KANT Felsefesine Giriş: "TRANSENDENTAL" Nedir?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 08. 2024
  • Tarihte hiç kimse yoktur ki felsefe dünyasını Kant kadar etkilemiş olsun. Metafiziği içerisinde bulunduğu çıkmazdan çekip çıkarabilecek ve felsefeye bilimsellik mefhumunu kazandırabilecek bir zekaya sahip büyük düşünür Kant, aynı zamanda "transendental" kavramını da felsefe dünyasına kazandıran isim olmuştur. Peki ama "Transendental Felsefe" olarak da tanımlanan bu felsefe türü ne anlama gelir?
    Ya da başka bir deyişle, "Transendental" nedir?
    İyi seyirler dilerim.
    Sevgiler,
    E.

Komentáře • 44

  • @oktayzor3238
    @oktayzor3238 Před 8 měsíci +1

    Hanımefendi kutlarım sizi..sade bir dille ,kısa ve öz anlattınız.

  • @serragulturk8824
    @serragulturk8824 Před 2 lety +3

    Bir çok videonuzu izledim şimdiye dek... Hem anlatım biçimi hem içeriğin anlaşılırlığı açısından bu videoya tam puan veriyorum izninizle. Teşekkürler emekleriniz için

    • @EsraTopcu
      @EsraTopcu  Před 2 lety

      Çok teşekkür ederim 🙏🏻🌿

  • @TarihveBilimvitaemagistra

    Gayet başarılı ağzınıza sağlık

  • @zenginhakan
    @zenginhakan Před rokem

    Emeğiniz için teşekkür ederim. Çok özet ve anlaşılır aktarıyorsunuz. Video çekmeye devam edin.

  • @okanmubarek
    @okanmubarek Před 2 lety +2

    çok güzel video, ninni gibi dinliyorum valla :D

  • @tomris1923
    @tomris1923 Před 4 měsíci

    Teşekkürler harika anlatmışsınız

  • @highead420
    @highead420 Před rokem

    Paylaşımlar çok kaliteli,iyi ki varsın🙏

  • @alicebi4476
    @alicebi4476 Před 4 měsíci

    Teşekkürler.

  • @Harbidenyuh
    @Harbidenyuh Před 6 měsíci

    -Noumen'e dair bir şey bilemeyiz. Ona dair hiçbir bilgimiz yok. Biz bize gelen fenomeni biliriz.
    +Varlığına dair hiçbir şey bilemediğimiz bir şeyin varlığından kesin eminiz yani?
    -Evet.

  • @beyazmsgolge1747
    @beyazmsgolge1747 Před 2 lety

    harika video...kolay gelsin.

  • @kemalsuroglu7959
    @kemalsuroglu7959 Před 4 měsíci

    Ben, tanımı " Toplumda yerleşmiş bulunan gelenek, inanç, düşünce ve davranış biçimlerine uyma" anlamına gelen konformizmi öğrendiğimde, daha önceden zihnimde var olan, içi boş bir çerçeve olarak tanımını bekleyen, başka bir tanımı kabul etmeyen bir alanı mı doldurmuş oluyorum yani. Hiç akla uygun değil.

  • @sergeidragunov3668
    @sergeidragunov3668 Před 2 lety

    Felsefeye biraz Deleuzeci bir bakışla bakıyorum son beş yıldır. Felsefeye bir kavram yaratma sanatı olarak görüyorum. Fakat kendi görüşüm felsefe temelinde bir alet çantası içerisindeki her bir kavram farklı alete denk geliyor. Bu aletlerle düşüncelerin analizi tersine mühendislikle yapılabilme konusunda oldukça verimli sonuçlar doğurabiliyor fakat kıta felsefesi özelinde ürettikleri pek çok alet o kadar sorunlu ki incelenen şeyi çözümleme konusunda başarılı olabilse de bir şey inşa etme konusunda son derece başarısız çünkü kullandıkları aletler malzemelere çok zarar verebiliyor. Felsefe özelinde soyut şeylerin yine soyut şekilde incelenmesinin yarattığı sorunlar var. Bilgi bir kodlama, kodlama işlemi somut bilginin kendisi soyut. Şimdi bilgi bir şeye yine deneyöncesi gibi somut olmayan bir yöntemle yaklaştığımız zaman elde edeceğimiz sonuçlar bir fiyasko doğurabiliyor. Fakat deneyime bağlı olan bilgi daha fazla somut şekilde ilerlediği için çok daha tutarlı ve güvenli sonuçlar veriyor. Kant estetiği diye bir gerçek var gerçekten estetik alanındaki söylemleri hoş akla yatkın fakat epistemoloji açısından tüm önermeleri geçersiz gibi

    • @EsraTopcu
      @EsraTopcu  Před 2 lety +2

      Estetik ve epistemoloji konusunda sizinle zıt bir görüşe sahip olduğumu söylemeliyim :) Kant epistemolojisi modern sinirbilim kuramlarıyla yakın bir ilişki kuruyor fakat estetik, ya da daha doğrusu sanat felsefesi hakkındaki düşünceleri çok daha spekülatif.

    • @feritucar
      @feritucar Před 2 lety

      Ben de Deleuze'ü takip eden birisi olarak kendisi hakkında yazdıklarınıza katılıyorum ama Kant ve kıta felsefesi hakkında böyle bir genellemeye katılmam mümkün değil. Kıta felsefesinde Kant'ın çok ayrı bir yeri vardır. Elbette Kant'da eleştrilemez değildir ama sizin yorumunuzda yazdığınız "... Bilgi bir kodlama, kodlama işlemi somut bilginin kendisi soyut. Şimdi bilgi bir şeye yine deney öncesi gibi somut olmayan bir yöntemle yaklaştığımız zaman elde edeceğimiz sonuçlar bir fiyasko doğurabiliyor." Kant deneyin bilgisini, önemini asla yok saymıyor. Kant'ın "Görüsüz (deney) kavramlar boş, kavramsız görüler kördür" derken doğru bilginin algı ve kavramlar ile oluştuğunu söylüyor. Bir de Kant'ın Epistemolojisi klasik bir epistemoloji değildir, kendisine kadar gelen rasyonelistler ve duyumcuları incelemiş bilginin imkanını sorgulamış yani üç önemli kitabının isimlerinde olduğu gibi daha çok eleşkritik, kritik, sorgulama yapmıştır. Kant temel kitapları doğrudan cevaplar vermek yerine daha çok ya da özü diyelim Neyi bilebilirim?”, “Ne yapmalıyım?”, “Ne umabilirim?” gibi sorulara cevab bulmaya çalışamaktır...

  • @halilmutlumeral8289
    @halilmutlumeral8289 Před 6 měsíci

    Her şey yolunda mı neden artık video yüklemiyorsunuz? Emeğinize sağlık.

  • @savascnnyolu450
    @savascnnyolu450 Před 2 lety

    Kanalınızı büyütmek istiyorsanız çok daha sık içerik yapmalısınız.

  • @savascnnyolu450
    @savascnnyolu450 Před 2 lety +1

    Kimsenin duymadığı bir yerde ağaç düşerse ses çıkar.

  • @mmmtommmto0225
    @mmmtommmto0225 Před rokem

    Hocam merhabalar Kant' ın dualizm görüşü hakkında bilgi verebilir misiniz

  • @homodeus1930
    @homodeus1930 Před 2 lety

    Beğendim.

  • @muratftsago1996
    @muratftsago1996 Před 2 lety

    merhaba
    epokhe 'yi hangi videoda açıkladınız?

  • @halissamed
    @halissamed Před 6 měsíci

    Ben gene bir şey anlamadım😢

  • @mahmutyasar9612
    @mahmutyasar9612 Před rokem

    Bir elin sesi nedir ? Zen ve felsefe.

  • @sabriaksoy6258
    @sabriaksoy6258 Před 2 lety

    Lütfen bahsettiğiniz filozoflar ile alakalı kaynak Türkçe kitapları önelerebilir misiniz? Konu felsefe olunca düzgün çevirili, stokta kitap bulmakta çok zorlanıyorum. Teşekkürler.

    • @EsraTopcu
      @EsraTopcu  Před 2 lety +2

      Merhabalar. Kant özelinde Ahmet Ayhan Çitil / Kant okumaları kitabını öneririm, dili sade ve anlaşılır. Aynı zamanda youtube üzerinden konferans videolarına da erişebilirsiniz.

    • @sabriaksoy6258
      @sabriaksoy6258 Před 2 lety

      @@EsraTopcu Çok sağolun. Bakacağım. Fakat Kant'ın kendi kitaplarını da alıp okumak istiyorum. Başlangıç tavsiyeniz var mı?

  • @ereglifoto
    @ereglifoto Před 9 měsíci

    Transandantal özne nedir

  • @user-rs5ik7mz5w
    @user-rs5ik7mz5w Před rokem

    Nihayet birinin Aziz Yardımlı'nın bir tercümesi için "hatalı/eksik" dediğine şahitlik edebildim..

  • @harunguven9484
    @harunguven9484 Před 2 lety

    Pronter mı kullanıyorsun?

  • @bcknsonerkurtulus388
    @bcknsonerkurtulus388 Před 2 lety

    Bir erkek olarak KADınlardayım

  • @izzetocalan9251
    @izzetocalan9251 Před 2 lety

    "Platon'a biz rasyonalist diyoruz " cümlesinden sonra videoyu kapattım:))

  • @disturbia8754
    @disturbia8754 Před 2 lety +1

    Bu kavramı anlamak için en az 10 makale okusamda apriori ve transandantal gibi kavramları henüz öğrenemedim. Çünkü kavramların ne olduğuna yönelik anlatım ve mantık temeli olsada, örnek yok. Apriori diyorsunuz örnek veremiyorsunuz, transandantal, tin vb kavramların birer saçmalık olduğunu düşünüyorum. O dönemki bilimden muaf filozofların yalan yanlış öngörülerini dayandırdığı hatalı kavramlar bütünü

    • @lifeiscomplicated_
      @lifeiscomplicated_ Před 2 lety

      A priori kavramı 'önsel' olan ve "de neyden önce" olan bilgiyi açıklarken kullanilir. Bunlara örnek olarak ise Tanrı ve metafiziksel yargılar örnek gosterilebilir. Filozoflar o dönemin paradigması ve sorulari çerçevesinde genellikle felsefe yapmislardir. Helenstik dönem filozofların genellikle tanrı kanıtlaması uzerine gitmeleri veya Ingiliz Deneycilerinin 'amprist' bir felsefe benimsemeleri bundandır. Gunumuzde de felsefe her ne kadar belli başlı konuları bilime biraksa da. Halen kendi sorunları vardir. (Epistomoloji veya Ahlak felsefesi gibi)

    • @lifeiscomplicated_
      @lifeiscomplicated_ Před 2 lety

      A posteriori ise deneyden sonra gelen dir. Deneyim sonucu edinilen bilgiler buradadır

    • @lifeiscomplicated_
      @lifeiscomplicated_ Před 2 lety

      O donem filozofları gunumuzde yasayaydı eminim çok daha farklı bir felsefi tutum takınırlardı.

    • @EsraTopcu
      @EsraTopcu  Před 2 lety +2

      A priori bir örnek Kant özelinde nedensellik olabilir. Örneğin siz bir nesneye baktığınızda onun nedensellik zinciri beraberinde orada olduğunu düşünürsünüz, yani o obje yoktan bir anda varolmaz sizin için. İşte nesneye o nedendellik algısını atfeden insan zihninde doğuştan varolan nedensellik algısıdır der Kant.

    • @disturbia8754
      @disturbia8754 Před 2 lety

      @@EsraTopcu yani a piriori soyut kavramları temsil eden bir sınıflama sistemi mi diyeceğiz. Ben hep kendimce oluşturduğum örnek olarak, önsel olarak varolan deneyimden muaf ne olabilir diye kendime soruyorum ama bir cevap veremiyorum. Doğa kanunları bizden önce var durumdaydı ancak bunun varolduğunu deneyimlerimizle kazandık. Tanrı ruh gibi kavramlar deneyim dışı ama bu seferde bunlar önsel olarak yoklar. Çünkü hiç olmadılar. Nedensellik de bir doğa kanunu ve bunu deneyim dışı demek bana garip geliyor.
      Burada bence taksonomik hata var. Apriori - aposteriori diye bir ayrım yapmak hatalı o dönemki bilimsel bilginin yetersizliği nedeniyle yapılmış bir sınıflandırma. Günümüzde böyle bir bakış açısı yapılamaz.
      Kant'ın bakış açısına göre Sadece şu soru sorulabilir;
      " Zihnimizi mi doğa oluşturdu, doğayı mı zihin oluşturuyor? "
      Zihnin ne olduğu problemi bilimsel olarak netleştirilemediği için bu soru sorulabilir durumda ama diğer ayrımlar bence dönemin şartları açısından bakıldığında anlam kazanır. Günümüzde apriori diye bir ayrım yapılamaz. Adama gülerler.

  • @koraykaraca9432
    @koraykaraca9432 Před 8 měsíci

    Kant dininin en onemli ilkesi:) Zirvalara kilif bulmak icin Kant'in uydurdugu seyler bunlar.