Zihinsel Engelli konusu ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile de oldukça etkili ve önemli bir konudur.
    İnsan beyni gelişen bir beyin. Özellikle çocuklarda, gelişmesini geciktiren bazı faktörler zihinsel geriliğe neden olabilir. Ancak, beyin gelişimini tamamladıkça bu durum da değişebilir. #ZihinselEngellilik kültürel nedenlere bağlanıyor ancak bu doğru bir yaklaşım değil. Temelinde #genetik, #biyolojik faktörler söz konusu. Tabii ki, yapılan testler ile kültür arasındaki değişime de bakılıyor, bu da göz ardı edilmiyor. Pek çok Afrika ülkesinde modern test teknikleri uygulansa, zihinsel engellilik çıkacağı söz konusu. Bu nedenle zihinsel engellilik konusu; Nöropsikolog, Çocuk Psikiyatrisi, Çocuk Nöropsikoloğu'nun bir arada ele alması gereken bir konudur.
    --
    aba Psikoloji olarak, danışanlarımıza daha iyi bir akademik yol izleyebilmeleri için yardımcı oluyoruz. Uyguladığımız IQ, EQ, dikkat, algı, yetenek ve kişilik testleriyle çocuk, genç ve yetişkin danışanlarımızın potansiyellerini keşfediyoruz. Kullandığımız psikolojik yöntemlerle danışanlarımızı daha iyi akademik sonuçlar alabilecekleri şekilde yönlendiriyoruz. Danışanlarımızın akademik eksiklerini tespit ederek gideriyor, dünyanın en seçkin kurumlarında eğitim almalarını sağlıyoruz.

Komentáře • 14

  • @abapsikoloji8359
    @abapsikoloji8359  Před 3 lety +1

    Merhaba, Her Cumartesi Günü Saat 18.00'da Ücretsiz Open Day (Açık Bilgilendirme Toplantısını) şimdilik Zoom üzerinden yapıyoruz.
    Katılmak istiyorsanız aşağıdaki linkten kayıt olabilirsiniz.
    Kayıt Linki: calendly.com/gamzesart/open-day
    Kayıt olduğunuzda otomatik olarak zoom linki mailinize geliyor olacak.
    Mutlaka bekliyoruz. 🦋

  • @EngellilerPlatformu
    @EngellilerPlatformu Před 4 lety +1

    Sn. Barış Korkmaz hocamıza teşekkür ediyoruz. #StayHome #EvdeKal

  • @elifmutluer2514
    @elifmutluer2514 Před 6 měsíci

    Merhaba ben Ankara da oturuyorum benim %98 zihinsel engelli 18 yaşında ve çocuklarımla bana şiddet uyguluyor ben dışarı çıkmıyor evde devamlı nasıl baş edicegimizi bilmiyorum

  • @user-ob5lm9vk7o
    @user-ob5lm9vk7o Před 11 měsíci

    Hocam Ben nerede hafif Zeka geriliği var renksiz düzelir mi hocam

  • @user-lc9in9mi7f
    @user-lc9in9mi7f Před rokem

    Hocam ben su engelli hastalığında nasıl kutula bilirim hocam

  • @songulavc7899
    @songulavc7899 Před 2 lety

    Benim ablam 198engelli agir engelli kendini normal saniyor cok agresiflesti 40yasini doldurdu konsmyr yureymyr çok zor gunler geciyrz kendini normal saniyor disari cikmk istyr hep kilosu otrmktn çok herzmn çıkartamyrz yardım ettrmyr kendi kendine emeklyr herseydn korkuyr bu ara çok bagryr ne yapcagmzi bimlyrz Allah yardimcimiz olsun Allah şifa versin inşallah kardesime cok uzulyrz akli 1yasinda cock akli dengesi yerinde olsa bu kadar yorulmazdik ama Allahim bilir herseyi Allah yar ve yardımcımiz olsun amin 🤲🙏 zor günler geçiriyoruz Allahim huzurumuz yok yüreğimiz yarali

  • @user-hy8um2po5k
    @user-hy8um2po5k Před rokem

    Hocam hafif zihinsel engelli evlenebilir mi

  • @user-ob5lm9vk7o
    @user-ob5lm9vk7o Před 11 měsíci

    Hocam hafif zihinsel engelli evlenebilir hocam

  • @kertenkele3654
    @kertenkele3654 Před rokem

    Benim abim engeli ne yapmalıyım

  • @user-lc9in9mi7f
    @user-lc9in9mi7f Před rokem

    Hocam hafif zihinsel engelli evlenebilir mi