Kalium: vriend of vijand bij chronische nierschade

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 12. 10. 2022
  • Veel nierpatiënten krijgen van hun nefroloog of diëtist het advies om hun kaliuminname te minderen. De vraag is of dat wenselijk is: er zijn aanwijzingen dat juist bij een kaliumrijk dieet de nierfunctie langzamer achteruitgaat. Martin Gritter vertelt in dit webinar over het onderzoek dat wordt gedaan naar kalium.

Komentáře • 2

  • @user-lh1es5um7z
    @user-lh1es5um7z Před 3 měsíci

    Zoals al aangegeven wordt, zijn het de cellen die onze organen maken, waaronder ook de nieren.
    Het is fijn dat eindelijk het belang van kalium hierin wordt aangehaald.
    Ik prijs de dag dat er naast kalium ook veel meer gekeken wordt naar een ander belangrijk alkalisch mineraal voor onze cellen, namelijk magnesium en men eindelijk tot het inzicht gaat komen hoe belangrijk magnesium is voor de nieren.
    Magnesium minimaliseert de opbouw van vasculaire verkalking door fosfaat direct tegen te werken door de absorptie van fosfaat uit de voeding te onderdrukken en calcium opgelost te houden.
    In plaats van magnesium af te wijzen voor nierpatiënten op basis van verhoogde magnesium serumwaardes, zou men eens nadenken of deze verhoogde waardes niet juist betekenen dat de cellen 'verstoken' zijn van magnesium, wat aangetoond kan worden door een geïoniseerde magnesium test, zodat men kan inzien hoe belangrijk het geven van een juiste geïoniseerde vorm van magnesium is die direct beschikbaar is voor de cellen, zodat ook de serumwaardes weer normaliseren.
    Al veel te lang wordt een magnesiumtekort ten aanzien van bijvoorbeeld hartproblemen en beroertes onderschat en verder uitgeput door onder andere medicatie, medische behandelingen, slecht dieet, het feit dat er steeds minder magnesium zit in ons voedsel door de verarmde grond en bewerking enz. enz...
    Zou dat bij de nieren anders zijn ?
    Ik denk het niet.
    Men zou eens een start kunnen maken met het testen van geïoniseerde magnesiumwaardes bij nierpatiënten, aangezien daarvan is aangetoond dat in tegenstelling tot serumlevels deze juist laag zijn en daarnaast kritischer kijken of dialysebehandelingen de magnesiumvoorraad niet juist geleidelijk verder uitholt.
    Nog een lange weg te gaan, maar goed... blij dat in ieder geval al kalium meer aandacht krijgt.
    Het is ook ontzettend logisch dat kalium die aandacht zou krijgen, want door de jaren heen is de kalium-natrium verhouding volledig, maar dan ook volledig omgeslagen.

  • @bananen
    @bananen Před 7 měsíci

    Wat de waarde van kalium in bloed per leeftijd?