Η Αγιά-Σοφιά της Ρούμελης: Η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά στη Βοιωτία

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 6. 09. 2024
  • #Ιερά #Μονή #Οσίου #Λουκά #Βοιωτία - #Holy #Monastery of #Hosios #Loukas #Viotia #Greece
    Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτία - Holy Monastery of Hosios Loukas Viotia
    Πληροφορίες και συντεταγμένες (GPS) στις πληροφορίες κάτω από το video στο CZcams. Φωτογραφίες θα δείτε στην ιστοσελίδα του καναλιού και στο Facebook. Ling επάνω δεξιά στην επικεφαλίδα.
    Information and map point (GPS) in the information below the video on you tube. You will see photos on the channel's website and on Facebook. Ling on the top right of the heading.
    Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτία - Παρεκκλήσι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
    Στο παρκινγκ της μονής και δεξιά της εισόδου για τα σκαλιά, θα δείτε το μονοπάτι που οδηγεί στο #Παρεκκλήσι #Μεταμόρφωσης του #Σωτήρος.
    Το μοναστήρι - οικισμός είναι στη κοινότητα Στειρίου. Η Μονή Οσίου Λουκά , η Αγιά-Σοφιά της Ρούμελης είναι χτισμένη σε υψόμετρο 430 μ. Είναι κτισμένο στη ανατολική πλευρά του λόφου Στείρι Βοιωτίας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από κοινού με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, τη Νέα Μονή και τη Μονή Δαφνίου. Ο Όσιος Λουκάς είναι ωστόσο μεγαλύτερος και διαφέρει από το Δαφνί και τη Νέα Μονή στο ότι είναι αφιερωμένος σε ένα μοναδικό Όσιο, τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη (29 Ιουλίου 896 - 7 Φεβρουαρίου 953).
    Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά βρίσκεται σε γραφική πλαγιά του Ελικώνα σε τοποθεσία όπου βρισκόταν άλλοτε ναός της Στειρίτιδας Δήμητρας και περιβάλλεται από οροπέδιο που καλύπτεται από ελαιώνα. Το φυσικό τοπίο δεν έχει αλλοιωθεί από οικιστική ή άλλη δραστηριότητα και διατηρεί την αυθεντικότητά του. Πληροφορίες για την ιστορία του μοναστηριού αντλούνται από τον βίο του Οσίου Λουκά, έργο ανωνύμου του 962, και τις Ακολουθίες της Κοιμήσεως και της Ανακομιδής του λειψάνου του, πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες κατά τους αρχαιολόγους . Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ιδρυτής της μοναστικής ζωής στη Μονή είναι ο ίδιος ο Όσιος, ο οποίος ασκήτευσε εκεί τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του (946-953). Είχε γεννηθεί στο Καστρί Φωκίδας το 896 από γονείς πρόσφυγες από την Αίγινα. Από νωρίς ακολούθησε το μοναχισμό και στα τέλη του 910 ή 911 βρίσκεται ως μοναχός στην Αθήνα, ύστερα σε διάφορα ησυχαστήρια της Φωκίδας και της αντίπερα κορινθιακής ακτής στο Κόρφο Κορινθίας. Οι μετακινήσεις του Οσίου υπαγορεύονταν από την απειλή των Βουλγάρων του Συμεών. Το 946/947 εγκαθίσταται στην τοποθεσία του σημερινού μοναστηριού και πεθαίνει το 953.
    Ο Όσιος ήταν μορφή αγαπητή στον τοπικό πληθυσμό αλλά και στους αξιωματούχους του θέματος Ελλάδος του οποίου έδρα ήταν η Θήβα. Άσκησε φιλανθρωπικό και θεραπευτικό έργο ενώ είχε το χάρισμα να προφητεύει το μέλλον. Είχε μάλιστα προβλέψει το 941 την ανακατάληψη της Κρήτης από τον στρατηγό Νικηφόρο Φωκάεπί Ρωμανού του Β΄ (961) με τα αποδιδόμενα λόγια: «Ρωμανὸς Κρήτην χειροῦται». Αυτές οι ικανότητες του οσίου και η φήμη του μετά θάνατον συνέβαλαν ώστε να αποκτήσει η περιοχή προσκυνηματικό ενδιαφέρον και μάλιστα ο στρατηγός του θέματος Κρηνίτης χρηματοδότησε την οικοδόμηση εκκλησίας όσο ζούσε ο όσιος το 946, την Αγία Βαρβάρα, η οποία ολοκληρώθηκε μετά το θάνατο του Οσίου. Ο Όσιος τάφηκε στο δάπεδο του κελιού του και το 955 μοναχοί έκτισαν σταυροειδές κτήριο γύρω από τον τάφο του καθώς και τα πρώτα κελιά της μοναστικής κοινότητας.
    Οι πληροφορίες σχετικά με την οικοδόμηση νέου μεγαλοπρεπέστερου ναού με σκοπό την στέγαση του λειψάνου αποκλίνουν μεταξύ τους. Πάντως η ανακομιδή τοποθετείται στα 1011 και η ανέγερση του νέου καθολικού θεωρείται πως έγινε την εποχή που ηγούμενος ήταν κάποιος Φιλόθεος. Στα 1014 το μοναστήρι ακμάζει και διαθέτει δύο μετόχια ........... Διαβάστε την συνέχεια στην ιστοσελίδα του καναλιού
    Read the details on the channel website
    www.nikost.gr/h...
    ​---- // ----
    www.google.com...
    --- // ---
    Παραγωγή: "Περπατώντας στην Ελλάδα" - "Walking in Hellas" production
    The music tracks come from the CZcams Audio library (audio library no copyright music)
    1) I Don't See the Branches, I See the Leaves
    www.youtube.co...
    Το τραγούδι I Don't See the Branches, I See the Leaves του καλλιτέχνη Chris Zabriskie έχει άδεια με βάση το εξής: Creative Commons Attribution (creativecommon...)
    Πηγή: chriszabriskie....
    Καλλιτέχνης: chriszabriskie....

Komentáře • 8

  • @wind-up_team
    @wind-up_team  Před rokem

    👉 Δείτε το άρθρο στο διαδίκτυο, για το βίντεο μας, από την ιστοσελίδα ειδήσεων/ΜΜΕ //newsbomb.gr// Σας ευχαριστούμε πολύ για την δημοσίευση.
    www.newsbomb.gr/ellada/story/1461144/osios-loukas-i-fotia-ekapse-istorika-ktiria-sto-mnimeio-tis-unesco

  • @58sogal.steiri
    @58sogal.steiri Před rokem +1

    Γεια σας , συγχαρητήρια για το βίντεο. Το μοναστήρι - οικισμός είναι στη κοινότητα Στειρίου. Είναι κτισμένο στη ανατολική πλευρά του λόφου ΣΤΕΊΡΙ και ΟΧΙ στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα. Μια γεωγραφική ανακρίβεια που συνεχώς επαναλαμβάνεται.

    • @wind-up_team
      @wind-up_team  Před rokem

      Σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορικά. Το διορθώσαμε.

    • @58sogal.steiri
      @58sogal.steiri Před rokem

      @@wind-up_team Όσιος Λουκάς ο εν τω Στειρίω όρει της Ελλάδος ασκήσας

    • @SokratisFreeman
      @SokratisFreeman Před rokem

      στην Αγ. Μαρίνα Βοιωτίας αν αναζητήσουμε θα βρούμε την εκκλησία του Αγίου Βλάσιου, ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε αρχαίο ιερό του Πανοπέα, ο οποίος, σημειώστε έφτιαχνε ανθρώπους από πυλό. Σήμερα η ίδια περιοχή είναι γνωστή από αναφορές για εμφανίσεις ΑΤΙΑ. Πως να μην χτιστεί εκεί μία εκκλησία να εξαγνίσει τον χώρο! Μεταξύ Κάστρου και Ορχομενού, στο χωριό Παύλο και στην αρχαία Υηττό το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στην κορυφή του λόφου αντικαθιστά ναό του Ηρακλή, από το ίδιο αρχαίο υλικό. Μάλιστα η Αγία τράπεζα έχει το εξής παράδοξο: ήταν αφιερωμένη στον ρωμαίο αυτοκράτορα Σεπτίμο Σεβήρο. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν Ασκληπιείο κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ενεπίγραφη πλάκα. Έξω από τον Ορχομενό, ήταν ο τάφος του Ησιόδου, ο ναός του Βάκχου, μα κυρίως και πάνω από όλα βρισκόταν ο ναός των Χαρίτων, αφιερωμένος στις Τρεις Χάριτες, τις οποίες τιμούσες οι Ορχομένιοι με τα Χαριτήσια, γιορτές που περιλάμβαναν μουσικούς αγώνες, στους οποίους έπαιρναν μέρος αοιδοί και ποιητές από όλη την Ελλάδα. Στην θέση του ναού και κατασκευασμένη από το ίδιο αρχαίο οικοδομικό υλικό χτίστηκε η βασιλική της μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του 874.

  • @SokratisFreeman
    @SokratisFreeman Před rokem +1

    Ευτυχώς κάηκε 😂😅😂😊😅😅😅😅