Palvaanjärven jatkuvan kasvatuksen mallikohteet

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 10. 2023
  • Kotkan kaupungin omistamalla Palvaanjärven kurssikeskuksen metsätilalla Miehikkälässä on toteutettu jatkuvan kasvatuksen hakkuita jo vuodesta 2014 lähtien. Videolla käydään läpi jatkuvan kasvatuksen menetelmiä ja niiden soveltuvuutta erilaisille kasvupaikoille.
    Video on tuotettu Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät -hankkeessa: www.metsakeskus.fi/fi/hankkee...

Komentáře • 3

  • @jussiiivonen9409
    @jussiiivonen9409 Před 6 měsíci

    Jatkuva kasvatus kyllä vähentää vesistöpäästöjä ja maaperästä vapautuvan hiilen määrää, mutta millä on perusteltu pienemmät ilmastopäästöt 8:28 kohdassa, kun maaperän hiilipäästöt on eritelty erikseen?
    Mielestäni ainakaan koneellisesti toteutetun hakkuun osalta hiilipäästöt ei vähene vaan lisääntyy tasaikäiskasvatukseen verrattuna, kun motokuski joutuu tekemään enemmän työtä varoessaan jäävää taimiainesta. Toki kokenut metsäkoneen kuljettaja osaa jatkuvan kasvatuksen kohteet tehdä määrätietoisesti ja ammattitaidolla, mutta epäilen ettei polttoaineen kulutuksessa päästä samoihin lukemiin kuin tasaikäiskasvatuksessa.
    Tietenkin nuo jatkuvan kasvatuksen kohteet olisi paras tehdä sahatyönä, jotta taimiaines säästyisi parhaalla mahdollisella tavalla.

    • @arvokettunen9694
      @arvokettunen9694 Před 6 měsíci

      Olen tehnyt yläharvennuksia moottorisahalla 70 luvulta asti. Kun se tuli luvalliseksi ja yhtiöt uskalsi tehdä niitä siirryin konelliseen pystykauppaan. Ja pyysin suurimman koneen jotka pystyivät suuriakin puita jopa nostamaan kokonaisena parempaan paikkaan karsittavaksi, sekä pystyi ohjaamaan kaatuvia puita sopiviin paikkoihin lähes ilman vaurioita. Kyllähän kaikissa harvennuksissa joutuu varomaan jäljelle jäävää puustoa. Eikös polttoaineen kulutus kuutioa kohden ole juuri pienpuustoisessa ensiharvennuksessa. Minulla oli hyvin onistuneessa istuskuusikossa 15 vuotiaana 15 m3 puusto eli tuottamaton aika.

    • @jussiiivonen9409
      @jussiiivonen9409 Před 6 měsíci

      @@arvokettunen9694 Kiitos vastauksesta! Avainsanathan jatkuvan kasvatuksen kohteissa ovat ammattitaito, kokemus ja tietenkin myös iso kone.
      Itsellä kokemus yläharvennus kohteista mahtuu yhden käden sormiin ja pienellä motolla, joten on selvää ettei minun kokemuksella tehdä täydellistä työnjälkeä. Haastavin kohde itselle oli kun oksainen koivu päällä, keskikoko 800 litraa ja alla noin 5 metrinen kuusen taimikko, mutta kyllä siitäkin selvittiin kohtalaisesti.
      Toki joissain kohteissa on järkevääkin kasvattaa kahden kerroksen metsää ja hyvä, että löytyy tekijöitä jotka niitä tykkää harvennella. Uskon myös, että samoihin päästöihin voi päästä jatkuvassa kasvatuksessa kuin tasaikäisharvennuksissa, mutta tuskin pienempiin päästöihin kuitenkaan.