L'Exposició Internacional de 1929 | Cròniques de Barcelona | betevé [SUB CAT I CAST]

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 01. 2018
  • Barcelona va acollir dues exposicions universals en molt poc temps: l’una, el 1888; l’altra, el 1929. Així com la del 1888 va mostrar la primera revolució industrial, la del vapor, l’Exposició del 29 havia de mostrar la segona revolució industrial, la de l’electricitat. L’Exposició Internacional del 1929 volia ser sinònim de modernitat, però va tenir lloc en una època de gran inestabilitat i es va inaugurar després de força obstacles.
    Ho expliquen al programa ‘Cròniques de Barcelona‘ Joan Fuster Sobrepere, professor d’Història Contemporània de la UOC; Juan José Lahuerta, cap del Col·leccions del MNAC; Carme Grandas, investigadora de la Societat Catalana d’Estudis Històrics; Eduardo Mendoza, escriptor, i Montse Madrilejos, autora del llibre “El flamenc a la Barcelona de l’Exposició Universal”.
    L’Exposició Universal del 1929 a ser el segon gran moment de creixement de la ciutat. El primer havia estat l’enderroc de les muralles i la construcció de l’Eixample. Aquesta exposició, dedicada al corrent elèctric, havia d’ajudar a electrificar Catalunya i fer el canvi del vapor a l’electricitat a la indústria.
    En realitat, el projecte va sorgir per primer cop el 1909 i la data de l’esdeveniment havia de ser el 1914. Però aquell any, a Barcelona, hi va haver la Setmana Tràgica i Espanya tenia molt recent la pèrdua de les colònies. Les lluites socials entre els obrers i les organitzacions sindicals contra la patronal i la burgesia, van causar morts i tensió social. Per tot plegat, el projecte es va endarrerir. Finalment, l’Exposició Universal es va inaugurar el 19 de maig del 1929 amb Alfons XIII, quan l’electricitat ja no era tan nova.
    A més dels problemes interns, el context mundial tampoc no afavoria un esdeveniment d’aquesta mena. El 1914, va esclatar la Primera Guerra Mundial. Poc després, va esclatar la Revolució Russa. El mateix 1929, va tenir lloc el crac de la borsa dels EUA. I, encara, a escala nacional, el cop d’estat de Primo de Rivera va dur la dictadura entre el 1923 i el 1930. Aquest darrer fet va afectar de ple l’organització de l’exposició.
    L’Exposició del 29 va ser un projecte de la burgesia industrial catalana impulsat per la Lliga Regionalista. Però amb l’arribada al poder de Primo de Rivera, la Lliga va perdre el poder i el projecte es va espanyolitzar. Malgrat tot, la burgesia barcelonina va seguir estant al darrera de l’organització i no va veure amb mals ulls la dictadura de Primo.
    Sota la dictadura de Primo de Rivera, el projecte es va espanyolitzar: es van eliminar les quatre columnes de Puig i Cadafalch que simbolitzaven les quatre barres de la bandera de Catalunya; es va crear el Poble Espanyol, una reproducció de l’arquitectura tradicional espanyola; es va fer l’exposició d’art espanyol més gran que s’ha fet mai i es van construir edificis que oferien una imatge tradicional del país, més que no pas una imatge moderna.
    En poc temps, la població de Barcelona s’havia multiplicat per cinc. Havia de créixer i Montjuïc oferia espai per a habitatge i per a jardins, una obsessió de l’època. Era un lloc fàcil d’edificar i d’expropiar. L’Exposició va ser l’excusa perfecta per urbanitzar Montjuïc i posar-hi ordre.
    Puig i Cadafalch va ser l’autor d’alguns dels edificis de l’exposició. Hi havia un gran contrast entre els edificis d’estils conservadors construïts pels organitzadors, i els d’estil modern edificats pels convidats internacionals. Mentre a Barcelona es construïen els edificis de la muntanya de Montjuïc, a Chicago feia 40 anys que es construïen gratacels. Els edificis de la muntanya de Montjuïc van néixer per ser efímers, però es van acabar mantenint.
    La construcció de l’Exposició, amb un gran programa d’obres públiques, com ara la construcció dels nous túnels del metro, va portar a la ciutat milers de treballadors de la resta d’Espanya. La manca d’habitatge assequible va afavorir l’aparició dels barris de barraques i les construccions precàries.
    L’Exposició va tancar portes el 30 de gener del 1930. D’una banda, va ser un èxit de visitants: la van veure més de dos milions de persones. Els barcelonins van adoptar la muntanya de Montjuïc com el nou espai d’esbarjo i de lleure. No va servir, però, per modernitzar la indústria. I va ser un desastre econòmic: l’Ajuntament en va pagar els deutes fins als anys 80. Se’n va beneficiar el port de Barcelona i la xarxa de transport de la ciutat. Es van pavimentar carrers i es va canviar l’enllumenat de gas per l’elèctric. Però de negocis, se’n van fer més aviat pocs.
    Subscriu-te al canal de CZcams de betevé: goo.gl/WzArN1
    Segueix betevé a:
    Instagram: goo.gl/rkU4S2
    Twitter: goo.gl/HdKjiy
    Facebook: goo.gl/rpKwYv
    Web: goo.gl/zBrEhq
  • Zábava

Komentáře • 20

  • @Juan-uf3wr
    @Juan-uf3wr Před 3 lety +4

    Me encantan estas series sobre Barcelona

  • @juancarloslasomartin.8944

    Interesante documental y constructivo, donde aprendes otra lengua y en este caso el CATALAN, mi opinión es EDUCATIVO.

  • @josevialactea7979
    @josevialactea7979 Před 2 lety

    Monjuic enamora el alma con un embrujo muy especial que pocos lugares transmiten

  • @pepopintame27
    @pepopintame27 Před rokem

    Faltan los nombres de los entrevistados 🫤

  • @pauclaris9876
    @pauclaris9876 Před 3 lety

    Molt bo.

  • @manolomanuel5758
    @manolomanuel5758 Před 2 lety +1

    Y no hay un vídeo en castellano? Lo agradecería infinitamente 🙏🏼

    • @betevecat
      @betevecat  Před 2 lety +1

      ¡Hola! Ya puedes ver este vídeo con subtítulos en castellano. ¡Gracias!

    • @manolomanuel5758
      @manolomanuel5758 Před 2 lety +2

      @@betevecat Moltes gràcies! Saludos desde Perú🖒

  • @Javier-B
    @Javier-B Před 3 lety +5

    Como mínimo deberían ponerse subtítulos, en castellano (lo más práctico sería al revés) para que estos videos puedan tener más audiencia y sean realmente UNIVERSALES y yo, que soy catalán orgulloso de serlo, los pueda reenviar a mis amigos de toda América. Soy catalán de sangre y perfectamente bilingüe, me emociona, ante las circunstancias actuales de odio a España realmente existentes, poder seguir usando el catalán, aunque lo uso en menor medida que cuando vivía Franco, entonces lo usaba sin temor. Hoy día es distinto porque mis conciudadanos se han reducido (y como catalán me avergüenzan a mí) al insultar al resto de los españoles. NUNCA IMAGINÉ que podría suceder esta barbaridad. Y digo esto para que los catalanes que no despreciamos a nadie sino que LOS QUEREMOS, como MÍNIMO tengamos GESTOS DE ACERCAMIENTO y CONSTRUCCIÓN DE PUENTES Y LAZOS SOLIDARIOS, haciendo que OTRAS PERSONAS NOS ENTIENDAN y NOS QUIERAN. Con gestos de poca urbanidad e insultos NO CONSEGUIREMOS QUE NOS QUIERAN.

    • @in1615
      @in1615 Před 3 lety +2

      Vaya, q bonito... muchas gracias por haber escrito esto.
      Soy de Sevilla, lo primero q pensé es: q pena q todo esto no esté en español xq es bastante interesante. D todas formas, mas o menos se entiende, aunque yo tb estoy d acuerdo en q poner subtítulos en español ayudaría. Muchos saludos desde el sur.

    • @Javier-B
      @Javier-B Před 3 lety +1

      @@in1615
      Muchas gracias, por ser transigente, por disculpar lo que no tendría disculpa, que es el insulto xenófobo y clasista (racista no sería posible pues es precisamente la catalana la sangrre más mezclada con árabes y judíos que la propia andaluza) y gracias por la abertura de entender que no todos somos iguales.

    • @betevecat
      @betevecat  Před 2 lety

      ¡Hola! Ya puedes ver este vídeo con subtítulos en castellano. ¡Gracias!

  • @alejandromagno6887
    @alejandromagno6887 Před 3 lety +1

    Saludos cordiales.
    Lamentable e incomprensible, emitir un documento histórico, sobre un evento tan importante, exclusivamente, en catalán.
    Penoso.
    Entrando en el asunto, debo exponer, como historiador, que todos los ponentes, han demostrado una ignorancia supina, ante la extraordinaria simbología de todas las estatuas que están situadas delante de la, entrada del Palacio Nacional.
    Es como ir a comprar una casa y no preguntar, de que material, están hechas las paredes.
    Todo este documental, carece de sentido, si no se explica a las generaciones actuales, quienes son los personajes elegidos para las estatuas de la Exposición Universal de Barcelona de 1.929.
    Muchas gracias.
    Z-ORIÓN-AK

    • @wendywendy3035
      @wendywendy3035 Před 2 lety

      En pots fer un nou documental segons altres criteris. De segur que també ens pot enriquir i millorar la visió de Barcelona. L' idioma no es un problema si cerquem ser políglotes i fer créixer el nostre bagatge. És una visió, simplement.

    • @sylvanercccp
      @sylvanercccp Před 2 lety +2

      Es un canal de televisión catalán que emite exclusivamente en catalán. Los catalanohablantes tenemos derecho consumir productos de ocio en nuestra lengua, si eso no eres capaz de entenderlo, es que tienes un severo problema.

    • @betevecat
      @betevecat  Před 2 lety +1

      ¡Hola! Ya puedes ver este vídeo con subtítulos en castellano. ¡Gracias!

    • @franraymol8853
      @franraymol8853 Před rokem

      @@sylvanercccp no lo entienden

  • @AgustinVeiga
    @AgustinVeiga Před 2 lety +1

    Debia hablar en Español que es conocido en todo el mundo

    • @betevecat
      @betevecat  Před 2 lety

      ¡Hola! Ya puedes ver este vídeo con subtítulos en castellano. ¡Gracias!