De Aalsterse Gilles - mini-documentaire door Erfgoedcel Denderland

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2024
  • De Aalsterse Gilles gaan tijdens de zondagsstoet voorop. Hoor je het gekletter van de klompen, dan weet je dat de stoet in aantocht is. Met hun herkenbare kostuums en gigantische hoeden met pluimen trekken de Gilles door de straten en gooien ze appelsienen naar het publiek. Op Carnavalsmaandag zijn de Gilles ook van de partij. De traditionele bezemdans op Carnavalsmaandag moet de boze geesten verjagen en zorgen voor een goede oogst.
    De eerste keer dat er in Aalst Gilles uitgingen was in de 1927, toen de Carnavalsgroep ‘De Slecht Gekleede’ als Ajuingilles in de stoet liep. Er werd toen met ajuinen naar het publiek gegooid en ook het hoofddeksel was in de vorm van een ajuin. In die periode gingen de leden van de carnavalsvereniging ‘Door Eendracht Veel Vermaak’ ook verkleed als Gilles, maar zij baseerden zich op de Gilles uit Binche. In 1930 doopten zij zichzelf om tot ‘De Ware Gilles’ en liepen de stoet mee tot 1971. Dan zag een nieuwe gillesvereniging het licht: de ‘Aalsterse Gilles’. Hen zien we vandaag nog altijd aan het werk.
    De ‘Aalsterse Gilles’ maken hun kostuums volledig in eigen beheer, wat een enorm werk is. Het kostuum wordt gemaakt van linnen, waarop vilten figuren worden genaaid. Zo zijn er wel 80 vilten bloemetjes te zien op één kostuum, die symbool staan voor Aalst als bloemenstad. Op de broek staan er 12 leeuwen. De keizerlijke kroontjes verwijzen naar de ‘Keizerlijke Stede’ en verder sieren ook het schild van Iwein, het standbeeld van Dirk Martens, het Belfort en het wapenschild van de stad de kostuums. De typische hoed met dansende pluimen weegt 5 kg, een enorm gewicht om de hele stoet mee uit te lopen.
    Dankzij de kostuums, de hoeden, de bezemdans, de traditie van het appelsienen gooien… behoren de Aalsterse Gilles tot een vast onderdeel van de carnavalsstoet. Maar zo maken ze ook deel uit van het immateriële erfgoed van Aalst Carnaval.

Komentáře • 2