Belga sport -- Afl. 8: Standard-Waterschei. Gerechtigheid zal geschieden - Deel 4

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 1. 06. 2010
  • In deze aflevering blikt Belga Sport samen met onder meer Eric Gerets, Arie Haan en Michel Preud'homme terug op de geruchtmakende omkoopaffaire van Standard en Waterschei in 1982.
    'Ik ben dertien uur onafgebroken ondervraagd door mensen die mij niet als een mens behandeld hebben'. In de nacht van 28 februari 1984 stort de wereld van Eric Gerets in. De aanvoerder van de Rode Duivels en rechtsachter van AC Milan heeft net in de rijkswachtkazerne van Halle bekend dat Standard de landstitel van 1982 gekocht heeft. Wat begon als een onderzoek naar financiële oplichting bij de grootste Belgische voetbalclubs is in geen tijd uitgemond in een opzienbarende affaire.
    Gerets was in mei 1982 hét gezicht van Standard Luik. Geen voetballer waar de Luikse metaalarbeider zich meer mee kon identificeren dan de driftige Limburger. En, na enkele mindere seizoenen brak zowaar de zon weer door boven Sclessin. Onder leiding van Raymond Goethals en Arie Haan, twee strategen die elkaar bij Anderlecht hadden gevonden, stoomde Standard op naar de landstitel. De eerste in elf jaar. Toen op de slotdag Waterschei met 3-1 werd verslagen en het feest in Luik losbarstte, wees niets op een gearrangeerde wedstrijd. Meer zelfs, met de ontbolstering van Guy Vandersmissen, Jos Daerden, Michel Preud'homme en Gerard Plessers had Standard de toekomst voor zich.
    Tot twee jaar later het team van de taaie onderzoeksrechter Guy Bellemans aantoont dat in de aanloop naar de beslissende wedstrijd de spelers van Waterschei ieder 30.000 frank hebben opgestreken om met twee doelpunten verschil te verliezen. De storm die vervolgens opsteekt, laat tot op vandaag diepe wonden na.
    Belga Sport slaagde er als eerste televisieprogramma in een nauwgezette reconstructie te maken van de meest besproken omkoopaffaire uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Hoe groot was de invloed van Raymond Goethals en Arie Haan op Eric Gerets? Hoe fanatiek hebben de Standardspelers in de dagen voor de wedstrijd hun trainer op andere gedachten proberen te brengen? Waarom besloten sterke persoonlijkheden als Preud'homme, Daerden, Gerets en Plessers meermaals te liegen om hun trainer en hun voorzitter, de onaantastbare Roger Petit, uit de wind te zetten? En waarom was Guy Thys zo druk achter de schermen?
    Standard-Waterschei. Gerechtigheid zal geschieden is een ontluisterend verhaal over de donkere jaren tachtig van het Belgische voetbal, toen alle topclubs én de voetbalbond wekenlang op hun grondvesten daverden. Met exclusieve getuigenissen van Eric Gerets, Arie Haan, Michel Preud'homme, Jos Daerden, Gerard Plessers en hun ondervragers van toen.
  • Sport

Komentáře • 6

  • @0242ddd
    @0242ddd Před 12 lety

    Toen, die dag die mijn visie op de wereld voorgoed zou veranderen. Mijn eerdere visie van moraliteit, van normen en waarden. Voor altijd verdwenen in het droombeeld dat onschuld heet.

  • @tibodeclercq2131
    @tibodeclercq2131 Před 2 lety

    waarom hebben we een trofee die de "Trofee Raymond Goethals" noemt als Raymond Goethals een sjoemelaar is geweest ....

  • @patrickrambeaux9796
    @patrickrambeaux9796 Před 4 lety

    On a voulu détruire le Standard. C'est bizarre qu'on ne parle pas de la corruption concernant le match Anderlecht-Nottingham Forest.....bizarre.

  • @0242ddd
    @0242ddd Před 12 lety

    07:58 | Jarenlang hing deze poster aan mijn slaapkamermuur. Ik, een manneke van 14 jaar. Zij, mijn helden van geel-zwart. De affaire, ik begreep het toen allemaal niet goed. Omkoperij. Stiekemerij. Toen, maar ook nu. Vandaag als 43 jarige weet ik dit alles zoveel meer te duiden dan voorheen. Uiteindelijk draait alles om geld. Of het nu gaat om premies, bonussen, promo's, motivaties of hoe je het ook wilt noemen anno 2012. Wat nooit had mogen gebeuren, gebeurt echter nog iedere dag ...