Video není dostupné.
Omlouváme se.

Când se recomandă biopsia mamară și care sunt beneficiile sale

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 30. 08. 2021
  • Biopsia mamară se recomandă atunci când, după un examen ecografic și eventual o mamografie dacă pacienta are peste 40 de ani, se depistează o leziunea cu un potențial de malignitate mai mare de 75%. Cu alte cuvinte, biopsia mamară se face într-un nodul care este suspect de cancer.
    Biopsia mamară este ghidată ecografic și durează în jur de 20-30 de minute. Mai întâi se anesteziază zona respectivă cu xilină, după care medicul face o mică incizie de 2 mm la nivelul pielii, iar pe acolo se introduce un pistol de biopsie. Cu un ac se iau câteva bucăți de țesut din leziunea respectivă și se trimit la laborator pentru un examen histopatologic. În urma acestui examen se va stabili tipul de celule care sunt prezente în acel nodul, urmând ca medicul oncolog să stabilească un tratament optim pentru acel tip de celule.
    Biopsia mamară este necesară pentru a stabili rata de creștere a unei celule, dacă aceasta are receptori estrogenici și progesteronici și un marker care se numește ”Her”. Examenul histopatologic care se face după biopsia mamară este necesar și pentru a stabili dacă celulele sunt sau nu canceroase.
    Dr. Sipoș Serenella, medic primar Radiologie și Imagistică medical în cadrul Hyperclinicii MedLife Cluj, spulberă mitul conform căruia biopsia mamară duce la împrăștierea cancerului, afirmând că nu s-a întâmplat niciodată până acum astfel de situații. Și chiar dacă acest mit ar fi adevărat, deși nu este, după o biopsie mamară și punerea diagnosticului definitiv de cancer de sân, pacientul urmează un tratament cu chimioterapie care ar elimina orice posibilă celulă care ar putea ajunge pe traiectoria biopsiei.
    Trebuie știut că în realizarea unei biopsii mamare acul rămâne la periferia leziunii și ceea ce intră în nodul este un alt ac mult mai mici, care are un diametru de 2 milimetri.
    Serenella Sipoș, medic primar Radiologie și Imagistică medicală - www.medlife.ro/medic-sipos-se...
    Specialitate - www.medlife.ro/radiologie-si-...

Komentáře • 2

  • @user-sp6op7zf1x
    @user-sp6op7zf1x Před 5 měsíci

    Se poate face și când ești insarcinata ?

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  Před 5 měsíci

      Bună ziua,
      Pentru informații legate de diagnostic și tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist.
      Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize, în cadrul oricărei unități MedLife, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife