Documentaire over textielproject Draden | Twaalf vrouwen delen kennis en liefde voor textiel

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 09. 2024
  • De afgelopen maanden kwamen kunstenaar Ramia Suleiman en twaalf vrouwen met een liefde voor textiel in het kader van het textielproject Draden samen in Museum De Lakenhal om verhalen en kennis te delen. Ze werkten niet alleen samen, ook waren ze allemaal bezig met hun eigen onderdeel van de gezamenlijke eindpresentatie.
    Filmmaker en kunstenaar Frances Rompas volgde het maakproces rondom Draden, dat achter gesloten deuren plaatsvond. Ze was aanwezig bij een aantal bijeenkomsten en sprak met begeleidend kunstenaar Ramia Suleiman. In de korte film komen ook verschillende deelnemers aan het woord over hun deelname aan het project. Tijdens het presentatieweekend was de film voor het eerst te zien.
    Kimsooja - Thread Roots
    Textielproject Draden wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Kimsooja - Thread Roots, de eerste solopresentatie van Kimsooja in Nederland. In haar kunst combineert Kimsooja persoonlijke geschiedenis met universele thema’s als migratie, bewegingsvrijheid en het gevoel ergens thuis te zijn. de tentoonstelling Kimsooja - Thread Roots is te zien t/m 21 juli 2024.
    Over Kimsooja
    Kimsooja werd in 1957 geboren in Zuid-Korea en woont in Parijs en Seoul. Haar werk was eerder te zien op talloze locaties en in musea over de hele wereld, waaronder in solotentoonstellingen in het Museum of Modern Art in New York, het Samsung Museum of Art in Seoul en het Guggenheim Museum in Bilbao. Zij vertegenwoordigde Korea op de Biënnale van Venetië (2013) en op de Biënnale van São Paulo (1998) en nam deel aan Kassel Documenta (2017) en aan vele andere internationale biënnales en triënnales. Haar werk viel meermaals in de prijzen. In 2019 werd ze bekroond met de Lucas Art Award van het Leidse Lucas van Leyden Fonds.
    Over Ramia Suleiman
    De bijeenkomsten worden geleid door kunstenaar Ramia Suleiman (1975). Ze komt uit Syrië en woont en werkt sinds 2017 in Nederland. Ze heeft veel ervaring met werken met textiel en met het begeleiden van sociaal-maatschappelijke kunstprojecten. Ramia is onderdeel van het collectief We Sell Reality, een label dat met producten, installaties en performance in de openbare ruimte inzicht geeft in het leven van ongedocumenteerde vluchtelingen en het falende asielbeleid in Europa, maar ook om te benadrukken dat het hier gaat om mensen die willen leven en recht hebben op een veilig thuis. Ze spreekt Arabisch, Turks, Engels en Nederlands. Ook organiseren we waar nodig een tolk, zodat iedereen de gesprekken kan volgen.
    Over Museum De Lakenhal
    Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst en geschiedenis van Leiden. Net als de stad combineren we een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter. De brede collectie reikt van hoogtepunten uit de oude kunst, met Lucas van Leydens Laatste Oordeel en moderne klassiekers van De Stijl, tot kunstopdrachten gemaakt door hedendaagse kunstenaars, Claudy Jongstra, Atelier van Lieshout en vele anderen. In verschillende collectiepresentaties wordt ook het veelbewogen verleden van de stad belicht.
    Lees meer over Draden op www.lakenhal.n....
    Volg ons via:
    / museumdelakenhal
    / museumdelakenhal
    / delakenhal
    www.lakenhal.nl
    Deze film is gemaakt door: Frances Rompas
    In opdracht van Museum De Lakenhal
    © 2024

Komentáře • 1