Dişler fırçalandığı halde neden çürür? Why do some teeth decay despite a proper oral care?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 25. 07. 2024
  • Öncelikle şunu belirtelim ki, süresi en az iki dakika olmak şartıyla günde iki kez diş fırçalama ve diş ipi kullanma olmazsa olmazdır, ve bunu yapmayan bir bireyin diş çürüklerinden ve diş taşlarından şikayet etmesi anlamsızdır.
    Dişlerin nasıl çürüdüğünü daha önceki en iyi diş macunu ve kanal tedavisi videolarımızda ayrıntılı anlattığım için bu videoda sadece basitçe bahsedeceğim.
    Ağzımızda sürekli olarak bizimle birlikte yaşayan bakteriler mevcuttur, bu bakteriler diş yüzeyine yapışan karbonhidratlı yiyecek artıklarını besin olarak kullanıp sonuçta asit üretirler ve oluşan bu asit de diş dokularını çözer ve diş çürüğü oluşur. Basitçe, dişin çürümesi için üç faktör gerekir
    1. Bakteri
    2. Besin
    3. Zaman Burada zamandan kasıt yiyecek artığının belirli bir süre dişin üzerinde yapışık kalmasıdır.
    Şimdi gelelim diş çürüğüne yatkınlığı artıran mekanizmalara, ağız kuruluğu çürüklerin oluşumu için çok önemli bir faktördür. Bakteriler asit üretip ağız ortamını asidikleştirdiklerinde tükürüğün miktarı ve asitleri tamponlama kapasitesi dişlerin çürümemesi için çok önemlidir. Bu yüzden burun tıkanıklığı, ilaç yan etkileri, menopoz, tükürük kanalı taşları vs gibi sebeplerle ağız kuruluğu yaşayan insanlarda daha sık çürük görülür.
    Beslenme alışkanlıkları da çürük oluşumu için önemli bir faktördür, şeker, çikolata ve özellikle de karamelalı olanlar, ekmek, pasta, makarna vs gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenen ve özellikle de gece uyanıp atıştırma alışkanlığı olanlarda çürük görülme sıklığı haliyle daha fazla olacaktır. Sebze ve yoğurt, peynir, et, balık vs gibi protein ağırlıklı bir diyette diş çürüğü daha az görülür.
    Ve en önemli faktör ise genetikdir, bazen insanlar her şeye dikkat etmelerine rağmen yine dişlerinin çürüdüğünden şikayet ederler ve maalesef bu konuda da çoğu zaman haklıdırlar, bu durum dişlerin oluşumuyla alakalıdır, diş minesi tek parça halinde oluşmaz, farklı farklı loblar şeklinde oluşur ve bu loblar sonradan birbirleriyle birleşir, eğer bu birleşme tam olursa diş çürüğü de kolay kolay oluşmaz ama bazen bu birleşme tam olmaz ve iki mine lobu birbirinin üzerine katlanarak birleşir ve arasında fissür dediğimiz küçük bir yarık kalır, bu yarık, diş fırçası kılının asla ulaşamayacağı fakat bakterilerin rahatlıkla tutunup barınabileceği bir derinlik ve genişliktedir. Ve bu fissürler resimde de görebileceğiniz gibi çok farklı şekil ve boyutlarda oluşabilirler. İşte bu durumlarda maalesef yapılacak çok fazla şey yoktur ve bu dişler fissür örtücü gibi bazı koruyucu uygulamalarla biraz korunabilse dahi yine de çürümekte ve dolgu yapılması gerekmektedir.
    Özetleyecek olursak, diş çürüğü oluşumu tükürüğün miktarı, kıvamı ve içeriğinden, beslenme alışkanlıklarına ve dişlerin anne karnındaki oluşum sürecine kadar bir çok etmen tarafından belirlenir. Fakat düzenli ve özenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ve rutin diş muayenesi her halükarda sizi daha karlı kılacaktır çünkü çürük yatkınlığınız olsa bile en azından durumunuzun daha kötü olmasını engelleyecektir
  • Věda a technologie

Komentáře • 27