În drum spre Mănăstirea Montserrat (Spania, 2023)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 09. 2024
  • Mănăstirea Montserrat se află sub vârful estic al masivului muntos cu același nume. Montserrat (Muntele zimțat), alcătuit din gresii, se regăsește în ținutul deluros al Cataloniei, Spania, în apropierea orașului Barcelona. Vârfurile muntelui sunt asemănate cu niște dinți sau degete, ca urmare a eroziunii rocilor.
    Mănăstirea Montserrat, atestată documentar din anul 950, se află la altitudinea de 720 metri, fiind amenajate în timp numeroase căi de acces, rutier, cale ferată cu cremalieră (Monistrol), funicular, telecabină. Mănăstirea Montserrat a devenit de-a lungul timpului un important centru cultural și religios catalan, dedicat Maicii Domnului, cu un cult deosebit pentru Fecioara din Montserrat, numită în popor La Moreneta („Brunețica”). Lemnul din care a fost realizată statuia Fecioarei Maria din sanctuarul bisericii s-a închis treptat la culoare, aspect ce a atras această denumire. De la mănăstire se poate ajunge pe cel mai înalt vârf al muntelui (1.236 metri) cu ajutorul funicularului Sant Jeroni, punctul de belvedere oferind o splendidă panoramă asupra ținutului și văii râului Llobregat. De asemenea, de la mănăstire se poate ajunge cu telefericul pe vârful „Sant Joan” și pe „Drumul Crucii”, unde este amenajată „Peștera sfântă” și locul în care a fost găsită icoana Fecioarei din Montserrat.
    Calea ferată cu cremalieră a fost construită în anul 1892, aceasta devenind foarte populară în 1957. Vagoanele din lemn erau tractate de o locomotivă cu aburi, construită în Franța, în orașul Denain, în 1892, numită „Monistrol”, vehicul ce a fost utilizat până în 1956, când a fost înlocuit cu o nouă locomotivă denumită „Victor Balaguer”, după unul dintre cei mai cunoscuți politicieni catalani. În stația de plecare spre mănăstire a fost amenajat în anul 2016 un mic muzeu, în care se află expusă locomotiva „Monistrol” alături de unul dintre vagoanele din lemn pentru călători, construit în anul 1928 la Barcelona. De asemenea, în proximitate, sunt expuse cupoane de șină cu cremalieră, un vagon de funicular și o telecabină „Sant Jeroni” din 1929.
    Calea ferată cu cremalieră a fost modernizată, în prezent fiind utilizate vagoane moderne, electrice, cu plecare din oră în oră. Detalii despre costurile călătoriei și planificare găsiți accesând: www.cremallera...

Komentáře • 2