"Leerkrachten vluchten weg uit het primair onderwijs" - RTL LATE NIGHT

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 9. 05. 2017
  • Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de werkdruk in het onderwijs. Meesters Thijs Roovers en Jan van de Ven voorspellen een onderwijsramp.
    Abonneer je via bit.ly/1A3ps7g voor het beste van RTL Late Night!
    Bekijk de hele aflevering op: www.rtlxl.nl/#!/gemist/rtl-lat...
    Website : www.rtllatenight.nl
    Facebook : / rtllatenight
    Twitter : / rtllatenight
    Instagram: / rtllatenight
    Nieuwsbrief : www.rtl.nl/service/xl/nieuwsbr...
    In deze video:
    Humberto Tan
  • Zábava

Komentáře • 25

  • @mathijs9365
    @mathijs9365 Před 7 lety +5

    Ze moeten gewoon 2 maanden staken. Volgens de overheid doe je het voor de samenleving. Dan zou je dus ook voor noppes willen doen? De salarissen zijn al jaren niet verhoogd.

  • @ThatOneJustMe
    @ThatOneJustMe Před 7 lety +18

    Helaas komt het op mij over dat Humberto dit probleem niet serieus neemt. Met 20%(!) van de mensen in het primair onderwijs in een burnout is dit niet zomaar een beetje druk, dit breekt mensen. Gemiddeld hebben leerkrachten 6 uur overwerk per week (op een week van 40 uur). En dan maar 80% van het salaris krijgen van iemand met exact hetzelfde diploma maar die toevallig een baan in het voortgezet onderwijs heeft? Voor de fundering van onze samenleving betaal ik graag meer belasting om hen een betere basis te geven (want dit gaat om een basisinkomen, lang geen vetpot).

    • @rob6564
      @rob6564 Před 7 lety

      Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Met alleen een pabo diploma kun jij geen lesgeven op het voortgezet onderwijs.

    • @thijsmekel8913
      @thijsmekel8913 Před 7 lety +2

      R DH Lesgeven op het basisonderwijs is veel ingewikkelder dan op het middelbaar onderwijs. Op het basisonderwijs heb je veel meer te maken met verschillende niveaus waar je je op moet aanpassen, veel meer groepsdoelen en individuele doelen die je moet schrijven, op kleinere scholen zelfs verschillende groepen (bijv groep 1-3) in 1 klas. Dit heb je allemaal nauwelijks op het middelbaar onderwijs, maar die krijgen wel 20% meer.

    • @rob6564
      @rob6564 Před 7 lety

      ik denk niet dat je zo makkelijk over makkelijker of moeilijker kan praten.

    • @thijsmekel8913
      @thijsmekel8913 Před 7 lety

      Ik heb het ook niet over makkelijker of moeilijker, maar over ingewikkelder. Aardig verschil nog. Maar zelfs al zou het even ingewikkeld zijn, dan nog is het volstrekt belachelijk dat een basisschoolleerkracht maar 80% van het salaris van een leerkracht op de middelbare scholen krijgt.

    • @rob6564
      @rob6564 Před 7 lety

      Voor ingewikkelder geldt hetzelfde. Op de middelbare school heb je ook te maken met meerdere klassen en puberende kinderen die weinig ontzag hebben voor leraren. Mijn punt is dat het allebei z'n ingewikkelde kanten heeft en ik denk niet dat je zo makkelijk onderscheid kan maken. Maar als kanttekeningen moet ik dan natuurlijk ook aangeven dat dit verschil ook niet in salaris uitgedrukt kan worden.

  • @bonosmits7255
    @bonosmits7255 Před 7 lety +4

    ik heb 2 jaar bij hem in de klas gezeten😂

  • @fuckarsenewenger2155
    @fuckarsenewenger2155 Před 7 lety

    Salaris verhogen en werkdruk verlagen klagen ze dan nog steeds zijn ze of wel lui of kunnen niet omgaan met tijd/druk

  • @rob6564
    @rob6564 Před 7 lety +1

    Nou ja, staat natuurlijk ook tegenover dat je elf weken per jaar vakantie hebt en de klas heb je meestal maar van (pak 'm beet) half negen tot drie. Daarna heb je nog aardig wat tijd om aan de andere zaken te werken als je full time werkt. Dan komt het erop neer dat je meer dan tien uur in de week hebt om te besteden aan iets anders dan lesgeven, daarin kun je best veel doen lijkt me toch. Anders heb je daar de vakantieweken eventueel voor, van die elf weken kun je er toch best een paar missen.

    • @thijsmekel8913
      @thijsmekel8913 Před 7 lety +2

      R DH De meeste leerkrachten hebben contacten van 32 uur. En die 11 weken vakantie lijkt ook beter dan dat het is, aangezien bijna alle vakanties de leerkracht alsnog aan het werk moet om niet achter te gaan lopen. De werkdruk is gewoon inmens hoog.

    • @rob6564
      @rob6564 Před 7 lety

      Ja ik weet dat die 11 weken vakantie ook gevuld worden door werk, maar hoe denk je dat dat is bij andere beroepen? Die kunnen vaak met geluk 2 weken vakantie krijgen per jaar. Het zal best zwaar zijn, maar er zijn weinig beroepen die je met je vingers in je neus beoefent.

    • @thijsmekel8913
      @thijsmekel8913 Před 7 lety +1

      Punt is dan wel dat je op papier 11 weken vakantie hebt, maar op 3 of 4 weken in de zomervakantie na zijn al die weken bijna fulltime gevuld met administratief werk.

    • @rob6564
      @rob6564 Před 7 lety

      Tja dan is dat dus vooral het probleem. Misschien moet daar dan eindelijk iets aan gedaan worden. Maar ik gok dat de leerkrachten nog pissiger worden als dat wordt aangepast en dat snap ik dan eigenlijk ook wel weer. Daarbij is 3 tot 4 weken nog best veel, in de meeste beroepen haal je dat al nooit. Maar wellicht is de oplossing dan dus een fulltime contract met een gegarandeerd aantal vakantiedagen waarop je ook even niks aan je werk doet.

    • @Miriam-so6fp
      @Miriam-so6fp Před 7 lety +2

      R DH Vergeet niet dat dit vak erg intensief is! Een uur voor een moeilijke klas staan met 30 kinderen is toch wel anders dan een uur achter je bureau zitten. Dat zul je niet snappen als je zelf niet in het vak zit. Ik mag dan wel 'veel' vakantie hebben, maar tegen de tijd dat ik vakantie heb, ben ik KO en kan ik niet eens genieten van de vakantie omdat ik moe ben, mijn werk nog niet af is en ik met tig zorgen zit over kinderen met bepaalde behoeften die ik niet kan helpen (geestelijke belasting). De combinatie van een hoge werkdruk, vermoeidheid door elke dag een klas te draaien en de geestelijke belasting omdat we met kinderen werken (zorg bieden, moeilijke gesprekken voeren, verantwoordelijkheid) is het juiste recept voor een burn-out. Dan word je ook nog eens beloond met een lager salaris. In mijn omgeving zijn er al veel mensen uitgevallen of gestopt met dit vak. Pas afgestudeerden willen voor geen mogelijkheid fulltime voor klas staan, tjah dan klopt er iets niet! Als de vakanties zo aantrekkelijk zijn, dan was er geen lerarentekort.

  • @abdullahi5450
    @abdullahi5450 Před 7 lety +4

    like omdat ik de eerste ben dus gewoon liken niet moeilijk doen thx alvast als je dit leest💪🎉