Γέρων Αθανάσιος Χαμακιώτης - Σύγχρονοι Γέροντες

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 01. 2023
  • Mae govannen, αγαπητοί φίλοι του βιβλίου.
    Αυτό το βίντεο είναι ακόμη μία προσπάθεια ανάγνωσης. Πάντα μου άρεσε να διαβάζω. Αποφάσισα λοιπόν να μοιραστώ αυτήν την χαρά και με τον ανοιχτό κόσμο του CZcams, ειδικότερα δε με ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να διαβάζουν, λόγω προβλημάτων όρασης ή αναλφαβητισμού, ή και επειδή τους αρέσει να ακούνε κάτι μέσα στο αυτοκίνητο κολλημένοι στην κίνηση ή σε κάποιο μεγάλο ταξίδι.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Σύγχρονοι Γέροντες
    Εκδόσεις Σαΐτης
    Συγγραφέας: Ευάγγελος Π. Λέκκος, Θεολόγος, τ. Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας
    Η προσπάθεια να συμπυκνώσεις σε λίγες σελίδες τα σχετικά με τον βίο, το έργο και την διδασκαλία μιας μεγάλης μορφής είναι δύσκολη υπόθεση. Διότι απαιτεί να επιλέξεις ό,τι πιο σημαντικό και ενδιαφέρον για τον αναγνώστη· ο οποίος έχει την απαίτηση να γνωρίσει τελικά, τι είναι εκείνο που κατατάσσει το βιογραφούμενο πρόσωπο στην χορεία των σύγχρονων γερόντων.
    Αλλά τι σημαίνει Γέροντας; Αρχικά η έννοια και ο θεσμός του Γέροντος ή Αββά ήταν συνδεδεμένα με τον μοναχικό βίο. Ο κάθε υποψήφιος ή δόκιμος μοναχός, χαρακτηριζόμενος ως υποτακτικός, είχε τον Γέροντά του, δηλαδή έναν έμπειρο και σοφό παλαιότερο μοναχό για να τον καθοδηγεί στον ασκητικό βίο. Σ' αυτόν όφειλε απόλυτη υπακοή, μία από τις τρεις μεγάλες μοναχικές αρετές (οι άλλες δύο: ακτημοσύνη και παρθενία). Σκέψεις, θελήματα, επιθυμίες, αμφιβολίες, προβληματισμοί έπρεπε να είναι γνωστά στον Γέροντα, στον οποίο ο υποτακτικός ανέθετε τα πάντα. Είναι χαρακτηριστικά όσα επί του προκειμένου αναφέρει ο αββάς Δωρόθεος στην Ε' Διδασκαλία του «Περὶ τοῦ μὴ ὀφείλειν τινὰ στοιχεῖν τῇ ἰδίᾳ συνέσει»: «Όταν ήμουν στο κοινόβιο, είχα αναθέσει τα πάντα στον Γέροντά μου αββά Ιωάννη. Διότι ποτέ δεν έκανα κάτι χωρίς την γνώμη του. Υπήρχαν περιπτώσεις που ο λογισμός μου έλεγε: "Δεν έχει κάτι να σου πει γι' αυτό ο Γέροντας. Γιατί θέλεις να τον ενοχλήσεις:". Απαντούσα στον λογισμό: "Ανάθεμα σε σένα και την διάκρισή σου και την σύνεσή σου και την φρονιμάδα σου και την πληροφορία σου, γιατί αυτό που ξέρεις, ο δαίμονας σού το 'μαθε". Πήγαινα λοιπόν και ρωτούσα τον Γέροντα...».
    Ενώ λοιπόν αρχικά και επί αιώνες αυτή ήταν η σημασία του Γέροντος, μόλις κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έκανε δυναμικά την εμφάνιση ο όρος και με διαφορετική από την καθιερωμένη έννοια: Αποδόθηκε σε μοναχούς ή ιερομονάχους, των οποίων η πνευματική επίδραση επεκτάθηκε σε μικρότερο ή ευρύτερο κύκλο χριστιανών και εκτός των Μονών τους. Ακόμη αποδόθηκε και σε εγγάμους πρεσβυτέρους, των οποίων ο ένθεος βίος, η δράση και τα χαρίσματα έτυχαν της αποδοχής και του θαυμασμού του ποιμνίου τους.
    Ποια στοιχεία συνετέλεσαν στην εμφάνιση και ευρύτατη αποδοχή του φαινομένου αυτού; Τι χαρίσματα είχαν οι σύγχρονοι Γέροντες, ώστε τόσος λόγος γίνεται γι' αυτούς; Επιγραμματικά επισημαίνονται τα επόμενα:
    1. Προτού αποκτήσουν την οποιαδήποτε αίγλη και επιρροή σε μεγάλο κύκλο χριστιανών εκτός της Μονής όλοι τους αγωνίστηκαν σκληρά στον πνευματικό στίβο με προσευχές, νηστείες, ασκήσεις, υπακοή και ακτημοσύνη. Έμαθαν να μην υποχωρούν στις λυσσώδεις επιθέσεις του διαβόλου. Ταλαιπώρησαν και υποδούλωσαν το σώμα του στο πνεύμα.
    2. Καρπός αυτών των αγώνων υπήρξε η επίσκεψη της θείας Χάριτος και η προίκισή τους με ποικίλα χαρίσματα, ένα από τα οποία είναι το προορατικό ή διορατικό.
    3. Αρκετοί από τους σύγχρονους Γέροντες έγραψαν, υπαγόρευσαν ή είπαν (και μαγνητοφωνήθηκαν ή ταχυγράφοι κατέγραψα) λόγια απλά μεν αλλά σοφίας αποστάγματα, τα οποία αφού εκδόθηκαν αποτελούν προσφιλές ανάγνωσμα πολλών χριστιανών.
    Στην παρούσα σειρά με τίτλο «Σύγχροινοι Γέροντες» εκτίθεται συνοπτικά ο βίος και τα πνευματικά παλαίσματα εκκλησιαστικών μορφών του 20ου αιώνα, που συγκέντρωσαν, κατά κοινή ομολογία, τα χαρακτηριστικά του Γέροντος, με την σημερινή έννοια του όρου. Μορφές που αγάπησαν τους ανθρώπους, υπηρέτησαν με τον τρόπο τους τον ψυχικό και σωματικό πόνο τους, έδωσαν τον εαυτό τους «τύπο και υπογραμμό» και φεύγοντας από την παρούσα ζωή κατέλειπαν την αίσθηση ότι υπήρξαν άγιοι.
    (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Εδώ μπορείτε να κάνετε μια μικρή δωρεά, αν θέλετε να με βοηθήσετε να συνεχίσω τις ηχογραφήσεις:
    streamlabs.com/darthandrioupl...
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Αν σας αρέσει η προσπάθεια, αφήστε ένα like και κάντε εγγραφή στο κανάλι μου για να ενημερώνεστε για περισσότερα.
    ©Δεν έχω πνευματικά δικαιώματα επί του έργου. Η αναπαραγωγή γίνεται αυστηρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
    #ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΜΑ #ΣΥΓΧΡΟΙΝΟΙΓΕΡΟΝΤΕΣ #audiobook

Komentáře • 17

  • @dimitrismariax4605
    @dimitrismariax4605 Před rokem +4

    Ανδρέα μου ο Χριστος μας να σου χαρίζει ανδρεία για να πραττης πάντα το καλό. Σε ευχαριστώ.

  • @fanhkalerh4258
    @fanhkalerh4258 Před 11 měsíci +4

    Δεν τον ηξερα τον ειδα στον υπνο μου 17 αυγουστου το 2018 οπως το ειδα πηγα στη Νερατζιωτισσα κ μετα στο μοναστήρι Παναγια η Φανερωμενη ηταν φιλοι με τον Φιλοθέο Ζερβακο ο οποις μου εχει κανει μεγαλο θευμα ειναι ασιλυπτα αυτα που μου συμβαινουν την ευχη του να εχουμε...Χρονιά πολλα γιορταζει σημερα Ας εχουμε την ευχη του!!!Αμην!!!

  • @chrisavgiterrovitou5794
    @chrisavgiterrovitou5794 Před rokem +2

    Για μία ακόμη φορά ευχαριστώ. Καλή εβδομάδα

  • @AristosJIL
    @AristosJIL Před 8 měsíci +2

    Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών

  • @bill.alexakis
    @bill.alexakis Před rokem +2

    Αγαπητέ συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνεις!

  • @user-ss7ho2vy4v
    @user-ss7ho2vy4v Před rokem +1

    Υπάρχει και πολύ ωραια παράκληση του γέροντος.

  • @user-ss7ho2vy4v
    @user-ss7ho2vy4v Před rokem +1

    Το εκκλησάκι που διακονουσε ο γέροντας Αθανάσιος Χαμακιωτης είναι στο Μαρούσι .Νερατζιώτισσα το λένε .Ότι τον επικαλουμαστε στην προσευχή μας τρέχει αμέσως προς βοήθεια.Ας έχουμε την ευχή του.Το βιβλίο του αναφέρει πολύ ωραία περιστατικά και τα πνευματικά τέκνα του τον αγαπούσα πολύ. Βασιλική.

    • @user-ss7ho2vy4v
      @user-ss7ho2vy4v Před rokem

      Εκεί που γράφω ότι είναι όταν.

  • @spirosmagginas8275
    @spirosmagginas8275 Před rokem +2

    Το οικόπεδο που αγόρασε ο γέροντας για να φτιάξει το μοναστήρι στην περιοχή Γαλήνη της κοινότητας Ροδόπολης (πρώην Μπαλλα) ήταν δύο μεγάλα οικόπεδα που τα είχαν δύο αδέλφια που και η περιοχή πήρε και το επώνυμο τους Κουζηγιαννη,ο γέροντας πήρε το ένα που το είχε ο συνταγματάρχης, και πέρσι το 22 μετά λύπης πληροφωριθηκα και τον θάνατο της γερόντισσας της Μονής,η οποία όταν ο γέροντας Αμφιλοχίος της Πάτμου ήταν σε νοσοκομείο της Αθήνας στης τελευταίες στιγμές της ζωής του ήταν νέα μοναχή και τόν διακονούσε.η περιοχή μας είχε πολλά μοναστήρια όλα γυναικεία με άγιες γεροντισες και αρκετά με παλαιό ημερολόγιο,σε ένα από αυτά υπάρχει εικόνα αφιέρωμα την τραγουδίστριας Μοσχολιού από το 63 εικόνα των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

    • @spirosmagginas8275
      @spirosmagginas8275 Před rokem

      Σε απόσταση 400περιπου μέτρα από την Μονή του γέροντα προς το βουνό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του βυθιστη (Προδρόμου)η του αφέντη ωπος τον έλεγε ο γέροντας, πήρε το όνομα του επειδή όταν έγινε η ανασκαφή του ήταν μέσα στο χώμα και η πλευρά του από το ιερό (Άγιον βήμα) βρέθηκαν πολλά σώματα νεκρών περασμένα με ασβέστη και από ότι είπαν οι αρχαιολόγοι πρέπει να ήταν εκεί ριγμένα ίσως από κάποια αρωστια πανώλη λεπρα κάτι τέτοιο,ήταν συνήθεια αυτό κάποτε προς εξαγνισμό των ψυχών τους γιατί θεωρουντουσαν ότι για να αρρωστήσουν ήταν κάτι σαν αποκομμένοι από τον Θεό.

  • @stasula
    @stasula Před rokem

    πρόταση για βιβλίο. χρόνια του χαλασμού και της φωτιάς.

  • @bill.alexakis
    @bill.alexakis Před rokem +3

    Θα ήθελα να σε παρακαλέσω η μουσική υπόκρουση που έχεις από πίσω να παίζει λίγο πιο χαμηλά για να μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε σε αυτά που διαβάζεις ευχαριστώ

    • @Mikros_Anagnostis
      @Mikros_Anagnostis  Před rokem +4

      Με συγχωρείτε. Μερικές φορές μου ξεφεύγει η ένταση. Θα προσπαθήσω να είμαι πιο προσεχτικός στα επόμενα.

  • @paullalau4286
    @paullalau4286 Před rokem +1

    Χαίρετε.
    Νεαρέ Αντρέα όπως ξέρεις κάθε βιβλίο έχει το δικό του χαρακτήρα και ήθος.
    Στα πνευματικα βιβλία αγαπητέ είναι φοβερά προσβηλιτιλό να ακούγονται βίοι πατέρων και στην συνέχεια οποιαδήποτε διαφημιστικό με την δυσανασχέτηση του ακροατή να αποσπάται και να αμαρτάνει συγχρόνως γιατί αισθάνεται άσχημα την στιγμή που ο σκοπός του κειμένου κάθε άλλο από θετικός θα έπρεπε να είναι. Θέλεις να βγάλεις λεφτά το καταλαβαίνω, αλλα σε αλλά βιβλία σε παρακαλώ. Είναι καλό να δείχνουμε το σεβασμό μας στους ευλογημένους πατέρες. Είναι κρίμα.
    Ρώτησε και τον πνευματικό να δεις τι θα σου πει.
    Μην βιάζεσαι.
    Αγάλια αγάλια γίνεται η αγουρίδα μέλι.
    Μέτρον άριστον.

    • @paullalau4286
      @paullalau4286 Před rokem

      Προς παρατήρηση μου με μεγάλη λύπη. Ξανασκέψου το και εύχομαι να πράξεις με σύνεση.

    • @Mikros_Anagnostis
      @Mikros_Anagnostis  Před rokem +3

      Να με συγχωρείτε αν σας σκανδάλισα. Αφαίρεσα τις ενδιάμεσες διαφημίσεις από όλους τους βίους αγίων Πατέρων.

    • @paullalau4286
      @paullalau4286 Před rokem

      Να είσαι καλά καλέ μου και να με συγχωρείς.