Horia-Roman Patapievici: Eu sunt foarte pro-capitalist. Cum putem să ne lecuim de socialism

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 08. 2024
  • Prelegere ținută de Horia-Roman Patapievici în data de 4 februarie 2015, la Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București, în cadrul „Conferințelor Catedralei”.
    Eu sunt foarte pro-capitalist.
    Asta ce înseamnă? Înseamnă că îmi plac bogătașii, oare? Sau că îmi place venalitatea, lăcomia, brutalitatea ăstora care sunt cu nasul pe sus și au conturi foarte mari în bancă șamd? Sau că îmi place discriminarea săracilor de către bogați, sau lucruri de felul ăsta? Nu, categoric nu! Aș vrea să vă spun ce înseamnă capitalismul și o sa înțelegeți imediat de ce sunt atât de pro-capitalist.
    Pentru noi, care am trăit, până în 1989, într-un regim de economie socialistă, ceea ce însemna o economie bazată pe proprietatea poporului asupra mijloacelor de producție, în care, nu-i așa?, noi toți eram proprietarii mijloacelor de producție și astfel creaserăm un nou tip de relații de producție, care erau cele socialiste.
    N-o să vând castraveți la grădinar spunându-vă că acel aranjament economic a fost falimentar. Nu a reușit să producă prosperitate, nu a reușit să creeze libertate pentru actorii economici, în schimb a adus o enormă mizerie pe care cred că ne-o amintim. E vorba de lipsurile alimentare, e vorba de asistența medicală și de medicamente, care erau amândouă într-o stare deplorabilă, e vorba de frigul din case și de un lucru care nu se vede pe termen scurt, dar care pe termen lung își lasă urmele în biologia oricăruia dintre noi - mizeria. Noi am trăit în mizerie, iar mizeria se vede, știți unde?, pe culoarea tenului, pe dinți, pe gingii, pe ținuta omului. Omul care trăiește în mizerie și care nu are speranțâ, se încovoaie, se chircește. Ceva în el, la nivel biologic, se modifică. Se chircește e un bun cuvânt românesc pentru a descrie ce se întâmplă cu omul care trăiește în mizerie. Ori toate astea se vedeau pe noi. Știți cum mi-am dat seama pentru prima oară cum anume mizeria socialistă se sădise în biologia noastră? În momentul în care, înainte de ’92, când am putut prima oară să ies din țară pentru e merge în Occident. A fost acel val de jurnaliști care, atrași de schimbările politice din România, veniseră. Și cum aproape un an de zile mi l-am petrecut pe străzi, între 21 decembrie 1989 și practic sfărșitul anului ’90, i-am văzut, i-am invitat în casă, casa mea era atunci deschisă pentru toată lumea, și am văzut că e o deosebire între tenul, culoarea dinților, a gingiilor și a buzelor noastre, și a lor, a occidentalilor. Răspunsul este că se vede în biologie economie socialistă. Iar economia socialistă, dacă e să o judecăm după tenul nostru palid, după dinții noștri stricați și după alte semne sădite în biologia noastră, este proastă.
    De ce este proastă? Și încep prin a face primul pas în apărarea capitalismului.
    inliniedreapta....

Komentáře • 11

  • @InliniedreaptaNet
    @InliniedreaptaNet  Před 7 lety +1

    Transciere: inliniedreapta.net/horia-roman-patapievici-eu-sunt-foarte-pro-capitalist-cum-putem-sane-lecuim-de-socialism/

  • @tudordaniel7918
    @tudordaniel7918 Před 6 lety +4

    Genial! 2 ideologii explicate foarte inteligent in 10 minute si pe intelesul tuturor. Asta spunea si Hayek

  • @wilcas100
    @wilcas100 Před 5 lety

    Superb exprimat maestre. Va multumim pentru claritatea expunerii ideilor acestora atat de importante si pe care razboiul cultural in mijlocul caruia ne aflam a reusit asa de bine sa le dilueze si sa le transforme.

  • @vladdumitrica849
    @vladdumitrica849 Před 8 měsíci

    Cind cineva încearcă sa se priceapă la toate , de fapt nu se pricepe la nimic. Piata libera are hibele ei, modul de productie "capitalist" (de fapt modul de producție salariat) are limitele lui, lucruri care fără intervenția statului ar face ca societatea sa explodeze, sa producă revoluții. Trebuie sa fi orb sa nu vezi asa ceva. De altfel astăzi nu exista piețe libere caci nimeni nu ar dori sa trăiască intr-o astfel de societate, a se vedea cum a apărut standardul TUV in Germania, cind exista o piata libera a boilerelor și cind lumea zbura cu boilerul. Keynes a arătat ca și "capitalismul" are limite și ca statul trebuie sa intervină pentru reducerea crizelor periodice si pentru spargerea monopolurilor sau pentru cercetare fundamentala, unde firmele nu pot sustine cercetarea riscanta pe termen lung, pentru educatie sau sanatate, pentru reglementare si stabilirea standardelor etc.
    Cel mai rău m-am supărat ca, la fel ca și Fukuyama care s-a facut de ris cu prezicerea sfârșitului istoriei, domnul Patapievici, din lene morala sau din orbire partizana (ceea ce pentr un filozof, care contempla lumea de la distanta, nu ar trebui sa se intimple) nu vorbește de limitele capitalismului și ca societatea e datoare sa caute solutii democratice mai bune, care sa înlăture oligarhia de orice tip ar fi ea: economica sau politica.
    Ceea ce domnul Patapievici nu a arătat aici, e ca toate aceste probleme, sociale sau economice, se pot rezuma la o singura dilema: cooperare sau competiție. Pentru ca nu poate exista o societate in care exista doar competiție, ar fi doar indivizi izolați. Omenirea a evoluat datorita cooperării, deci dacă vrem sa mai existam în viitor ar fi bine sa găsim o cale de a coopera mai bine ca pina acum.

  • @aripadreaptatherightwing6028

    Bine.

  • @basalicgabriel9937
    @basalicgabriel9937 Před 7 lety +2

    in ce hal poate sa bata campii...

    • @bogdanhadarag5223
      @bogdanhadarag5223 Před 7 lety +7

      argumenteaza, te rog. Presupun ca ai idee, de vreme ce ai spus asta.

    • @iondragu2631
      @iondragu2631 Před 5 lety +3

      N-are idee, e doar invidie si răutate

  • @valvlad09
    @valvlad09 Před 6 lety +2

    Foarte correct dpv "Economics". Dn-ul Horia este un om foarte inteligent! Sa avem grija de el; nu avem prea multi ca el.