Toată lumea îl știe pe afară, dar ați văzut cum arată Palatul Culturii din Iași pe interior?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 1. 07. 2024
  • Despre Palatul Culturii din Iași nu pot să spun decât că sunt prea sărace cuvintele pentru a-i descrie frumusețea. Este clădirea cea mai impunătoare din toată Moldova și, ca să o vezi pe interior, trebuie să știi că nu costă o avere. Sunt patru muzee în Palat (două la parter, două la etaj) care costă împreună 60 de lei. Iar urcatul în turnul cu ceas mai costă alți 16 lei, dar toată chestia este să meargă liftul, căci altminteri nu se vând bilete.
    Ce m-a impresionat cel mai mult în Palat este Sala Voivozilor de la etajul I (minutul 20.39), decorată cu toți domnitorii Moldovei, cărora li s-au alăturat Decebal, Traian și toată familia regală a României.
    Holul principal de la intrare cu scările impozante de pe ambele părți, cu mozaicul de pe podea și cu vitraliile de pe laterale sunt o altă parte a clădirii care îți fură momente lungi pentru admirat.
    Palatul Culturii din Iași a apărut pe bancnota de 50 de lei, pe verso, emisă în 1966. Pe față este domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel care este înmormântat în Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi din oraș.
    La amenajarea lui, înainte de a fi dat în folosință, a venit cu idei chiar Regina Maria a României, care a petrecut doi ani la Iași, când capitala a fost mutată de la București ca urmare a Primului Război Mondial.
    În 1925 acest Palat, a cărui construcție începuse în 1906, era gata pentru a fi folosit. A fost întâi Palat de Justiție și Palat Administtativ, iar după vreo 30 de ani a devenit Palat al Culturii.
    Prin exterior fațada Palatului ,,arde” noaptea și se vede de la înălțime în culoarea aurului. Am avut cazarea la Hotel Moldova, un hotel central cu 12 etaje, iar imaginea pe care o vedeam în fiecare zi de la geam era cu Palatul, care dimineața era scăldat de primele raze ale soarelui, iar seara era iluminat arhitectural de zici că lua foc.
    #cristinacornila
    #plecinvacanta
    #palatulculturiiiasi
    #iasi
    #moldova
    #romania

Komentáře • 8

  • @andreeaalashqar5041
    @andreeaalashqar5041 Před 21 dnem

    Super! 😮

  • @hailadrum1538
    @hailadrum1538 Před 16 dny

    O prezentare excelentă! Un ghid de nota 10! Felicitări pentru vlog!😊

    • @plecinvacanta26
      @plecinvacanta26  Před 16 dny +1

      @@hailadrum1538 Vă mulțumesc pentru apreciere! La fel consider și eu vlogurile dvs.

    • @hailadrum1538
      @hailadrum1538 Před 16 dny

      @@plecinvacanta26 Mulțumesc! Sper să ne susținem reciproc în demersurile noastre, fiindcă avem ce arăta! Toate cele bune! George.

  • @anafocsa6304
    @anafocsa6304 Před 28 dny

    La Catedrala Mitropolitană unde se află Sfânta Cuvioasă Parascheva mă gândesc când mă gândesc la Iasi, apoi la restul, cu tot respectul!

    • @plecinvacanta26
      @plecinvacanta26  Před 28 dny +1

      Este și Catedrala Mitropolitană un simbol al orașului, într-adevăr. Dar numai pentru cei care sunt ortodocși. Pentru cei romano-catolici, de exemplu, probabil simbolul este Catedrala Romano-Catolică, aflată chiar foarte aproape de cea ortodoxă.
      Însă, și pentru unii, și pentru alții, și pentru celelalte confesiuni, dar și pentru atei chiar, Palatul Culturii are aceeași insemnătate.
      Eu sunt ortodoxă, am fost la Sfânta Parascheva, consider Catedrala ortodoxă o importantă clădire pentru oraș, dar parcă tot Palatul Culturii se identifică mai bine cu Iașiul.