Sindromul Down nu este o sentință

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 22. 03. 2023
  • Frecventează o școală obișnuită, îi place muzica și adoră fotbalul. Unii îi spun copil minune pentru că este copilul soarelui. La naștere, Artiom Colenchivschi a fost diagnosticat cu sindromul Down, adică cu un cromozom în plus.
    Mama lui Artiom nu a știut nimic despre boala genetică a copilului ei, până în momentul în care acesta a venit pe lume.
    ,,Să vă spun că am fost șocată, e puțin spus. Primele două săptămâni a fost foarte greu după maternitate. Atunci am conștientizat că nu putem schimba nimic. Asta e, iar copilul trebuie să fie primit în societate așa cum este. După ce am trecut analiza la careotipi și ni s-a anunțat că este acest cromozom în plus, am înțeles că trebuie să ne apucăm de lucru. Dacă nu mama, cine altcineva? Nu are cine„, a povestit Marina Malența, mama lui Artiom.
    Artiom are 12 ani și este în clasa V-a la Gimnaziul ,,Alexandru Ioan Cuza” din mun. Bălți, acolo unde, alături de alți 18 copii cu cerințe educaționale speciale (CES) învață materia școlară conform unui program individualizat.
    ,,Avem cabinete separate, cadre didactice de sprijin, logopezi, doi psihologi școlari care le acordă toate serviciile necesare„, a spus Victoria Leiba, Director adjunct la gimnaziul ,,Alexandru Ioan Cuza” din Bălți.
    ,,Realizăm asistența educațională prin diferite terapii specifice: terapii cognitive, iergo terapie, melo terapie, dar și terapia prin povești terapeutice. Sunt zile când ne ocupăm doar de limba română. Învățăm a citi, a scrie, exersăm grafia, scrisul, ortografia. Sunt zile când învățăm mai multă matematică. În primul rând el este foarte sociabil. Intră în contact cu diferite persoane foarte ușor. Oferă îmbrățișări și se salută cu toți în transport și locuri publice. Este foarte amabil, un copil foarte bine educat. „, a menționat Lișcinschi Liliana, cadru didactic de sprijin la Gimnaziul ,,Alexandru Ioan Cuza” din Bălți.
    Vestea bună e că, în ultimii ani, grație efortului părinților și a cadrelor didactice, copiii soarelui se integrează tot mai ușor în societate.
    ,,Domină o atmosferă veselă când el e în clasă. Colegii îl apreciază, îl aplaudă atunci când iese în fața clasei în timpul orelor și oferă un răspuns. Desigur, avem o atitutine egală față de toți copiii, nu există discriminare„, a povestit Aurica Hodeava, diriginta lui Artiom.
    ,,Nu m-am gândit că o să ajung cândva să am emoții de bucurie din partea lui Artiom. Care mămica nu își dorește să aibă un copil sănătos? Întodeauna când mă gândeam că, gata, nu mai pot, mai găseam undeva, acolo ar mai fi loc de câțiva pași, încă puțin, ca să ajungem acolo. În așa mod am ajuns și la școală, am ajuns să fim văzuți și ascultați„, a mărturisit mama lui Artiom.
    Cu sindromul Down sunt diagnosticați alți doi copii de la Gimnaziul ,,Alexandru Ioan Cuza” din Bălți, printre care și Alexandra, elevă în clasa a II-a.
    ,,Copilul nu vorbea deloc. Două luni era foarte dificil pentru colectivul de elevi, dar și pentru ea. Ea se orienta greu, nu dorea să socializeze, să comunice cu nimeni. După două luni, a început să comunice verbal, foarte puțin, folosea doar gesturile și mimica. Am început să pronunțăm unele cuvinte pe silabe, dar și să scriem litere. Acest lucru este un progres foarte mare„, a spus Victoria Leiba, Director adjunct la gimnaziul ,,Alexandru Ioan Cuza” din Bălți.
    În Republica Moldova se nasc anual în jur de 50 de copii cu Sindromul Down. Toți au nevoie de ajutor și susținere. Iată de ce, visul Marinei Malența, la fel ca și al altor părinți, este ca în Bălți să fie creat un centru specializat pentru copiii soarelui.
    ,,În orașul Bălți nu este nici un centru pentru copii cu Sindromul Down. Ne-am dori ca autoritățile să cunoască despre acești copii, să organizăm ceva, să pornim, să spargem gheața, să facem ceva pentru acești copii ca să fie ușor integrați în societate„, a spus Marina.
    Ziua Internațională a Sindromului Down este celebrată anual, pe data de 21 martie. În ultimii zece ani, în R. Moldova s-au născut peste 500 de copii cu acest sindrom.
    **********************************
    Vă îndemnăm să ne urmăriți și pe:
    📲Canalul nostru de Telegram:t.me/NordNewsMD
    Instagram: / nordnews.md
    Facebook: / nordnews.md
    TikTok: / nordnews

Komentáře •