Tarım ilaçları Pestisitler | Hangi ilaçlar Karıştırılır ?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 6. 05. 2018
  • Bu videoda tarım ilaçları yani pestisitler i anlatıyorum ayrıca bu videoda hangi ilaçlar karıştırılır konusuna değindim.
    Bitki dokularında taşınmalarına göre pestisitler
    1) Kontak etkili pestisitler:
    Kesinlikle bitki dokularına nüfus etmeyen (basınçla uygularken stomalardan bir miktar giriş olur, ancak önemli bir miktar değildir), sadece bitki yüzeyinde kalıp, hedef canlı tarafından alındığında ektinlik gösteren pestisitlerdir. Örneğin bir böcek bitki dokusunu yediği zaman insektisiti de alır ve ölür. *** bir patojen fungus sporu ilaçlı bitki yüzeyine temas ettiğinde fungisit sporu öldürür *** çimlenmesini engeller vb. Örneğin kükürt değme etkili bir fungisittir(insektisit ve akarisit özelliği de var). Bitkiye uygulandığı zaman yaprak yüzeyindeki külleme fungusunu ve sporlarını öldürür, aynı zamanda yeni gelen külleme sporlarının da çimlenmesini engeller. Ancak yaprakların her tarafı ilaçlanmalıdır. Bazı yerler gözden kaçarsa başarı şansı azalır.
    2) Translaminar etkili pestisitler:
    Bu pestisitler bitki dokularında hareket ederler ancak iletim dokularına ulaşmazlar. Sadece yaprak dokularında hareket ederler. Bitkinin yaprak üstüne uygulandıklarında yaprağın alt yüzeyine de ulaşır. Örneğin Trifloxystrobin adlı etkili madde translaminardır. Yani kavunda külleme için ilaçlama yaparken bazı yaprakların sadece üst kısmına ilaç değse alt yüzeyine de ulaşır.
    3) Sistemik etkili pestisitler:
    İletim dokuları vasıtasıyla bitkinin tüm organlarına kadar ulaşabilen pestisitlerdir. Yapraktan uygulanan pestisitin kalıntısına köklerde rastlanabilir. İlaçlamadan çok kısa bir süre sonra (genellikle 2 saat) bitki tarafından tamamen emilirler. Daha sonra yağmur yağsa bile pestisit etkinliğinden hiçbir şey kaybetmez. Örneğin Hexaconazole tam sistemik (yarı sistemikler de var) ve floem tarafından taşınan bir etkili maddedir. Uygulamadan kısa bir süre sonra bitki dokusuna nüfus eder ve en uzak dokulardaki fungusları bile öldürür. Aynı zamanda sporları öldürücü ve çimlenmelerini engelleyici özelliği de vardır.
    **** Acetamiprid, yaprak bitlerine karşı kullanılan sistemik bir insektisittir. Bitkiye sulama suyu ile verilse bile bitki tarafından alınıp en üst noktalara kadar taşınır. Sulama suyundaki insektisit uç sürgündeki yaprak bitini öldürür.
    Sistemik pestisitler kullanım kolaylığı, çevreden etkilenmemeleri (yağmur gibi), etkinliklerinin yüksek oluşu vb nedenlerde avantajları fazla olan pestisitlerdir. Ancak bazı kötü tarafları da mevcuttur.
    Sistemik fungisitlere karşı dayanıklılık değme etkililere göre daha fazla olmaktadır. Fungusların dayanıklılık geliştirdiği fungisitlerin hemen hemen hepsi sistemik olanlardandır.
    Kanalıma Abone olmak için linke tıklayınız. vid.io/xvCc

Komentáře • 39

  •  Před 6 lety

    İlaçların karışımlarıyla ilgili bilgiyi lütfen firmaların teknik mühendislerinden alın.

  • @Tarimteknolojileri45
    @Tarimteknolojileri45 Před 3 lety

    Emeğinize sağlık

  • @sahinuslu5164
    @sahinuslu5164 Před 2 lety

    Kolay gelsin ilac karışım videosu cekermisniz

  • @mehmetyildiz2644
    @mehmetyildiz2644 Před 6 lety +1

    Gerçekten güzel ve faydalı bilgiler, emeğinize sağlık.

    •  Před 6 lety

      Teşekkürler :)

  • @oguzhantura
    @oguzhantura Před 4 lety

    İlaç kutularının üzerinde sistemik kontak gibi bilgiler içeriyor mu? Yoksa farklı bir isim altında mı belirtiliyor?

  • @atillacavus6822
    @atillacavus6822 Před 3 lety +1

    Dekara ve 100 litreye göre kavramlarını net bir şekilde açıklayabilir misiniz?

  • @gokhanbektas4233
    @gokhanbektas4233 Před 4 lety

    Sayın hocam merhaba. Gökhan Bektaş ben. Çilek üreticisiyim kırmızı örümcek konusunda çok dertliyim. Hasat zamanı sıvı kükürt kullansak erken olgunlaşma sıkıntısı yaşarmıyız. Ve sistemik kırmızı örümcek ilacı varmıdır. Müthiş paralar ödüyoruz bu zararlı yüzünden. Meyveler küçük olgunlaşır die sıvı kükürt kullanamıyoruz. Bildiğiniz tavsiye ettiğiniz sistemik ilaçlar varmı. İlğinize çok Teşekkür Ederim.

  • @rasimmamedov3629
    @rasimmamedov3629 Před rokem

    Salam alekum Goldpon 20 sp batadez nakadar suya karişdirmamiz lazim

  • @erenvural4889
    @erenvural4889 Před rokem

    18gr/l abamectin yaprak gübreleri ile kullanılır mı?

  • @ruhiylmaz5034
    @ruhiylmaz5034 Před 3 lety

    Mantar ilacı fungusit ve böcek ilacı insektisit karıştırılır mı

  • @fizikcihakan4845
    @fizikcihakan4845 Před 3 lety +1

    Böcek ilaçları mantar ilaçlarıyla karışır mı

  • @sinasiokuyucu9882
    @sinasiokuyucu9882 Před 2 lety

    Rainbow64 fosfor ve cinko ağırlıklı sivi gubre
    ILE
    power cu (bakir agirlikli sivi) ARROW DF ve POLIGOR ilaçları ile karıştırıp holderle bi arada atabilirmiyim.

    •  Před 2 lety

      Bakırı hic biseyle karıstırmayın hele gubreyle kesinlikle

  • @karskadam3272
    @karskadam3272 Před 6 lety

    elmada kullandığımız karaleke ilacı satıcı tarafından hem kontak hem sistemik deniliyor bir ilaç hem sistemik hemde kontak olabilirmi

    •  Před 6 lety

      hasan gutr Olabilir son yıllarda hem kontak hem sistemik yani cift etkili pestisitler piyasaya girdi.

  • @nejatnejat2532
    @nejatnejat2532 Před 6 lety

    sistemik ilaçların meyvelerede gittiği ve meyvede kalıntı yaptığı söyleniyor..bu konuda ne dersiniz.

    •  Před 6 lety +1

      nejat nejat Tabikide sistemik ilaçlar bitkinin tüm organlarına ulaşır. Bu yüzden uygulanacak pestisit ne olursa olsun hasat ile uygulama zamanı arasında belli bir süre vardır ve her pestisitin ambalajında yazmak zorundadır. Bu süreye riayet etmek halk sağlığı ve kişinin vicdanı içın çok önemlidir.

    • @ozanarslan1917
      @ozanarslan1917 Před 2 lety

      bunun için bağımsız labovatuvar araştırmalarının sonuçlarına bakın. pestisitler yüzünden hem toprağımız geri dönüşümü olmayan bir zehirlenme yaşıyor. hem insanların sağlığı bozuluyor. neden kronik astım alerjiler çoğaldı, neden doktorlar bu tür hastalıklarda organik beslenin diyor şiddetle araştırmanızı tavsiye ederim. Hatta günümüzde köyde üretim yapılan alanlara yakın oturmayın. püskürtme yöntemi ve diğer yöntemlerle pestisit kullanımı havayı da zehirliyor. atalık tohumları ve eski yöntem tarımı unutturmasalardı insanlara., atalık tohumun hem verimli hem de üretilen meyve sebzelerin içindeki mineral ve vitamin değerleri çok yüzksek. ama ziraat mühendisinin dediği üretimle üretilen meyve sebzeleri bağımsız laboratuvarlara gönderildiğinde içi bomboş çıkıyor. besin değerleri aşırı düşüyor. bunu ben değil insana değer veren bilim insanları söylüyor. atalık tohumu neden yasakladılar sorusundan yola çıkarak bir çok makale uzman, işinin ehli tarımcıları araştırdım.

  • @fitopatoloji
    @fitopatoloji Před 6 lety

    Hocam sistemik fungusit olarak bildiğim etkili madde %50 Fosetyl-Al ile Metalaxyl var. Başka sistemik fungusitler var mı?

    •  Před 6 lety

      Fosetyl-Al mancozeple karışmaz. Hem neden karıstıreceksinızki? Mancozep kontak , fosetyl-al kullandiginiz yerde mancozepe gerek kalmaz.

    • @fitopatoloji
      @fitopatoloji Před 6 lety

      Ziraat Mühendisi Hocam karışım için değil. Sistemik etkili fungusitleri merak ediyorum onun için sordum?

    •  Před 6 lety +1

      Evet sistemik etkili etken maddeler çok fazla var . bazıları lokal sistemik yaprak içerisinde dolaşabiliyor bazıları fosetyl-Al gibi yapraktan köke kökten yaprağa gidebiliyor. metalaxyl dışında çok fazla sistemik etkili fungusitler vardır.
      Pyrazophos, tolclofos-methyl ve fosetyl-aluminyum gibi fungisitler organik fosfatlar içinde yer alır. Koruyucu ve tedavi edici hassaya sahiptir. Külleme, yaprak lekesi, fide yanıklığı gibi hastalıklarda kullanılır.
      Küllemeye ve pasa karşı pyrimidine atılabilir. Triadimefon, triadimenol, etaconazole, bitertanol, difenoconazole, dinicoazole, fenbucoazole, flutriafole, hexaconazole, pencoazole gibi çok sayıda fungisit triazole grubu içinde yer alır.

    • @fitopatoloji
      @fitopatoloji Před 6 lety

      Ziraat Mühendisi bunların hepsi sistemik mi hocam? Translaminer dışındakiler hariç

    •  Před 6 lety +1

      özgür karacan evet

  • @bayramyldz4642
    @bayramyldz4642 Před 4 lety

    Bugday tohum ilaci ile patates tohumu ilaclanirmi

    •  Před 4 lety

      Ne ilacı ama?

  • @nejatnejat2532
    @nejatnejat2532 Před 6 lety

    yaprak gübresi ile ilaç karışımında sıralama nasıl olmalıdır acaba

    •  Před 6 lety +1

      nejat nejat Merhabalar, genel olarak yaprak gübreleri tüm pestisitlerden sonra ilave edilir. Fakat her zaman ama her zaman gübre karışıma ilave ediliyorsa bir karışım testi uygulanmalıdır.

  • @dagdelensuesenyurt2692
    @dagdelensuesenyurt2692 Před 5 lety +1

    Slm agaclarimda gövde ve dallarında mantar yosunlanma sorunum var ayrıca agaclarimda sarı gövde kurtları var. Erik agaclarimda kuruma oluştu bu hastalıklarla nasil mücadele edebilirim kolay gelsin

    •  Před 5 lety

      erhanemek0@gmail.com adresine bir fotoğraf atarmısınız ?

    •  Před 5 lety +1

      Bahçeniz daha çok yeni, gördüğüm tabloya üzüldüm ve başladım bildiklerimi yazmaya sonradan vazgeçtim çünkü benim burada yazarak anlatabileceğim ve gerekli tedbirlerin alınmasında yardımcı olabileceğim kadar kısa bir konu değil bunlar.
      Gövdede oluşan o yarıklar Sitospora kanseri ve küme şeklinde duranlar ise Erik koşnilidir. Bu iki durumla ilgili araştırmalarınızı yoğunlaştırınız. Bakanlığın yayınladığı erik ve badem zararlıları adlı bir pdf var onu indirip uygulayınız. Size en önemli uyarım bahçenizde budama yaparken makasları her agaç değiştirirken dezenfekte edin (suyla seyreltilmiş çamaşır suyuna daldirip cikartabilirsiniz)
      Allah emeğinizi zayi etmesin, hayırlı işler...

    • @dagdelensuesenyurt2692
      @dagdelensuesenyurt2692 Před 5 lety

      @ sağolun teşekkürler. Cevabınız icin

    •  Před 5 lety

      Rica ederim, hayırlı işler...