Oğuz Atay'ı Anma Günü: Korkuyu Beklerken

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 10. 09. 2024
  • Oğuz Atay, okuruna geç kavuşmuş, geç sevilmiş, geç anlaşılmış bir yazar. Yaşarken, tüm bunlardan yoksun kalmış olması ona üzüntü vermiş; yazdıklarından bu anlaşılıyor. Bu bakımdan şanssız. Bugün okunuyor, seviliyor ve hatta "çok satıyor" olsa da kuşkusuz, tüm bunları yaşarken görebilmeyi isterdi.
    Onun tek öykü kitabı olan Korkuyu Beklerken’in 1975’te yayımlanışının üzerinden 45 yıldan fazla geçti ve bugün Oğuz Atay’ı “işte benim yazarım” diye sevenlerin sayısı çok fazla. Onunla okurları arasında diğer yazarlardan farklı bir bağ var sanki ve her okur bu bağın ‘kendine özel’ olduğunu düşünüyor.
    13 Aralık 2021 akşamı Zoom üzerinden gerçekleştirdiğimiz bu konuşma, Atay’ın öyküleri üzerine. Yazarı, 44. ölüm yıldönümünde, öyküleri üzerine konuşarak, tartışarak onu anma çabası.
    Hilmi Tezgör: 1968, İstanbul doğumlu. Avusturya Lisesi’ni bitirdi. Dergicilik, yayınevi editörlüğü ve müzik yazarlığı yaptı. Yüksek lisansını Boğaziçi, doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı. 1995’te kurulduğundan beri Açık Radyo'da Vertigo isimli müzik programını hazırlıyor. Yeditepe ve Sabancı Üniversitelerinin ardından 2017’den beri öğretim üyeliğini Almanya’da, Duisburg-Essen Üniversitesi’nde sürdürüyor. Modern Türk Edebiyatı, Modern Türk Şiiri, Edebiyat Kuramları, Karşılaştırmalı Edebiyat ve Popüler Müzik-Edebiyat İlişkisi alanında dersler veriyor, çalışmalar yapıyor.
    Seval Şahin: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi. Edebî biçimlerin sosyolojisi, polisiye edebiyat ve edebiyatta gündelik hayat üzerine çalışmalar yapmaktadır. Açık Radyo’da “Günün ve Güncelin Edebiyatı” başlıklı bir program hazırlamakta ve sunmaktadır. Peyami Safa’nın Server Bedi Külliyatı ve Yakup Kadri külliyatının eleştirel basımları üzerine çalışmaktadır. Bağlam yayınlarından "Edebiyatın İzinde" serisi üst başlığı ile yayınlanan kitapların editörlerindendir. Yayımlanmış kitapları: Kültürel Sermaye, Kibar Hırsız ve Şehir (2011); Tanpınar’da Oyun (2013); Cinai Meseleler Osmanlı-Türk Polisiye Edebiyatında Biçim ve İdeoloji (2017); Talih, Tesadüf ve İrade Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romancılığı Üzerine Düşünceler (2019).
    #İstanbulEdebiyatEvi #Sonbahar2021Sezonu #EdebiyatTarihiKonuşmaları

Komentáře • 3

  • @gokceneren1544
    @gokceneren1544 Před 11 měsíci

    Oğuz Atay ve hikâyeleri konusunda çok kıymetli değerlermeler yapmışsınız. Severek dinledim. Bu kadar az izlenmesine de üzüldüm. 📖

  • @shatroopa
    @shatroopa Před 2 lety +1

    🙏🏽

  • @muradnnolaki6788
    @muradnnolaki6788 Před 2 lety +1

    Harika sohbet ama "Korkuyu beklerken" öyküsüne açılım getirmediniz mi sanki 😀