Så lever Gabi i Östtyskland

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 9. 11. 2014
  • Med anledning av att det i november 2019 är 30 år sedan Berlinmuren föll kan det vara intressant hur man skildrade livet i Östtyskland (DDR) under den tiden när man faktiskt såg landet som ett föredöme.
    1990 upphörde DDR att existera som stat när dess delstater återförenades med Förbundsrepubliken Tyskland.
    Så här skev Pogo Pedagog 1977 fakta om DDR:
    "Officiellt namn: Deutsche Demokratische Republik
    Yta: 108 078 kvadratkilometer, 26% av Sveriges yta
    Befolkning: 17 miljoner
    Språk: Tyska
    Huvudstad: Öst-Berlin
    När DDR upprättades hösten 1948, några månader efter det att Tyska Förbundsrepubliken utropats i väst, var de ekonomiska förhållandena mycket svåra. De gamla tillförsel- och avyttringsområdena hade spärrats av. I industriområdena i söder var problemen ännu värre än i jordbruksområdena. Stora delar av industrin hade nämligen bortförts till Sovjetunionen som krigsskadestånd.
    De dåliga ekonomiska villkoren, i kombination med en ovanligt konsekvent förtryckarregim, gjorde att mer än två miljoner öst-tyskar flydde till väst-tyskland. På sensommaren 1961 spärrades gränserna och den beryktade Berlinmuren byggdes upp. Nu vidtog en mycket snabb ekonomisk utveckling med tonvikten på verkstadsindustri och tung kemisk industri. Levnadsstandarden ökade snabbt och är nu den högsta i Östeuropa och jämförbar med det västeuropeiska genomsnittet.
    Utrikespolitiskt var DDR länge isolerat och helt styrt av Sovjetunionen. Relationerna med de socialistiska grannarna är inte de bästa. Både polacker och tjecker har bittra minnen, som inte avdunstar i första taget. Västmakterna väntade i det längsta med att erkänna DDR:s formella existens. DDR:s växande ekonomiska betydelse, gjorde så småningom denna illusionspolitik omöjlig. I början av 70-talet erkände ett stort antal stater, bl.a. Sverige, DDR."

Komentáře •