Cum arată BOALA cu mai multe fețe: BPOC

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 12. 09. 2024
  • BPOC a ajuns a treia cauză de deces în lume
    Pe 17 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC). Cu această ocazie, dar și pentru că noiembrie este Luna Sănătății Plămânilor, Societatea Română de Pneumologie atrage atenția că BPOC este în prezent a treia cauză de deces la nivel global.
    Păstrarea plămânilor sănătoși include evitarea țigărilor, a poluării aerului sau a expunerilor profesionale, menținerea unui stil de viață activ, vaccinarea antipneumococică, antigripală și anti-COVID, respectarea programărilor medicale și administrarea corectă a medicamentelor.
    Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală, iar un milion dintre ei sunt români. Din păcate, mai mult de jumătate dintre oamenii care suferă de BPOC nu știu că sunt bolnavi, pentru că simptomele timpurii pot fi ușor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă (tuse, producție cronică de spută, senzație de sufocare, oboseală).
    BPOC-ul reprezintă una dintre cele mai importante cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial, fiind o patologie complexă pulmonară, dar și cu manifestări la nivelul întregului organism, mai ales în stadiile avansate de boală. Identificarea precoce a acestei boli și instituirea tratamentului încă din fazele incipiente duce la scăderea ritmului de progresie a bolii și creșterea calității vieții pacienților. Beneficiile managementului corect și continuu al acestei patologii se regăsesc și la nivel economic și social, iar exacerbările BPOC-ului în special, prin complexitatea lor, reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate.
    „Pandemia a creat provocări la care a trebuit să ne adaptam din mers, iar în acest sens, Societatea Română de Pneumologie vine în sprijinul pacienților români punând la dispoziție un site, www.casapneumologilor.ro, cu acces atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Totodată, avem un TEL VERDE 021 9904, unde pacienții pot suna ca să se programeze la consultații la pneumologii români.” spune prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.
    „Principalul factor de risc pentru BPOC și pentru cancerul pulmonar este fumatul. Principalul element infaust este diagnosticul tardiv al acestor afecțiuni, din cauza lipsei unor simptome specifice. O persoană care are BPOC și fumează mult are de 6 ori mai mare riscul să facă și cancer pulmonar. Pacienții mari fumători cu BPOC trebuie evaluați periodic pentru o depistare timpurie a cancerului pulmonar, ceea ce ar duce la creșterea speranței de viață a acestor pacienți." spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie.
    „Sărbătorim Ziua BPOC pentru a doua oară în peisajul înnegurat de pandemia de COVID 19. Sigur că multe lucruri le-am regândit în acest context, de la asistența la distanță a acestor pacienți, până la medicațiile de fond și riscul de infecție, de spitalizare, de exacerbare sau de prognostic infaust. Suntem siguri că în timp vom putea depăși împreună toate aceste bariere și că această categorie de pacienți cronici va reveni încet, încet la acel regim normal de consultații și asistență medicală care să acopere principalele deficiențe constatate în trecut: subdiagnostic, depistare precoce, complianță scăzută la terapie.” spune prof. dr. Florin Mihălțan, ex-președinte al Secțiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie.
    „Studiile desfășurate până în prezent la nivel mondial au demonstrat că pacienții fumători cu BPOC, odată infectați cu virusul sars CoV 2 au dezvoltat forme mai severe de boală, cu o spitalizare mai lungă și cu un risc de deces mai crescut. Astfel, recomandarea de a renunța la fumat, care nu trebuie niciodată omisă la pacientul cu BPOC, capătă o noua dimensiune și un plus de greutate în această perioadă.” spune dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, preşedinta Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie.
    ---
    Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
    Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam / pacientul20
    Facebook: / pacientul20
    EHealthRomania: ehealthromania...
    Instagram / pacientul2.0

Komentáře • 32

  • @violetapandel4176
    @violetapandel4176 Před 2 lety +2

    Multumim frumos si eu sufa de BPOC sanatatesi o seara frumoasa😘😘😘😘❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

    • @Pacientul
      @Pacientul  Před 2 lety

      Sanatate multa!

    • @dc.pentrumesteri4893
      @dc.pentrumesteri4893 Před 2 lety

      Ce tratamente luați și cum va simțiți ? Că pe mine mă distrus

    • @violetapandel4176
      @violetapandel4176 Před 2 lety +1

      @@dc.pentrumesteri4893 sa stiti ca nici eu nu sunt chair asa bine dar iau spiriva si ventolina dar în plus am un aparat pe care il pun noaptea pentru a respira mai bine,nu este oxigen.ventileaza aerul ca sa pot respira mai usor.Sanatate si numai bine

  • @anaradu9726
    @anaradu9726 Před 2 lety

    Mulțumesc d-na doctor. Numai bine vă doresc!

  • @elenaleuca9082
    @elenaleuca9082 Před 2 lety

    De reținut..... Mulțumesc!🌹🌹🌹🌹🌹

  • @iv1389
    @iv1389 Před 2 lety +3

    La un așa topic deja îmi imaginam că primul cadru va fi cu d-na Laura dotată cu o foarfeca mare taind un fum gros din camera încercând să răzbească către noi. 🤭 Sau poate luptandu-se cu balaurul de foc..😁
    In fine... Am înțeles ideea, astăzi avem prb mult prea serioase încât prezentarea ludica este destinata altor afecțiuni.👍

  • @minervaghishan4538
    @minervaghishan4538 Před 6 měsíci

    Mulțumim pt sfaturi

  • @corinaprofir4780
    @corinaprofir4780 Před 2 lety +1

    Bună seara! 🤗❤🤗

  • @cornelialupu4915
    @cornelialupu4915 Před 2 lety +1

    Mulțumesc frumos scumpa mea 😘❤

  • @ecaterinabivolaru7402
    @ecaterinabivolaru7402 Před 2 lety +1

    Mulțumim mult! Foarte importante informațiile. Ce face doamna Laura ? Eu pe dumneaei o "savuram"si mai mult.

    • @Pacientul
      @Pacientul  Před 2 lety +1

      Face foarte bine, o sa v-o aratam si pe ea, foarte curand!

  • @mirelahua6477
    @mirelahua6477 Před 2 lety +1

    Bună seara.

  • @dc.pentrumesteri4893
    @dc.pentrumesteri4893 Před 2 lety +3

    Nu totul se rezuma la spirometrie ,sânt oameni cu bpoc ,toate itiologiile de fibroze chiar idiopatice ,sarcoidoză azbestoza silicoză și au valori de Vems de peste 90 și chiar peste 100% și CVF de peste 90 chiar și Pef Sau .ef peste 80 la sută atunci pentru ce se face spirometria când analiza standard este CT tomograf acolo se vad distrugerile de țesut ,

  • @CostiDavid-mm5us
    @CostiDavid-mm5us Před 5 měsíci +1

    Si eu am bpoc si ma tratez cutelom respirox si am 70 ani si muncesc din greu la padure

  • @Pecke1234
    @Pecke1234 Před 2 lety +3

    Un clip despre anxietate sociala?

    • @Pacientul
      @Pacientul  Před 2 lety

      Iata un clip despre cum iti poti controla atacul de panica, Ionut! czcams.com/video/NfO3T5ylkWg/video.html

  • @dc.pentrumesteri4893
    @dc.pentrumesteri4893 Před 2 lety +1

    Poți avea valori an limite normale ancepand cu Vems ,CVF , Pef, atunci analiza standard este Bronhoscopia

  • @MADALINA7055
    @MADALINA7055 Před 2 lety +1

    Unde o pot gasi pe doamna doctor Ulmeanu?

    • @Pacientul
      @Pacientul  Před 2 lety

      La Institutul Marius Nasta din Sos Viilor 90, Bucuresti. Sanatate multa!

  • @thomasgaby9203
    @thomasgaby9203 Před 2 lety

    M-am regăsit 80%din acest clip , am 21 de ani si am astma mi sa recomandat un aparat cu un fel de praf in interiorul lui , dar de fumat tot continui sa fumez , dar din acel aparat trag doar cand simt nevoia....

  • @dc.pentrumesteri4893
    @dc.pentrumesteri4893 Před 2 lety

    Pentru analiza standard este ct și plestimografia nu spirometria

    • @Pacientul
      @Pacientul  Před 2 lety

      Sunteti sigur? Poate e vorba de situatii diferite. Medici specialisti confirma informatiile pe care le prezentam in video.

    • @dc.pentrumesteri4893
      @dc.pentrumesteri4893 Před 2 lety

      @@Pacientul da sânt sigur deoarece sânt cu aceasta boala crunta davsr face spirometria dar mai indicata ar fi plestimografia dar nu se efectuează peste tot an Romania

  • @GunterJrr
    @GunterJrr Před 2 lety

    Buna ziua !! Am fost diagnosticat cu Urticarie Colinergica ( ma fac rosu la caldura de orice fel fie ambientala fie de la efort si ma mananca pielea foarte rau transformanduse in senzati de arsura foarte rau ) Am incercat peste 10 tipuri de antihistaminice si nimic Medrol si Prednison ma ajuta 80% daca intrerup tratamentul mai mult de 2 saptamani nu mai pot face nimic mal ales vara nu ies din casa . In analize ige igl au iesit normale . Sunt asa de 2 ani ceva sfaturi va rog :(

    • @Pacientul
      @Pacientul  Před 2 lety

      Noi suntem jurnalisti si nu putem sa va ajutam decat cu informatii cum sunt cele din clipuri. Pentru ceva asa specific cum e la dumneavoastra TREBUIE sa ascultati doar recomandarile medicului!

  • @gbyr3011
    @gbyr3011 Před 2 lety

    🙋‍♀️👍

  • @vasybylli4870
    @vasybylli4870 Před 2 lety

    *CAM AȘA ARATĂ BOJOGII MEI...FUMEZ DE MIC* 🤪🤒😂😂😂