TÂRGOVIȘTEA DE ALTĂDATĂ - "CISMĂRIA ȘI PANTOFĂRIA DE LUX" A FAMILIEI MIHĂILESCU

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 25. 08. 2024
  • Pe Calea Domnească, la câteva case după "Porțile cele vechi" de la intrarea în oraș dinspre București, într-una dintre clădirile ridicate înainte de 1900 se afla, în urmă cu un veac atelierul de cizmărie cu prăvălie al lui Arghir Mihăilescu. Meșter cizmar, Arghir Mihăilescu a cumpărat casa în anul 1903, nefiind precizat în actul încheiat la tribunal în fața judecătorului Stematiu, din ce an era construcția. Arghir Mihăilescu, înfățișat într-un tablou de epocă păstrat de descendenții săi a fost cel dintâi meșter cizmar din familie. I-au urmat, apoi, doi dintre fiii săi, Papa și Toma. Papa Mihăilescu este menționat în cartea „Amintiri din Cartierul Latin” scrisă de Mihai Constantin Alexandru, atât pentru calitățile sale de meșter cizmar specializat la Paris, dar și pentru cele de actor, profesie pe care a ales-o în cele din urmă: „Papa Mihăilescu făcuse specializare la Paris, devenind cismar de lux, apoi în 1939-1940 a fost selectat de însuși marele C. Tănase și luat în trupa lui, la București.”. Astfel, locul de pe Calea Domnească a continuat să-și primească clienții cizmăriei și pantofăriei de lux „LA SITARU” vreme de șapte decenii, întrucât aici au lucrat Arghir Mihăilescu și Toma Mihăilescu, fiul său. Ion Mihăilescu, fiu al lui Toma Mihăilescu este stăpânul de astăzi al casei care mai păstrează de la fosta cizmărie tabloul cu denumirea atelierului și un suport din metal pe care se băteau încălțările. S-a născut în anul 1933, iar acum, în vârstă de 87 de ani își amintește de copilăria petrecută în atelierul bunicului Arghir, „tată-mare”, iar apoi al tatălui, Toma Mihăilescu, de pe Calea Domnească.

Komentáře • 8

  • @ganescudaniel7143
    @ganescudaniel7143 Před 2 lety +2

    Interesante emisiuni Târgoviștea merită o cercetare amănunțită și o altă punere an valoare

  • @cristiradulescu3330
    @cristiradulescu3330 Před 2 lety +5

    Târgoviște un nume pierdut in istorie......toate orașele cu nume de"târg"au un nume cunoscut(Tg.ocna,Tg. Jiu s.a.m.d.) Și multe enigme sunt la Tgv. Se spune că sunt opt "straturi"ale unor comunități ce au existat aici. Orașul cu cele mai multe biserici...cu prima tiparnița în lb. română...cu ultimii vorbitori de limba latină. În încheiere aș spune că nu a fost eveniment important pentru România în care să nu fi fost implicată Târgoviștea. Viitorul va scoate la lumină multe adevăruri. Este minunat că cineva își aduce aminte de acest oraș.

  • @ingridlaczi7143
    @ingridlaczi7143 Před 3 lety +3

    Bravo!😘

  • @olgapetrescu4873
    @olgapetrescu4873 Před 3 lety +3

    Nu va desmintiti....Targovistea veche vorbeste prin staruinta d-voastra. Multumesc pentru ca va zbateti sa ne reamintiti ca am fost ceva odata...

    • @iuliagherca5881
      @iuliagherca5881  Před 3 lety +4

      Vă mulțumesc pentru susținerea constantă, stimată doamnă Olga!

  • @viorikserban3188
    @viorikserban3188 Před 2 lety +1

    Frumos!
    Doar seniorii targovistei mai dețin adevarul de frumosul oraș !
    Dar sa ținem seama, ca nu sunt vesnici!
    Și dacă omu’ are hotărâre judecătorească și irevocabila ca a deținut acele terenuri și nu i se mai pot restitui ( normal, ptr ca s-a construit bl supermarketuri etc), de ce nu i intra dumnealui în cont impozitele pe tot terenul?? Ce se așteaptă? Sa moara?😡😡

    • @iuliagherca5881
      @iuliagherca5881  Před 2 lety +1

      Cu mare regret vă spun că domnul Mihăilescu a trecut la cele veșnice în urmă cu puțin timp. A rămas fiica sa, să ducă mai departe lupta pentru moștenirea de drept a familiei.