Νέοι & Σαρκικές ηδονές - Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 18. 08. 2020
  • Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ομιλεί για την υγιή σχέση που πρέπει να έχουν οι νέοι και τις κακές επιπτώσεις που μπορεί να φέρει στον άνθρωπο η κακή χρήση της ελευθερίας του και οι σαρκικές ηδονές. Απόσπασμα ομιλίας που έγινε προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, στις 16 Οκτωβρίου του 1995.
    © 2020 Όρος Αλατόμητον
    Μπορείτε να μοιραστείτε ή να κοινοποιήσετε αυτό το βίντεο από τον εξής σύνδεσμο: • Νέοι & Σαρκικές ηδονές...
    Κάνετε εγγραφή στο κανάλι και πατήστε το καμπανάκι για να ειδοποιήστε αυτόματα για τις νέες αναρτήσεις, εδώ: / @theuncutmountain
    You can share or embed this video from this link: • Νέοι & Σαρκικές ηδονές...
    Subscribe to the channel and press the bell icon so you'll be notified when new videos are published, here: / @theuncutmountain
    Μπορείτε να ακούσετε περισσότερες ομιλίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου στο κανάλι της Μητρόπολης Λεμεσού, που συνέχεια αναβαθμίζεται και που βρίσκεται εδώ: / @ieramitropolilemesou
    O Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8.2.1959. Το 1973 εισήχθη στην Iερά Μητρόπολη Πάφου το δε 1976 μετά την αποφοίτηση του από το Α’ Γυμνάσιο Πάφου χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Α'. Ακολούθως σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1980, μετά το πέρας των σπουδών του, εισήλθε στο Άγιο Όρος και κατετάγη στις τάξεις των εκεί ασκουμένων και συγκεκριμένα στην Νέα Σκήτη.
    Το 1982 έλαβε το Μέγα σχήμα του Μοναχού και τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και το 1983 χειροθετήθηκε σε Πνευματικό.
    Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου της οποίας εξελέγη προϊστάμενος και ακολούθως αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους . Για την περίοδο 1991-92 εξελέγη Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους.
    Το 1992 μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και με την ευλογία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου επέστρεψε στην Κύπρο και δημιούργησε προσωρινά Αδελφότητα στη Μονή των Ιερέων στην Πάφο. Την 4η Νοεμβρίου 1993 εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.
    Την 11η Φεβρουαρίου 1999 εξελέγη ψήφω κλήρου και λαού Μητροπολίτης Λεμεσού, χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο την 14η Φεβρουαρίου 1999 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα.
    Ονομαστική εορτή: 18 Ιανουαρίου.

Komentáře • 23

  • @mariakohzali8684
    @mariakohzali8684 Před 3 lety +22

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ
    Ἡ αγάπη η μεγάλη...
    Κάποτε δυὸ ἀδελφοὶ μιᾶς Σκήτης κατέβηκαν στὴν Ἀλεξάνδρεια γιὰ νὰ διαθέσουν τὰ ἐργόχειρά τους.
    Ὁ ἕνας ἐξ αὐτῶν ὅμως παρασύρθηκε ἀπὸ μιὰ γυναῖκα καὶ ἔπεσε στὴν ἁμαρτία τῆς πορνείας.
    Ἀπελπισμένος λοιπὸν πῆγε στὸν ἀδελφό του καὶ τοῦ εἶπε:
    - Κοίταξε νὰ δῆς, ἐγὼ δυστυχῶς ἔπεσα σὲ ἁμαρτία, δὲν γυρίζω πίσω. Πήγαινε μόνος σου.
    Ὁ ἄλλος ἀδελφός, ποὺ ἦταν ἁγνὸς νέος, ταράχθηκε στὸ ἄκουσμα τῆς ἁμαρτίας, στὴν ὁποία εἶχε πέσει ὁ ἀδελφός του. Δὲν τὸ ἔδειξε ὅμως, καὶ μάλιστα ἔκανε κάτι πάρα πολὺ μεγάλο.
    Γιὰ νὰ ἁρπάξη τὸν ἀδελφὸ ἀπὸ τὰ νύχια την απελπισία προσποιήθηκε ὅτι καὶ αὐτὸς ἔκανε τὸ ἴδιο πρᾶγμα, ὅτι ἔπεσε δηλαδὴ στὴν ἁμαρτία.
    - Ἂς πᾶμε τώρα, ἔτσι κι ἀλλιῶς κι ἐγὼ ἔπεσα, κι ἐσὺ ἔπεσες, ἂς πᾶμε πίσω, ἂς κοπιάσουμε καὶ οἱ δυὸ μαζὶ καὶ ὁ φιλάνθρωπος Θεός, ὅπως εἶναι καὶ ἀγαθὸς καὶ οἰκτίρμων καὶ ἐλεήμων, θὰ δῆ τὴ μετάνοιά μας καὶ θὰ μᾶς συγχωρήση.
    Ἐσὺ θὰ βοηθῆς ἐμένα, ἐγὼ θὰ βοηθῶ ἐσένα καὶ ἔτσι θὰ κάνουμε τὸν ἀγῶνα μας, θὰ κάνουμε τὸν κανόνα μας καὶ θὰ σωθοῦμε. Ἂς μὴν ἀπελπιστοῦμε!
    Πείσθηκε ὁ ἄλλος. Ἀφοῦ κι ὁ ἀδελφὸς ἔπεσε, ἔ, σκέφθηκε, θὰ εἴμαστε οἱ δυὸ μας.
    Πῆγαν, ἔπεσαν καὶ οἱ δυὸ μαζὶ γονατιστοὶ μπροστὰ στὸν Πνευματικό καὶ ἐξομολογήθηκαν ὅτι ἔκαναν μαζὶ τὴν ἁμαρτία.
    Καὶ τιμωρήθηκαν αὐστηρότατα ἀπὸ τοὺς πατέρες ἐκεῖ καὶ τοὺς Γεροντάδες τῆς ἐρήμου.
    Μαζὶ μὲ τὸν ἁμαρτωλὸ κανονίστηκε καὶ ὁ ἁγνὸς νέος.
    Μιὰ νὐκτα, ὅπως προσευχόταν ἕνας ἀπὸ τοὺς πιὸ μεγάλους Γέροντες, ἔξω στὴν ἔρημο, ἄκουσε φωνὴ ἐξ οὐρανοῦ νὰ λέγη τὰ ἑξῆς:
    - Γιὰ τὴ μεγάλη ἀγάπη καὶ τὴ θυσία τοῦ ἀθώου, συγχωρῶ καὶ τὸν ἔνοχο!
    Ὕστερα ἀπὸ τὴν διαβεβαίωσι αὐτή, οἱ πατέρες ἔλυσαν καὶ τοὺς δύο ἀπὸ τὸ ἐπιτίμιο, χωρὶς νὰ μάθουν ποτὲ ποιὸς ἦταν ὁ πραγματικὸς ἔνοχος.
    Δυστυχώς οι νέοι σήμερα κοιταζουν πλέον το σώμα κι όχι την ψυχη!!!
    Επικρατεί παντού ο πανσεξουαλισμος,η σαρκολατρεια..Ο πονηρος ,τους έχει πάρει μαζί του και Λιγοι καταφέρνουν να ξεφυγουν από τα διχτυα του να μετανοησουνε και να σωθούν!!!
    Σας ευχαριστουμε!!!
    Την ευχή Του Πατηρ Αθανασιου να έχουμε!!!

    • @TheUncutMountain
      @TheUncutMountain  Před 3 lety +8

      Πολύ ωραίο το διήγημα του Γεροντικού.
      Όσονα αφορά τους νέους:
      "Εκείνο πού σώζει καί φτιάχνει καλά παιδιά είναι ή ζωή των γονέων μέσα στο σπίτι. Οι γονείς πρέπει να δοθούνε στην αγάπη του Θεού. Πρέπει να γίνουνε άγιοι κοντά στα παιδιά με την πραότητα τους, την υπομονή τους, την αγάπη τους. Να βάζουνε κάθε μέρα νέα σειρά, νέα διάθεση, ενθουσιασμό κι αγάπη στα παιδιά. Καί ή χαρά πού θα τους έλθει, αγιοσύνη πού θα τους έχει επισκεφθεί, θα εξακοντίσει στα παιδιά τη Χάρη. Για την κακή συμπεριφορά των παιδιών φταίνε γενικά οι γονείς, δεν τα σώζουν ούτε οι συμβουλές ούτε ή πειθαρχία ούτε ή αυστηρότητα. Αν δεν αγιάζονται οι γονείς, αν δεν αγωνίζονται, κάνουν μεγάλα λάθη καί μεταδίδουν το κακό πού έχουν μέσα τους. Τα φερσίματα των παιδιών έχουν άμεση σχέση με την κατάσταση των γονέων."
      (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)

    • @mariakohzali8684
      @mariakohzali8684 Před 3 lety +4

      @@TheUncutMountain Εχετε δικιο!!Δυστυχώς όμως, οι Θεσμοι της οικογένειας και της παιδειας δεν υπάρχουν σήμερα ,γι' αυτό και βλέπουμε όλη αυτή την κατρακυλα των νεαρων παιδιων από πολύ μικρές ακομα ηλικίες...
      Χρειαζομαστε κατά την ταπεινη μου άποψη καλούς Ποιμενες πρώτον και θεληση από γονείς και παιδια...Ο Θεός να μας λυπηθει...
      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ !!!

    • @TheUncutMountain
      @TheUncutMountain  Před 3 lety +6

      Αγαπητέ Μιχάλη, έχεις απόλυτο δίκαιο.
      Όπως είναι πλέον το σώμα του ανθρώπου, έχει ανάγκη τη σαρκική ηδονή και το συναίσθημα και του είναι απαραίτητα.
      Ξέρεις όμως… υπάρχει και ο τρόπος να απαλλαγεί ο άνθρωπος από αυτό τον βραχνά, όταν προσπαθήσει να μιμηθεί τον τρόπο που έζησε ο Χριστός, όταν ήρθε κοντά μας στη γη. Ο Χριστός δεν είχε σαρκική ζωή. Και μας έδωσε τον εαυτό του, ως το τελειότερο «μοντέλο» ανθρώπου. Και μας δίνει τη δύναμη να το πράξουμε κι εμείς -αν το θελήσουμε. Όπως την ίδια δύναμη έδωσε στους Αποστόλους του και σε αναρίθμητους Αγίους. Αυτό επιτυγχάνεται διότι ο Θεός με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, μπορεί να ξανακάνει τον άνθρωπο αγνό, όπως ήταν στον Παράδεισο, πριν την πτώση του. Ο Αδάμ και η Εύα ήταν κατά πάντα αγνοί, εξ’ άλλου δεν είχαν σώμα σαρκικό όπως το δικό μας, αλλά πνευματικό και δεν είχαν ανάγκη τις σαρκικές ηδονές.
      Μετά την παρακοή όμως που έκαναν στο Θεό, απέκτησαν σώμα υλικό (αυτό που έχουμε κι εμείς). Και τότε τους έδωσε εντολή ο Θεός να κάνουν παιδιά και έτσι άρχισε η σαρκική ένωση των ανθρώπων, που και πάλι εκείνο τον καιρό είχε αγνότητα και όχι σαρκικότητα (όπως έγινε μετά από αυτούς).
      Πολλοί Άγιοι κατέγραψαν αυτό το χάρισμα που έλαβαν από τον Θεό (της αγνότητας). Ένας σύγχρονος Άγιος, ο όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, μετά από 8 χρόνια ανελέητου πολέμου σαρκικού και δαιμονικού, έλαβε ως δώρο από τον Θεό το χάρισμα αυτό της αγνότητας, ώστε δεν είχε καθόλου σαρκική κίνηση ή ορμές και δεν ενοχλείτο ούτε σκεφτόταν αν δίπλα του υπήρχε κοπέλα ή άνδρας.
      Όπως λέει και ο Απ. Παύλος ότι στην άλλη ζωή δεν θα υπάρχει διάκριση άνδρα και γυναίκας, αλλά όλοι θα είμαστε άνθρωποι Χριστού. Και αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο στην άλλη ζωή, αλλά από αυτήν τη ζωή.
      Αν πιστεύουμε ότι ο Χριστός είναι Θεός αληθινός, τότε δεν μπορεί να μας είπε ψέματα… Άρα όσα μας είπε είναι αληθινά και εφικτά!
      Απλά πρέπει να βρούμε τρόπο επικοινωνίας μαζί του, ώστε να μας δώσει αυτό το δώρο! Σου εύχομαι πραγματικά να το λάβεις! Αμήν.
      Σε ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθείς!

    • @TheUncutMountain
      @TheUncutMountain  Před 3 lety +4

      @@mikevet1984 Αγαπητέ Μιχάλη, έχεις δίκιο για όλα όσα λες. Ποιός άνθρωπος δεν υφίσταται αυτή την ηδονή; Κανείς! Υπάρχει κάποιος που μπορεί να καυχηθεί ότι είναι αγνός ή που δεν έχει σαρκική κίνηση και ορμές; Και αν είναι αγνός εξωτερικά, ποιός ξέρει τί γίνεται μέσα στο μυαλό του…
      Αυτό που εννοούσα είναι ότι παρ' όλον ότι είμαστε έτσι, εν τούτοις μπορούμε να γίνουμε αλλιώς! Όχι, όμως με ανθρώπινο τρόπο, αλλά ως δώρο από τον Θεό.
      Αλλά:
      1. Ο Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο να έχει ανάγκη το σεξ, αυτό ήρθε μετά την πτώση του
      2. Και ο Θεός γνωρίζοντας την ανάγκη που είχε πλέον ο άνθρωπος για σαρκική ηδονή, ευλόγησε την σαρκική ένωση των ανθρώπων, και μάλιστα ευλογώντας τους στον γάμο. Δεν θεωρείται η σαρκική τους ένωση διαστροφή, αλλά αντίθετα, βοηθά το ζευγάρι να ενωθούν ολοκληρωτικά!
      3. Όπως ορθά λες, οι άνθρωποι με το υλικό σώμα πεινούν και διψούν και έχουν ανάγκη την σαρκική ηδονή. Πώς όμως οι Άγιοι ζουν χωρίς φαγητό, ή νερό, ή ύπνο, ή σαρκική ηδονή; Θα μου πεις «είναι άρρωστοι, δυστυχισμένοι, μαραζωμένοι, με νεύρα και κακομοιριά…» Μα είναι ακριβώς το αντίθετο! Ψάξε λίγο τη ζωή των συγχρόνων αγίων, Παϊσίου, Πορφυρίου κλπ και θα δεις την χαρά που όχι μόνο έλαμπε στο πρόσωπό τους, αλλά και την διεσκόρπιζαν και στους άλλους! Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται με τη δύναμη του Χριστού και όχι με ανθρώπινη δύναμη.
      4. Και όπως πολύ σωστά είπες ότι όσοι απέχουν από την σαρκική ζωή είναι δυστυχισμένοι κλπ, κλπ, ναι είναι έτσι, διότι δεν έχουν σχέση ζωντανή με τον Χριστό (άσχετα αν ονομάζουν τους εαυτούς τους πιστούς κλπ).
      5. Ψάξε να βρεις ανθρώπους που έχουν ζωντανή σχέση με τον Θεό και θα δεις ότι όλα όσα σου έγραψα εδώ, είναι αληθινά! Αν δεν ήταν, τότε για ποιο σκοπό να χάνουν την ηδονή του κόσμου τούτου; Για μια υποσχόμενη αιώνια; Μα πού είναι, δεν την βλέπουμε. Και αν δεν υπάρχει, τότε γιατί να μην χαιρόμαστε εδώ;
      6. Η αιώνια ζωή αρχίζει από εδώ. Ο άνθρωπος είναι πλασμένος για να χαίρεται! Όταν έχεις επιλογή διαφόρων πραγμάτων, διαλέγεις εκείνο που θα σου δώσει χαρά. Με εκείνο που χαίρεσαι σε αυτή τη ζωή, με εκείνο θα συνεχίσεις και στην άλλη. Και όταν ο άνθρωπος γνωρίσει την χαρά που δίνει το Άγιο Πνεύμα, τότε ζει στον Ουρανό και όχι στην γη, γι’ αυτό και μπορεί να υπερβεί όλα όσα περιβάλλονται στο υλικό σώμα, αφού άλλωστε ήταν πλασμένος σε άφθαρτο σώμα.
      7. Ναι, είναι αληθινά! Ψάξε το και θα δεις πως είναι εφικτό!
      Σε ευχαριστώ πολύ που έκανες τον κόπο να διαβάσεις όσα σου έγραψα!

    • @sergioskyriacou6435
      @sergioskyriacou6435 Před 3 lety +6

      @@mikevet1984
      Με συγχωρείς φίλε αλλά βλέπεις τα πράγματα όπως εσύ θέλεις. Σύμφωνοι, όλα αυτά είναι στην φύση μας κ δεν θα σε κρίνει κανείς γι 'αυτό αλλά η Εκκλησία σου δίνει την λύση. Αν θές μπορείς μέσα στο γάμο να απολαμβάνεις το σέξ. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να έχεις κ 2-3 φιλενάδες επειδή εσυ έχεις ορμές .Όπως κ δεν τρώς μέχρι σκασμού επειδή η πείνα είναι φυσικό αίσθημα. και καλά κάνεις να μην κρίνεις πράγματα που δεν ξέρεις. Όντως έχει ανθρώπους που τα καταφέρνουν με την συνέργεια του Θεού να μένουν παρθένοι χωρίς να έχουν προβλήματα που εσύ λές.

  • @user-rx5wy1qy1e
    @user-rx5wy1qy1e Před měsícem

    Ευχαριστούμε πολυ καλό θέμα 🎉🎉🎉🎉🎉

  • @user-tn6kr8zl7z
    @user-tn6kr8zl7z Před rokem +5

    Δόξα σόι ο Άγιος Θεος

  • @anastasiatsatsakouli6181
    @anastasiatsatsakouli6181 Před 3 lety +3

    χροόνια πολλά 💟💟💟

  • @panagiotistsav3020
    @panagiotistsav3020 Před 10 měsíci

    Καλησπέρα σας! Σχετικά με τον αυνανισμό! Για ποιους λόγους θεωρείται αμαρτία ; Δεν είναι απόλυτα φυσιολογικό που εμείς οι πιάνουμε το πιπί μας όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα ή στην φύση, κάνοντας την ανάγκη μας ;

    • @mako-vw6bc
      @mako-vw6bc Před 5 měsíci +2

      Άκουσε κάποια ομιλία ή διάβασε κάποιο πνευματικο βιβλίο που αναφέρονται και εκεί....η αμαρτία εμποδίζει την χάρη του Θεού και την απόκτηση των αρετών.οποτε το ένα συνδέει το άλλο

    • @user-rx5wy1qy1e
      @user-rx5wy1qy1e Před měsícem

      Μα τι λέτε σεβασμό παρακαλώ στο πρόσωπο του δεσποτη🎉🎉🎉🎉

  • @panagiotistsav3020
    @panagiotistsav3020 Před 4 měsíci

    μα δεν είναι απόλυτα φυσιολογικό που εμείς οι άνδρες πιάνουμε το πιπί μας όταν είμαστε στο WC ή σπανιότερα στην φύση ;