Ciroza hepatică. Cât de periculoasă este?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 9. 09. 2024
  • Ciroza hepatică reprezintă stadiul final al tuturor bolilor inflamatorii hepatice iar cauzele sunt diverse. De departe însă cea mai frecventă este etiologia toxic-nutrițională, adică aportul de băuturi alcoolice (alcoolismul cronic), urmată de etiologia virală. Există mai multe virusuri care pot cauza ciroză hepatică, cum e virusul hepatita B și virusul hepatitei cronice virale C. Mai mult, hepatita cronică virală C a devenit a doua cauză de ciroză hepatică în multe țări, după alcoolismul cronic.
    Mai rar, cauzele pot fi ciroza hepatică critogenetică și bolile autoimune, spre exemplu hepatita autoimună, sau bolile ductelor biliare, cum ar fi colangita sclerozantă primitivă și ciroza biliară primitivă. Tot în cazuri rare boala poate fi provocată de boli genetice precum hemocromatoza sau boala Wilson. Mai există și o proporție de ciroze hepatice la care nu poate fi găsită cauza, însă managementul bolii este același.
    Dr. Alina Bondoc, medic primar Gastroenterologie în cadrul Hyperclinicii și Spitalului MedLife Titan și Life Memorial Hospital București, afirmă că inclusiv steatoza hepatică, adică încărcarea grasă a ficatului, poate determina în timp inflamarea ficatului și evoluția către ciroză. În general, pacienții cu steatoză hepatică au și alte probleme de sănătate, cum ar fi obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială și în general un regim de viață nesănătos.
    Multe cazuri de ciroză hepatică sunt asimptomatice și boala este descoperită incidental la un set de analize de sânge, o ecografie abdominală sau chiar intraoperator, atunci când pacientul se operează pentru o altă problemă de sănătate. Atunci când apar simptome, acestea se dezvoltă în timp și sunt extrem de nespecifice: oboseală, inapetență, colorație icterică galbenă a tegumentelor și mucoaselor, mărire de volum a abdomenului prin acumularea de lichid în exces, edeme gambiere (umflarea picioarelor). În general, simptomele se instalează insidios și pacientul în timp poate să observe scăderea masei musculare. Pacientul cu ciroză hepatică avansată are un aspect tipic, cu abdomen umflat, plin cu lichid, iar membrele sunt subțiate din cauza atrofiei musculare, având și un grad de malnutriție.
    Ciroza hepatică poate fi tratată dar din păcate nu se vindecă. Medicul Alina Bondoc spune că deteriorarea hepatică este ireversibilă în marea majoritate a cazurilor, iar tratamentul se adresează cauzei care a dus la apariția cirozei. De exemplu, pentru etiologia alcoolică, întreruperea exclusivă a aportului de băuturi alcoolice este esențială. Pentru hepatitele virale care au generat ciroza hepatică există tratament specific etiologic, în special pentru hepatita cronică virală C, iar pentru hepatitele autoimune se indică un tratament imunosupresor. Mai există o categorie de tratament, cel de susținere și de prevenire a complicațiilor, precum și managementul complicațiilor atunci când acestea s-au instalat.
    Dr. Alina Bondoc, medic primar Gastroenterologie - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...
    Glosar - www.medlife.ro...

Komentáře • 4

  • @teodorastan1134
    @teodorastan1134 Před rokem +1

    BUNĂ SEARA .RUGAMINTE VĂ ROG DIN INIMĂ SĂ IMI SPUNEȚI .NODULIRI PE UN FICAT CU CIROZĂ HEPATICĂ PRIMITIVĂ AUTOIMUNĂ .ESTE TRAT PENTRU NODULURI .VĂ MULȚUMESC

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  Před rokem

      Bună ziua,
      Pentru informații legate de diagnostic și tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist.
      Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize, în cadrul oricărei unități MedLife, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife