Ekrem Demirli, İslam Düşüncesinde Velayet: Hakîm Tirmizî Sordu İbnü’l-Arabî Cevapladı, 26. Seminer

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 10. 09. 2024

Komentáře • 5

  • @TalatOrdu
    @TalatOrdu Před 5 měsíci

    "Tanrı bakımından olmuş olan da olmuştur, olacak olan da olmuştur. Her şeyin bir yerde tahakkuk etmiş olması gerekir. Hudusun kadimde bir sübutu olması lazım."

  • @TalatOrdu
    @TalatOrdu Před 5 měsíci

    Notlar: Tasavvufta birbirine benzeyen teoriler farklı kelimelerle ile anlatılmıştır. Aslında konu azdır fakat farklı terim kullanılması konuların çokmuş gibi algılanmasına yol açmaktadır.

  • @TalatOrdu
    @TalatOrdu Před 5 měsíci

    Notlar: Dinde zorlama yoktur: İnsanlar dine istikrah etmeyerek yönelmesi lazım. Dini ahlaki hükümler konusunda İbni Arabi'nin güzel bir tanımı: 1- Kalpler aşinadır, 2- Nefislere yabancı gelmez, 3- Akıllar onaylar, 4- Ahlaki hastalıkları iyileştirir.

  • @TalatOrdu
    @TalatOrdu Před 5 měsíci

    İbn Arabi'ye göre yolun en büyüğü Abdülkadir Geylani'dir. İbn Arabi: "Biz bize ardını dönmüş önde gideni takip ediyoruz. Bıraktığı izlerin üzerinden yürüyoruz. Fakat onun izlerinde onun görmediklerini görüyoruz, çünkü asarını o görmedi." Bir veli ne kadar geniş bilgiye sahip olursa olsun peygambere tabidir. ... "Varlıkta yalan olmadığı gibi yoklukta da doğru bulunmaz." ... Herhangi bir şey/bilgi bütün mertebelerde gerçekse kesindir. Normalde bilgimiz sadece bir mertebede doğrudur. Zannın gerçeğe dönüşmesi için onun başka varlık mertebelerinde bulunduğunu temaşa etmek gerekir. Bu şekilde bilgi marifete dönüşür. Bütün katmanlarda tanındığında bilgi tahakkuk etmiş oluyor.