TN-C-S sau TT....Discutii interminabile.Cum se face?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 5. 09. 2024
  • TN-C-S sau TT....Discutii interminabile.Cum se face? Din pacate ,situația prezentata in video este foarte des intălnită.

Komentáře • 219

  • @mitrosbutrosgalhi
    @mitrosbutrosgalhi Před měsícem +1

    Am urmărit această temă a ,, tratării nulului " sau ,,separarea PEN" prezentată de mai mulți profesioniști (mai mult sau mai puțin) și constat că ceea ce ați prezentat reprezintă abordarea cu adevărat profesionistă , bazată pe logică dedusă din combinarea legislației în domeniu cu știința de carte desprinsă în anii de pregătire profesională în timpul anilor de școală și studii .
    Lipsa anilor de studii făcute la timp se vede clar în cazul videoclipurile făcute de către Adrian Chelaru. Fizica, domeniul electricității , al curentului electric continuu si alternativ, al magnetismului, este un domeniu științific vast ce necesită timp , capacitate intelectuală și bază pe care trebuie să o desprinzi la timp, pe timpul școlii că să înțelegi acest fenomen și mai apoi să il predai și la alții, ceea ce nu este cazul la ,, profesorul " de la ,, Școala de făcut electricieni" a lui Adrian Chelaru.
    Un sfat ,cu scuzele de rigoare, îmi permit să vă sugerez, atunci când faceți schițe și scrieți, ar trebui să le faceți mai lizibil, să scrieți mai mare iar schițele, deasemenea mai clare.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před měsícem

      Păi , Adrian Chelaru a prezentat la fel ca și mine același lucru , la fel de corect. Ba mai mult are și comparații intre situații corecte și situații false . Cred că are mai multe video-uri pe tema asta , decăt mine. Toate documentate corect!

    • @cornelmoldovan7795
      @cornelmoldovan7795 Před 13 dny

      ``Fizica, domeniul electricității , al curentului electric continuu si alternativ, al magnetismului, este un domeniu științific vast`` nu au nici o legatura cu videoclipurile prezentate aici. Dupa cum de multe ori Adrian Chelaru spune ca nu se adreseaza inginerilor cu ``o capacitate intelectuală și bază pe care trebuie să o desprinzi la timp, pe timpul școlii `` ci acelora care vor sa invete corect meseria de electrician.

    • @mitrosbutrosgalhi
      @mitrosbutrosgalhi Před 13 dny

      @@cornelmoldovan7795 ,,,,Să înveți corect meseria de electrician " fără a ști și teorie?!!!
      De asta am ajuns așa ca țară! Analfabeții au ajuns să ne conducă, să fie cei mai bogați iar parveniții să dea lecții de viață , să fie considerați demni de a fi exemplu.
      Diplomele obținute pe bani , calificări și autorizări cumpărate tot cu bani , au devenit o normalitate.
      Altfel ai mai fi spus o așa aberație?

    • @cornelmoldovan7795
      @cornelmoldovan7795 Před 12 dny

      @@mitrosbutrosgalhi Nu am spus nici o aberatie.Nu am spus ca un electrician nu trebuie sa stie teorie,din contra, trebuie sa fie bine pregatit si teoretic,altfel nu stie ce are de facut. Dar sa fi un electrician bun care executa lucrari conform normelor in vigoare nu trebuie sa sti prea multe despre magnetism.Este foarte adevarat ce spuneti despre bogati si parveniti, dar stiu ca va referiti in general la politicieni . Un simplu electrician nu intentioneaza sa parvina sau sa fie cel mai bogat. Dar poate face corect tratarea nulului ,fara ghilimele, daca intelegeti ce inseamna aceasta si cât este de important intr-o instalatie electrică.

  • @claupeter2120
    @claupeter2120 Před rokem +5

    Foarte bine explicat!
    Diferența între PROFESIONIST si 'Scamator" o face si modul in care te documentezi. Meseriasi batrani face trecerea timpului,specialistii sunt cei care se documenteaza si inteleg ce fac. Cand cunosti normele in vigoare stii ce e corect si nu-ti prinzi urechile ,sau o dai in balbe.
    Mii de multumiri pentru explicatii si pentru atitudinea de a nu lasa habarnistii sa induca lumea in eroare!

  • @milu.n.
    @milu.n. Před rokem +2

    Bine explicat . Cât despre băieții de la electrica nu pot să spun nimic fără să mă apuc de suduit . Toate cele bune !

  • @patronadam-cm1dy
    @patronadam-cm1dy Před 2 měsíci

    imi place cum iei problema foarte serios,felicitari la cat mai multe tutoriale,bravo Lucian

  • @mp4338
    @mp4338 Před rokem +4

    Teoria si practica impamintarii (GND) este un capitol din electricitate care nu s-a finalizat inca. Inca se fac studii, masuratori, teste, descoperiri, etc. pt. ca aceasta operatie nu este simpla pre cum o cred multi specialisti si amatori. Teoria si practica impamintarii nu trebuie ignorata. In caz contrar aceasta poate produce distrugeri f. scumpe intr-un timp extrem de scurt. Standardele de impamintare impun max. 4 ohm pt. instalatia electrica a casei si max. 1 ohm pt. paratraznet. O alta teorie si practica impun eliminarea curentilor parazitari care se pot crea in circuitele de impamintare din cauza anumitor surse de voltaj la diferite potentiale. Impamintarea salveaza personalul de exploatare si aparatura electrica si electronica tot mai sofisticata. Electronica de astazi, la 5v, 3,3v, 1,8v, este asa de sensibila pe circuitele de interfatare ca se distrug f. rapid. In orice circuit electronic teoria si practica impun 0v si nu tensiuni reziduale de diferite valori care depasesc limita de 0V pt. fiecare valoare de tensiune continua din aparatura electronica. S-ar dori 0v dar f. greu de realizat. Deci se cere sa se obtina valoarea cea mai mica posibila pt. 0v al GND, vorbesc din nou de digital voltage. Referitor la alte genuri de circuite de impamintare sint cerinte de impamintare pt: circuitele electrice de forta, de telecomunicatii, de GND digital, GND analog, etc. Deci trebuie dat mare atentie la acest lucru. Instalatia de impamintare trebuie facuta in ideea sa devina stea, cu punctul central al stelei sa fie punctul comun de intilnire, de conectare al diferitelor impamintari. Paratraznetul sa fie impamintat separat. Este total interzis conectarea firului de GND in serie intre carcasele consumatorilor. Fiecare consumator trebuie sa aiba firul lui de GND care se va conecta la bereta de GND din panoul electric. Aparatura electronica de astazi se conecteaza la GND dupa studierea documentatiei insotitoare. Va doresc spor la lucru. Keep going.

  • @0nori90
    @0nori90 Před 10 měsíci

    Foarte bine explicat! Felicitări! Am avut deseori discuții contradictorii pe baza BMPM... Răspunsul primit din partea unor reprezentanți Electrica era că "așa e legal și așa trebuie făcut". Încă o dată FELICITĂRI pentru acest material!

  • @mirceatodosi4602
    @mirceatodosi4602 Před rokem +1

    Felicitări pentru prezentare!!

  • @sorinpetre6141
    @sorinpetre6141 Před 6 měsíci

    Mulțumim pentru prezentare și detalii

  • @original7844
    @original7844 Před rokem

    Foarte, foarte bine explicat. Vă mulțumim.

  • @taramuldorului3543
    @taramuldorului3543 Před rokem +2

    Problema cu sarmele in fuzibile este ramasa dupa vremea cand " siguranta generala" era o lita pusa direct pe stalp la punctul de legatura pe L. Si impamntarea casei era folosita pentru furat curent. Toate cele bune.

  • @costelciocan5119
    @costelciocan5119 Před rokem

    Salutare Lucian! Mulțumim din suflet ptr timpul acordat tuturor informațiilor foarte importante!! Stimă!!

  • @valypruteanu6990
    @valypruteanu6990 Před rokem +1

    Până v-am descoperit, am făcut numai greșeli luându-mă după alţii. Acum, am totul pus în ordine! exact ca în acest filmuleț!
    Până de curând, am avut puse pe fiecare cameră/prize, diferențiale de la Schneider curba C pentru că, m-am luat si am avut încredere într-un ,,prezetator" de pe CZcams, care în alt filmuleț, tot el, critică Schneider-ul curba C, că nu sunt bune pentru uz casnic, ci doar pentru motoare industriale. Am mai făcut încă o investiție și le-am înlocuit, cu cele de la hager de tip A, 30mA respectiv 10mA, curba B, pentru siguranța familiei.
    Aș avea o nelămurire cu privire la împământare. Cu ocazia montării panourilor fotovoltaice (casa verde), pe lângă împământarea care o aveam, au mai înfipt și aceștia 3 țăruși. Nu lucrez în acest domeniu, dar pentru faptul că, îmi place foarte mult ceea ce faceți d-vstră, vreau să vă cer părerea, dacă e normal ca împământarea mea, să întărească rețeaua publică?!

    • @adrianapostol5385
      @adrianapostol5385 Před rokem +1

      Bună întrebare la final, dar și începutul a fost bun!

  • @dorelmusceleanu3dorelmusce540

    foarte bine explicat mulțumesc.

  • @cristianmihai1086
    @cristianmihai1086 Před rokem +1

    Tot respectul !!!

  • @mariusraducosarca5624
    @mariusraducosarca5624 Před rokem +1

    Da,pare foarte simplu și foarte corect,dar din păcate pe teren nu prea se întâmplă așa ceva, și cred că nici nu se vrea,nu știu din ce motiv. Cei de la Electrica au norma lor,se pare... O zi bună.👍🔨💯

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem +2

      Necunoaștere și nepăsare........Iar șefii sunt la șpriț.

  • @RMS-D.
    @RMS-D. Před rokem

    Bune explicațiile ! 👍

  • @liviuprecup4447
    @liviuprecup4447 Před rokem

    Mulțumim. Sănătate...

  • @ioanstelian192
    @ioanstelian192 Před rokem

    Mulțumesc mult pentru informațiile oferite

  • @zoltanszasz9154
    @zoltanszasz9154 Před 7 měsíci +1

    Salut. Cea mai mare problema este că foarte puțin angajați al furnizorilot nici nu știu ce e diferența între RCBO și RCCB sa nu vorbim despre spd uri etc.

  • @electricteamro
    @electricteamro Před rokem +2

    Corect. Ai 100% dreptate. Din nefericire asa se prezinta 90% din BMPM/BMPT-urile de la case....

  • @danmorar5227
    @danmorar5227 Před rokem

    Explicat super fain! Felicitări Lucian!

  • @florindanciu140
    @florindanciu140 Před rokem +1

    Sunt de fapt lucruri de bun simț. Distribuitorii să vadă ce este legal de fapt.

  • @dumitrupetrunichiforel677

    Respect! super bine explicat:)

  • @mp4338
    @mp4338 Před rokem

    Vorba lunga saracia omului. Puneti-va pe treaba si schimbati standardele pt. prizele monofazate (bifazate, trifazate) care in final sa fie identice cu standardele franceze de SCHUCKO cu GND pin aprarent sa se anuleze posibilitatea rotirii steckerului in priza. Steckerul mono, bi, trifazat sa intre in priza electrica numai si numai intr-o singura pozitie. Keep going.

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 Před rokem +1

    👍👍👍👍

  • @dumitrustelian1855
    @dumitrustelian1855 Před 5 dny

    Domnilor, bună seara,, eu am încercat separarea nulului, dar la BMPM, am RCBO 32 și sare,, în acest caz Împământarea mea o pot uni cu priza pamant de la Stâlp??? Mulțumesc mult

  • @andras6592
    @andras6592 Před 2 měsíci

    Mii de multumiri pentru explicatii, sunt de un real folos. Ce se face in cazul unor situații în care un inverter hibrid nu este legat la rețeaua națională (fiind foarte departe) iar la iesirea inverterului între bornele sale L si PE se masoară cam 159V iar între N și PE 89V? Se unifică PE cu N se leaga la PPL și se separă în TG?

  • @Proiectediversediy
    @Proiectediversediy Před rokem +1

    Da scrie mare in i-7 :Separatia se face in primul tablou din cladire sau depedinta.

    • @samuelilie643
      @samuelilie643 Před rokem

      Haideți sa lămurim odată pt totdeauna!!!
      Tratarea nulului se face la poarta sau in casa? Sa creat o confuzie destul de mare și nu lămurește nimeni.
      Nu se mai înțelege nimic și va contraziceți și voi între voi . Majoritatea sunt făcute de electrica la poarta in strada sau unde e.
      este BINE SAU NU?
      Trebuie făcut de electrică dau de fiecare in casa cu împământarea locală?

  • @alexgaspar3236
    @alexgaspar3236 Před 8 měsíci

    Salut! Din pacate, teoria e una si practica in RO e alta....o stim cu totii! Si acum se monteaza la greu BMPM pe monofazat, la limita proprietatii, in care se vine de la stalp cu doua conductoare de aluminiu de 10 mm2 (L + PEN!) legate direct in contorul "smart", iesirea din el este trecuta prin MCB 2P 63A si apoi intro regleta, de unde cele doua conductoare pleaca in TG din casa. Nici vb de legare la pamant in BMPM sau de vreo "tratare a Nulului"....in concluzie, nu prea ai de ales si o faci tu la intrarea in TG, inainte de separator...ca sa nu mai tragi km de conductor pana la gardul de la strada, unde au pus BMPM....(unde oricum nu ai voie sa faci modificari, ca se inflameaza baietii!). Deci e bine cu normativele....dar greu sa le si pui in aplicare, cand cei care vin de obicei pe teren sunt in general "Dorei"! Faci reclamatii si te certi cu ei in zadar...pt lucruri pe care ar fi normal sa le stie si sa le puna in practica atunci cand fac macar lucrarile noi, de modernizare....(de 6 luni stau cu contorul "smart"legat cu o sarma in BMPM....ca nu aveau suportul potrivit pt el si l-au agatat cu o sarma, urmand sa revina sa il puna cum trebuie cand primeau suportii...n-au mai venit!). E greu tare de tot sa facem lucrurile cum ar fi normal in Romania.....astia suntem, da' la orgolii nu ne intrece nimeni!

  • @nicu5884
    @nicu5884 Před rokem

    Este ffff corect ceea ce ați arătat dar la noi sunt case la care din bmpm pleacă L și PEN(N) I acest caz totul depinde de cei de laENELsieste foarte greu de rezolvat cu ei așa că proprietarul își face împământare locală pe care nu are acces sa o lege în bmpm .IN cazul în care în bmpm are mcb și nu diferential leagă PE locală cu PEN în tabloul electric de distribuție și din tabloul electric de distribuție pleacă cu L și N separat la consumatori iar PE îl lega la bara de PE unde se leagă protecțiile consumatorilor

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      Ok. Doar ca PEN-ul nu trebuie intrerupt,conform I7 din 2011. Daca trece prin MCB atunci e gresit.

    • @nicu5884
      @nicu5884 Před rokem

      @@ELECTRICLIFE4U Am spus ca numai în cazul în care ai MCB în tabloul electric de distribuție și NU diferential poți lega PE CU PEN după care PEN merge spre consumatori și PE pe bara PE. acest lucru În cazul ca ai avea acces în bmpm (numai cât trebuie sa vină cei dela Enel dar nu vin) atunci Da ai putea face conectarea PE cu PEN Înainte de contor.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      @@nicu5884 Am inteles ce ai spus. Dar MCB-ul sa fie doar pe faza (monopolar) sau fuzibila pe general, dupa care legi PEN cu impamantarea si faci separarea in N si PE si de aici mergi in RCCB +MCB ( sauRCBO),dupa care spre consumatori.Cel mai corect ,separarea se face inainte de contor unde se monteaza si un SPD....PEN nu trebuie intrerupt (adica trecut prin protectii sau separatoare ,intrerupatoare).

  • @gheorghetudor4452
    @gheorghetudor4452 Před rokem

    Cu referire la problema aflata in discutie :
    1. Situatia prezentata seamana foarte mult cu multe situatii reale care apar la casele vechi la care electrica instaleaza bmpm noi. Intrucat in vechile tablouri din casele clientilor electrica intra cu 2 conductoare iar dupa aparitia noilor bmpm-uri, care se instaleaza la limita de proprietate, trebuie intrat cu 3 conductoare (faza, nul de protectie si nul de lucru), o parte din electricienii de ocazie care fac aceste modernizari nu se mai obosesc sa inlocuiasca cablul vechi de 2 conductoare cu un cablu nou cu 3 conductoare ci pur si simplu "inoada" doar faza si nulul cu conductoarele care ajung in tabloul clientului lasand nulul de protectie in aer, nelegat. Consecinta este ca neferictul client nu mai are nul de protectie in tablou din casa (PE) si ca atare viata celor din respectiva locuinta este pusa in pericol in caz de defect. Chiar daca face o priza de pamant pentru tabloul sau din casa TG la care sa lege bara de PE din tabloul sau nu rezolva problema. In acest fel a transformat reteau din casa sa in retea de tip TT la care curentii de defect au valori foarte mici si intrerupatoarele automate din tabloul sau pur si simplu nu deconecteaza la curenti asa mici. O solutie in acest caz este sa puna pe toate circuitele din tabloul sau intrerupatoare diferentiale.
    2. Cred ca domnul care a ridicat problema in discutie s-a lovit de o problema similara si incearca so o revolve propunand legatura intrerupta facuta in desen cu galben. Daca urmarim in desen aceasta legatura pe tot traseul pana in TG observam ca practic a facut o legatura directa dintre PEN-ul lui Electrica si bara de PE din TG, adica practic a obtinut separarea PEN-ului in PE si N. In acest fel practic a transformat reteau lui din casa din TT in TNS. Eu ii recomand totusi sa faca legatura intrerupta cu galben direct in bara de PE din TG si nu prin PPL si sa mentina si legatura de la PPL in bara de PE din TG. Blocul lui Electrica, BMPM, are oricum o priza auxiliara (tehnologica) si dat fiind ca BMPM-ul este sigilat si el nu are acces in interior poate sa faca legatura conductorului de 1x16mmp cu PEN-ul lui Electrica conectanduse la aceasta priza auxiliara, la care are acces, si care in BMPM este in contact direct cu PEN-ul lui Electrica. De asemenea eu ii recomand sa foloseasca si intrerupatoare diferentiale in TG(dubla protectie).

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      Bună ziua, priza auxiliara sau tehnologică nu are legătură cu PEN! Priza auxiliara așa cum este prezentată în ST3/Jt /2021 este necesară pentru funcționarea DPST-MN și trebuie sa aibă valoarea de 1500 ohm! Ea se montează la max 5 metri de blocul de măsură. DPST-MN comanda bobina de declanșare care este atașată de RCBO și se întrerupe tensiunea electrică.

    • @gheorghetudor4452
      @gheorghetudor4452 Před rokem

      @@cristianmantu3899 Buna seara.
      Cunosc documentul la care faceti trimitere si care mie cel putin mi se pare putin confuz. Daca o sa va uitati la schema electrica din finalul documentului o sa obsevati ca denumirea celor doua barete este aceesi si anume BN sau conform legendei din document ''bareta de nul''.
      Acum din punct de federe fizic, cel putin la ce m-am uitat eu, este o singura bareta in BMPM la care se leaga nulul distribuitorului si pe ceeasi bareta se leaga si conductorul care este legat la platbanda de otel ingropata in pamant de cei care au facut lucrarea ptr. Electrica. Pe aceasta observatie se bazeaza afirmatia mea.

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      În legendă este specificat BN (baretă nul) dar sunt două barete distincte care nu sunt unite între ele ,sunt separate cea de legare PEN și cea a DPST-MN . Priza DPST-MN este conectată printr-un conductor de 2,5 mm2 și aici avem o tensiune de 5 Volți.

  • @cristianborda4134
    @cristianborda4134 Před rokem

    Bună seara dl.Lucian

  • @ciofvalentinciofvalentinya1436

    Ce fac dacă de la blocul de masura(contor) pina în casa sunt 25m și distribuitorul a pus doar un cablu 4×16 ( 3faze + nul)? Unde mai fac tratarea nulului? Tu ai zis ca asta se face obligatoriu înainte de BM(contor).
    Nu mai pot face TNC-S.

    • @angi5402
      @angi5402 Před 29 dny

      il faci separatia in primul TG din casa sau chiar TG din casa..

  • @florincheche163
    @florincheche163 Před rokem

  • @valeriudinca8952
    @valeriudinca8952 Před 6 měsíci

    Nu cred ca daca leaga PE in separator ca sari RCBO, nu vad circuitul de defect.
    In schimb va face instalatia extrem de periculoasaa in ipoteza ca se pierde nulul de la furnizor; in acest caz faza va aparea pe PE. Voi ce parere aveti ?
    Mai am o nelamurire. Nu cumva BMPM contorul este dupa RCBO ? In lipsa PEN furnizor s-ar putea ca sa inregistreze si consumul unor vecini para PE.

  • @geo21gicu
    @geo21gicu Před rokem

    O explicație mai amănunțită... de ce nu se leagă firul de PE la PPL....pentru ce mai trag platbanda de la BMPM pana la casa dacă nu o leg în TG?

  • @gheorghecirlugea1743
    @gheorghecirlugea1743 Před 5 hodinami

    Nu stiu daca ai ce face doar citind cartea dupa cum ne repeti in video?! cum poate lucra un electrician obisnuit inainte de contor?Asta merita spus , altfel pare ca le modificam noi lucrarea sau proiectul! Din cauza ca un electrician obisnuit nu poate lucra decat dupa contor , rezulta sistemul TT de care ne vorbesti! Electricianul obisnuit face impamantarea si o duce in tablou , ca in rest e stalpul cu firele de la furnizor care intra intr-o cutie a contorului sigilata !!! Ce ne spui defapt ar trebui spus furnizorului de energie electrica si nu noua care nu prea avem ce face ! Asa ca fapt divers e ok dar totul trebuie povestit furnizorului si el ascultand daca vrea poate sa faca ceva..noi nu putem singuri

  • @cristianborda4134
    @cristianborda4134 Před rokem

    👍👍👍👋

  • @claudiuhusaru427
    @claudiuhusaru427 Před 6 měsíci

    Bună ziua, cu respect!
    Am o întrebare legată de împământare.
    Dacă de la BMPM îmi vin 3 fire într-o doză exterioară pe casă si după pleacă spre TE in casă. Cum e corect... să mi fac o piesă de echipotențializare lângă aceea doză, să iau firul de PE care vine de la BMPM si tot acolo platbanda de la împământarea locală si din piesa de echipotențializare să duc firul in TE?
    Mulțumesc mult!

  • @pepsypepsy5103
    @pepsypepsy5103 Před 4 měsíci

    Dacă am RCBO 25 A și nu RCCB pus în BMPM ca general, eu cum mai pun unul dedicat în tablou pentru un boiler?

  • @iulian9703
    @iulian9703 Před 4 měsíci

    Eu nu am.posibilitate sa duc PPL -ul meu (sub 4Ohmi) la PL din BMPM ,asa ca Pe-ul distribuitorului l-am conectat la PPL-ul meu printr-o piesa de echipontentializare, nu am alta solutie ,mentionez ca sa facut separarea Pen-ului in Bmpm

  • @mariusmilu8130
    @mariusmilu8130 Před rokem

    Corect ce spui dar electricieni din România zice ca respecta SR 234 (rcbo a fost pus mai mult pe general sa nu mai fure curent)

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem +4

      Deci plecăm de la premisa ca toți romănii sunt hoți?Trist ,trist , foarte trist . Ăsta e criteriul după care facem instalatiile? Să se treaca in proiect : romăn hoț, montam RCBO...........

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      Știm ce se întâmpla acum ceva vreme când se ardeau fuzibilele, venea nea Caisă un vecin,, priceput" și punea el lițe să țină și mai te învața și să ocoloști contorul 😏 de luau foc casele mai ales iarna!. Așa că montarea RCBO are sens după părerea mea!

  • @opreadorobantu4692
    @opreadorobantu4692 Před 3 měsíci

    Buna seara!
    Cum pot sa fac tratarea nulului inainte de contuar pentru ca este pe partea cealalta a strazii?
    Se poate face si dupa contor tratarea nulului?
    multumesc !

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před 3 měsíci

      Vorbești cu OD-ul să-ți mute BMPM-ul la tine pe gard ( proprietate), fiindcă e obligația lor. Si e obligatoriu să-ți facă separarea și tratarea nulului. Arată le ST4 si ST3 la pagina 11. www.electrica.ro/wp-content/uploads/2015/10/ST4-BMPT1.pdf

  • @user-fe7ke1xz1b
    @user-fe7ke1xz1b Před 7 měsíci

    Salut la mn in tablou instalatia e facuta simpla si toate firele de impamantare verzi-galben leam legat toate pe vara de impamantare eu acum am facut priza de pamant si nu stiu cum se procedeaza ma duc cu conductorul direct in bara de impamantare din tablou care se undeste cu firele verde cu galben e ok?

  • @turneasergiu7101
    @turneasergiu7101 Před 5 měsíci

    Buna ziua , la fel ca in schema prezentată e si la mine făcut doar că am mcb in loc de rcbo și din bara de nul îmi vine la casa doua fire de nul unul fiind nefolosit. Pot face tratarea legând acel nul la împământare care ar fi la vreo 30 m de bmpm???

  • @istoandaniel8945
    @istoandaniel8945 Před rokem

    Am un apartament la o curte comună, construit înainte de 1900. Nu are protecție și nici nu pot să pun. Ce aș putea să fac în acest caz?.Ce sistem de protecție aș putea folosi?. Mulțumesc.

  • @d.4.d.
    @d.4.d. Před 3 měsíci

    Concret, sunt in situatia TT...ati spus ca impedanta e mare, dar e sau nu OK...pe mine ma intereseaza sa nu mor cu mana pe masina de spalat...deci pot folosi impamantarea mea?

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před 3 měsíci

      E OBLIGATORIU ....OBLIGATORIU...in casă să aveti TN--S....Deci la BMPM vine TNC ,acolo se separă si se tratează și vine in casa TNS....Deci de la stălp pănă in casă TN-C-S.....+RCD+....etc.

  • @cristianmantu3899
    @cristianmantu3899 Před rokem

    Salutare! Va rog să studiați cu atenție și ST3 /2021/Jt acolo aveți descrierea cu ce conține un BMPM. Există acolo și o schiță de montaj a blocului de măsură!. Și da există RCBO de 25 sau 32 A /300ma pe general . Treaba asta cu să punem noi MCB și să facem noi separarea PEN este greșit înțeleasă. Există standard tehnic care face referire la SR-uri și EN doar că trebuie pus în practică!.La blocul de măsură conform ST3 trebuie să existe PPL și separare PEN , însă nu se specifică ce valoare trebuie să aibă PPL. Dar conform ST42/2019 se specifică valoarea de 10,8 ohm pentru legarea PEN la pământ. Dacă OD face separația PEN și PPL este de 10.8 ohm atunci clientul face priza de pământ proprie 4 ohm și o leagă la PE care vine din Blocul de măsură. În acest fel abonatul este în sistem TN!

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      Se vorbeste de RCCB si de separare PEN si tratarea lui . Urmareste si shema la final. www.distributie-energie.ro/wp-content/uploads/2021/01/ST-4-JT-BMPT-Ed.U1-Rev.0-2020.pdf

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      Același lucru spun și eu ST 4/ jt face referire la BMPT! La BMPT există întadevar MCB 3 P+ N și RCCB. Difera echiparea BMPT de BMPM dar schema de legare la pământ este la fel! La BMPM avem RCBO nu MCB!

  • @elc-miscellanea
    @elc-miscellanea Před rokem +2

    De ce nu s-ar putea face echipotentializarea si separarea PE si N in ultimul TG? Este o contradictie intre regula sa pui PEN-ul la pamant tot mai des si interdictia de a mai face la TG punerea la pamant si separarea in PE si N. Imaginati-va ca sunt case la 100m de BMPT-urile noi. Cum sa tragi pe distantele astea impamantari si sa inlocuiesti cablurile pentru ca exista un normativ prost scris??? Eu nu am gasit nicio explicatie fizica de ce nu ai putea face tratarea si separarea la TG

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      Standardele în vigoare sunt elaborate de specialiști și trebuie respectate, aici vorbim de firme autorizate ANRE care nu respectă normativele în vigoare. Blocul de măsură nu se montează la distanțe de 100 .150 m de proprietate! El trebuie montat la limită de proprietate .

    • @elc-miscellanea
      @elc-miscellanea Před rokem +1

      LE: Iata ce zice ANRE: "În situaţia în care operatorul de distribuție nu montează DDR in BMP, coloana situată între BMP si TEG va avea 2 si respectiv 4 conductoare şi este de tip TN-C. Separarea PEN se va realiza în TEG care va fi prevăzut cu o bară N şi o bară PE, legată la priza de pământ a clădirii, care va avea Rp< 4 ohmi sau Rp< 1 ohm. dacă aceasta va fi comună cu cea la care este legat un paratrâsnet. DRR (300 mA) se va monta în TEG, în aval de punctul in care se separă PEN în cele două bare, N şi respectiv PE."

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      Normal ar fi ca ANRE să specifice În baza cărui normativ SR..EN dă acest răspuns! Aceste afirmații nu se regăsesc în Specificațiile tehnice unificate ST3/ST4/2021 care trebuie să le respecte producători și firmele autorizate care montează BMPT/BMPM.

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      Dacă vă referiți la TEG (tablou electric general) ,acest tablou nu este tabloul din locuință .Tabloul din locuință este tablou final și în acest tablou nu se montează RCD 300ma.

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      ​​@@elc-miscellanea Și aici ANRE conform răspunsului dat nu respectă normativul I7 . Care specifică clar ca pe conductorul PEN nu se montează dispozitive de comutație sau protecție și nu se secționeaza! Ori dacă avem BMPM/ BMPT acolo exista contor electric și RCCB sau RCBO care au nevoie de N ca să funcționeze . Și atunci de unde afirmația ,, Din blocul de măsură spre TEG coloana abonat este de tip TNC "?

  • @udyyab
    @udyyab Před rokem

    👏👏👏👨‍🏫

  • @Catalln12
    @Catalln12 Před rokem +1

    Toate companiile de distribuție au acele specificații tehnice (ST) în baza cărora se face achiziția/execuția unui serviciu/produs etc în care se specifica clar ca separarea PEN se face în BMP (M/T) iar de aici pleca coloana cu 3 respectiv 5 conductoare, asa cum este specificat și în I7 și cum ai punctat și tu.
    Nu este nici o problema dacă BMP ul este la limita de proprietate sau pe casa atât timp cât se respecta ST ul și se leagă corect PE ul și în BMP și în TG respectându-se sistemul TN-S.
    Problema apare atât la executant (branșament iști, firmele autorizate ANRE ce executa lucrarea) cât și la "recepție" unde din diverse motive nu se corectează: lipsa de personal, rea voința, neștiință, presiunea venita de la ANRE pentru a respecta termenul de PIF etc. un întreg lanț al slăbiciunilor.
    Singura rezolvare este pe cale legală, toată comunicarea sa se facă în scris.
    Cât privește "practica" RCBO în BMP, deși nu toți OD o mai practica, are doua "cauze":
    1. sa nu se mai fure
    2. unii încă mai cred ca un RCD de 300 sau 100 mA protejează împotriva incendiilor, chiar daca instalația de utilizare este "varza"

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      Foarte corect comentariul , dar nu toți abonații au RCD montat în tabloul locuință și mai sunt și legați la pământ ( TT) atunci RCBO de 300ma își face treaba!

    • @Catalln12
      @Catalln12 Před rokem

      @@cristianmantu3899 care parte din treaba? Peste 30mA pentru om sunt fatali.

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      ​@@Catalln12 Ma refer aici strict la scurtcircuit faza-Pe protecția la incendiu!

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem +2

      @@cristianmantu3899 V-am explicat de ce sa pus acel RCBO pe general acum multi ani.... Radeau colegii din Germania cand le aratam ce bransamente sunt in Ro.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem +1

      @@cristianmantu3899 Am explicat si asta de ce....Si proprietarii sunt obligati sa-si faca update la tablou ,comform standardelor prezente .Asta e lege

  • @neluadrianbumbac5281
    @neluadrianbumbac5281 Před 9 měsíci

    Pai si daca intre bmpt(bmpm)sunt 60 de m cum sa ducem atata pamantare pe bani clientului,sunt in aceiasi situatie cu procedez?norocul meu ca sunt inca doar la faza in care trebuiesc facute,doar ca de la bmpt am deja in pamant 4fire si eu am trifazic

  • @angellino1
    @angellino1 Před rokem

    In sfarsit un electrician care stie ce este un sistem TT si ce ar trebui un sistem TNC-S.....felicitari.....deci in Romania in principal subt sisteme TT

  • @alexgeo8731
    @alexgeo8731 Před rokem

    Salut. Am si eu situatia urmatoare: Bloc vechi din 1983 imi intra in apartament 2 fire (faza si nul). Instalatia electrica e pe cupru facuta acum 15-20 de ani sau mai mult. Cum sa procedez? Am vorbit cu un electrician batran 70+ si a zis sa fac separarea nulului in nul de lucru si nul de protectie si nulul de lucru si faza sa le trec prin general. Ce zici de propunerea asta. Asa se facea pe vremuri dar nu stiu daca e cea mai buna solutie dar nu vad alta. E exclus sa fac impamantare la bloc si si sa trag un fir de impamantare cum se face la casa

  • @danielsculepentrucasa7193

    Pâi eu am de mult am avut fuzibile înainte și penul trece prin contor e mare problemă dacă fac separația după contor ?
    Nu am altă posibilitate.

  • @user-uz5pr8pn5t
    @user-uz5pr8pn5t Před 6 měsíci

    oricum voi in germania aveti alte norme ex kabluri ingropate in tencuiala etc in austria este altfel

  • @SMG819
    @SMG819 Před rokem

    Poți sa faci și un clip despre rețeaua IT , te rog , nu prea l-am inteles . Mai ales ca stiu ca in spitale se folosește doar IT

  • @catalinmarinescu8681
    @catalinmarinescu8681 Před rokem +1

    Nu înțeleg ce rezolvi explicând aici....E valabil pt toți electro "youtuberii" Dacă tot aveți ceva de reproșat distribuitorilor...Faceți, fraților, sesizări către Instituția care v a certificat ca și electricieni autorizați... Arătați NORMATIVUL de care tot amintiți, organelor competente, nu beneficiarilor, care nu știu cum sta treaba... O faceți pe leii pe youtube, și sunteți niște pisici când vine vorba de autorități...

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem +2

      Nu ai ințeles nimic!Nu are legatura cu autoritatile.Are legatură cu unii electricieni care nu au inteles nimic.....Și se pare ca nu ești de meserie ,pentru că altfel ți-ai fi dat seama despre ce discutam.

  • @daviddumitru8537
    @daviddumitru8537 Před rokem

    Cu respect am și eu o întrebare. În cazul în care cablurile vin direct de la stâlp la contoar iar la stâlp nu este legat pen-ul de împamântare stâlpului cum facem separație și unde.Sunt foarte multe case legate așa sau mai bine zis toate casele vechi sunt legate așa. Mulțumesc mult, m-ar interesa să îmi dați și mie o rezolvare pentru că la cei de la enel așa este ok.

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před rokem

      Faceți sesizare la OD să monteze blocul de măsură la limită de proprietate și să facă acolo separația PEN. Sau faceți separația PEN+ PPL înainte de contor, apoi în contor intrați cu N . PE merge în bara de PE a tabloului electric. După noile norme blocul de măsură trebuie montat la limită de proprietate. Motivul principal este acela de ai permite OD să citească contorul sau să întrerupă alimentare cu energie electrică fără a intra pe proprietatea abonatului. Și bineînțeles să prevină furtul de energie electrică.

  • @dragosdeaconu1795
    @dragosdeaconu1795 Před 7 měsíci

    salut .....o intrebare ....este prcizat in normativ ca nu este permis sa conectam priza de pamant (fiind executata corect ) cu cablu la BMPM ?

  • @catalinchitescu9769
    @catalinchitescu9769 Před rokem

    Salut
    Nu sunt de meserie, imi place acest domeniu si te urmaresc cu interes.
    Din acest filmulet si din altele am inteles ca impamantarea naturala trebuie conectata la impamantarea furnizorului de la BMPM.
    Intrebarea mea este cum fac acest lucru daca BMPM-ul este la o distanta de 80 - 90 m de casa, iar cablul va fi aerian, nu va fi ingropat ???
    Si ce cablu se recomanda pentru aceasta distanta ? Monofazat, casa noua cu impamantare naturala
    Multumesc

    • @iulian9703
      @iulian9703 Před rokem

      Da!In cazul dumneavoastra domnul Catalin sa-l lasam pe domnul Lucian sa ne spuna ce se mai poate face,sunt curios!
      Cică in cazul asta daca sa facut tratarea pen-ului (separarea lui)in bmpm si la dumneavoastra ajung 3 conductori L,N si Pe trebuie legat Pe-ul cu priza de pamant locala(PPL) a dumneavoastra,sistem TNC-S,astept cu nerabdare raspunsul domnului Lucian,cu respect!

  • @mirceapko8493
    @mirceapko8493 Před rokem

    Una din concluzii respectand Normativul in loc de R C C B se poate monta si un M C B cu valori instructionale in B.M.P.M. ?

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem +2

      Ambele dupa ce sa tratat si separat PEN.Mai uitate inca o data la video.

  • @flaviuchifor8196
    @flaviuchifor8196 Před rokem

    Buna. Am o intrebare legat de conexiunea TNC-S. Am verificat instalatia casei si am descoperit faptul ca este "aproape" un TNC-S in sensul ca exista (in BMPT inainte de RCBO) conexiunea PEN la platbanda de impamantare (conductor de 4mm cred). La nivelul casei, in TG este trasa partea de impamantare care deserveste toti consumatorii (aceasta impamantare este realizata cu aceasi platbanda in lungime de 20m si 4 sau 5 tarusi metalici la care este conectat si PEN din BMPT). Singura conexiune care nu exista este firul din BMPT catre TG (in schita dvs firul PE). Cat este de gresit? Teoretic as zice ca impamantarea casei este aceasi cu a sursei tinad cont ca PEN este conectat la platbanda comuna a casei. Imi puteti da o recomandare? Ar trebui tras si firul PE (ar fi 2 fire de rezerva de sectiune 6 sau 10mm ). multumesc

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      Schema este foarte explicită și ușor de realizat,iar dacă chemi un electrician va ști ce să facă. Nu fă tu dacă nu ești de meserie. Și cum adică ,,aproape TN-C-S?...😃 GEN: Stimată doamnă ,sunteți gravidă?....Așa și așa...😃😄😄

    • @flaviuchifor8196
      @flaviuchifor8196 Před rokem

      @@ELECTRICLIFE4U pai aproape tocmai pt ca lipsește acea conexiune. Eu nu pot sa o fac pt ca nu am voie sa umblu în bmpt. Doar sa ii momesc cumva pe cei de la distribuție sa lege ei dar ptvasta trebuie inventat un motiv. Întrebarea ramane:e o mare problema dacă la nivelul casei folosesc ca și PE împământarea casei la care e legat (prin platbanda) nulul sursei(trafo)?

    • @DanielCalin-sm7jq
      @DanielCalin-sm7jq Před 8 měsíci

      ​@@flaviuchifor8196stai liniștit.practic tu ai Pe legat la piesa de echipotențializare (ma refer la schita din videoclip)care se duce in tablou si nu ai Pe acela dintre BMPM si TG.dar prin platbanda ai aceasta legătură ca un capat este in BMPM iar unul in piesa de echipotențializare care ajunge in Tg.cred ca mai înțeles.repet stai liniștit e ok si asa

  • @toadermihaimorosan6710
    @toadermihaimorosan6710 Před 4 měsíci

    Ce spui de Easy9 ?

  • @af5417
    @af5417 Před rokem

    Pai in schema asta din Germania nu aveti RCCB de 300 mA tot pe general? Care e diferenta fata de RCBO pe general?

  • @nicolaebiolan6597
    @nicolaebiolan6597 Před 11 měsíci

    Like de 10 ori

  • @nicolaebiolan6597
    @nicolaebiolan6597 Před 11 měsíci

    Like ed 10 ori

  • @nic-dj6zp
    @nic-dj6zp Před rokem

    Felicitări dar al treilea și al cincilea conductor este rezerva pentru altădată.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      ??????

    • @nic-dj6zp
      @nic-dj6zp Před rokem

      ​@@ELECTRICLIFE4U acesta este răspunsul cînd este realizat branșament aceiași abordare și la firmele ce le realizează cît și la electrica.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      @@nic-dj6zp Nu exista rezerva pt. alta data. La ce te referi cand spui al3 si al 5-lea fir.

    • @nic-dj6zp
      @nic-dj6zp Před rokem

      ​@@ELECTRICLIFE4U la conductorul galben verde care este catalogat că fiind de rezerva .

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      @@nic-dj6zp Cine spune asta? Unde ai auzit asa ceva?

  • @georgedawn6288
    @georgedawn6288 Před rokem

    Buna ziua! Am văzut explicațiile dvs și le-am înțeles în mare măsură. Mulțumesc!Sunt interesat de următoarele aspecte:
    1. din bara de echipotențializare nu trebuie dus un fir și in bara PE din TG?
    2. daca nu se poate lega PPL-ul la BMPM din cauza distanței, se poate face un alt PPL in zona BMPM? În acest caz, PPL-ul din zona casei (TG) se leagă la PE în TG?
    3. ce abordări posibile ar fi in relația cu distribuitorul pentru soluționarea situației?( separare PEN sau renunțare la RCBO?
    Mulțumesc anticipat!

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem +1

      Relația cu distribuitorul?!?!.....Depinde cu cine stai de vorba . In multe cazuri se rezolva , in multe NU. Depinde căt sunt de pregatiți și plictisiți....

    • @geo21gicu
      @geo21gicu Před rokem

      Poți da un răspuns concret la ce facem dacă nu putem uni PPL cu PE de la BMPM? Eu sunt în aceeași situație ca subiectul din video, doar ca am MCB în loc la Diferentiala

    • @floreaalexandru1942
      @floreaalexandru1942 Před rokem

      Dacă în casă îți întra 3 conductoare, și separare Pen s-a făcut în BMPM, în bara de Pe din tabloul general se leagă priza de pamant locală, împreună cu Pe care vine din BMP.
      Dacă în BMP nu s-a făcut separarea PEN, aceasta se face în Tg., având în vedere ca în BMP aveți un mcb.

    • @geo21gicu
      @geo21gicu Před rokem

      S-a făcut separarea în BMPM dar nu e legat la pamant(tratare) pot sa îl mai separ odată la TG și sa fac și tratarea corespunzătoare în PPL?

    • @floreaalexandru1942
      @floreaalexandru1942 Před rokem

      Dacă în casă îți întra 3 conductoare înseamnă că s-a făcut separarea în BMPM. În Tabloul general (din locuință) Pe care vine din BMP se duce în bara de Pe din tabloul dumneavoastră. Tot acolo se duce ppl (priza de pamant locală).

  • @edipetre6754
    @edipetre6754 Před rokem +1

    Va salut. Nu ar trebuii unite cele 2 fire de PE ( cel venit din BMPM si cel din bara de echipotentializare) ? Ca astfel v-a fi o diferenta de potential intre cele 2 fire de PE. Cu stima, Petre.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      sunt separate o data , ai PE

    • @edipetre6754
      @edipetre6754 Před rokem

      Astept un raspuns de la dv. :-)

    • @edipetre6754
      @edipetre6754 Před rokem

      Nu cred ca ati inteles intrebarea

    • @edipetre6754
      @edipetre6754 Před rokem

      In bara de PE al tabloului nu ar trebuii sa vin cu cele 2 fire de PE ?

    • @edipetre6754
      @edipetre6754 Před rokem

      PE -ul care a fost tratat si vine de la poarta si PE din bara de echipotentializare.

  • @vavybyg1
    @vavybyg1 Před rokem

    Problema asta o am eu la o construcție noua. Contorul este montat pe stâlp care este la strada principala, de la stâlp pana la casa este tras cablul aerian(25m aproximativ) problema este ca între tablou și casa trece un râu. Cum se mai poate duce împământarea mea pana la tablou? Am curent trifazic iar în casa îmi ajung 4 fire (3 faze si nul)

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      BMPT-ul trebuia montat la limita proprietății , cel puțin.Fă o cerere sa-ți mute BMPT-ul pe partea cealaltă de rău.Sincer , nu prea cred ca au montat contorul așa (peste rau). Trimite o poză😃

    • @vavybyg1
      @vavybyg1 Před rokem

      @@ELECTRICLIFE4U daca îmi lași un număr de tel îți pun pe watzzapp. Nu vorbesc aiurea, chiar nu știu cum sa rezolv

    • @ioanlucianmilka5620
      @ioanlucianmilka5620 Před rokem

      @@vavybyg1 Cerere la distribuitor.Sunt obligați să monteze la limita proprietății, nu la vecinu de peste râu. Contorul e peste mări și țări...

    • @vavybyg1
      @vavybyg1 Před rokem

      @@ioanlucianmilka5620 este la limita proprietății de la gardul meu Pana la stâlp îs maxim 5 m porțiunea pe unde trece râul dar dacă sare diferențialul de la tablou trebuie sa înconjor pe pod vreo 30m:))

  • @bb-ij5ws
    @bb-ij5ws Před rokem

    Eu am peste 50 m de la TG la casa, cum pot sa pun SPD la care lungimea maxima de PE sa fie mai mica de 10 m?
    Multumesc!

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      SPD-ul Typ1+2 Poate fi montat in BMPT/M , la limita proprietatii .Sa ai si impamantarea acolo...LA CE FILM TE-AI UITAT?

  • @vasilecordos7414
    @vasilecordos7414 Před rokem

    Salut. Ai facut Un video cum alem mcb pe Un circuit de iluminat. Cind faci Un video. Cum alegem Un mcb pt circuitul de prize. Care este inclusi si formula de calcul cu factorul de putere cu procentul Ala 1 si ceva sau cit e.. Este diferenta cind se alege Un mcb pt prize pt calcul amperajul cind punem Un consumayor mcb rezistiv pe mcb. si pe in Caz punem capacity? mcb

    • @spava3474
      @spava3474 Před 7 měsíci

      Ce bâlbâi tu acolo?

  • @jonwang8653
    @jonwang8653 Před rokem

    Salutare Lucian! O intrebare, ce se intampla daca separarea PEN - ului se face dupa contor in ultimul tablou in TG?

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      Tot ce se scurge pe conductorul PE trece prin contor(asta nu e ok),bineințeles fara DDR decăt după ce sa facut separarea și pentru ca:facebook.com/photo.php?fbid=1197583534480350&set=p.1197583534480350&type=3

    • @jonwang8653
      @jonwang8653 Před rokem

      @@ELECTRICLIFE4U Multumesc

  • @vasilepindaru742
    @vasilepindaru742 Před rokem

    Pot monta SPD Tip 1 si Tip 2 in TG? Am 20m de la BMPT, voi face separatia in TG. Multumesc

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      Din pacate lăsatul BMPT-ului la poarta , incurca lucrurile.SPD-ul Tip 1 se monteaza inaintea contorului,dar poti monta tip2 si 3 in TG-ul din casa si bsa nu ai mai mult de 10m de la SPD la sina de echipotentializare.czcams.com/video/oqNERsMYJZs/video.html

    • @Catalln12
      @Catalln12 Před rokem

      @@ELECTRICLIFE4U este specificat undeva (eu unul nu am gasit) ca se montează inainte de contor T1?
      Ca sa protejezi și contorul, tehnic da dar dacă acesta este la poarta in BMP și este doar apanajul OD este strict problema acestuia daca îl protejeaza sau nu.
      In tablou principal/general montez SPD T1+2 și am rezolvat problema, bine nu e "acoperita" coloana dar dacă sunt "scrupulos" imediat după BMP în montez o firida/TG proprie în care întru cu coloana de secțiune generosa și cât mai scurta și am rezolvat elegant problema.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      @@Catalln12 czcams.com/video/oqNERsMYJZs/video.html Undeva pe la mijlocul video-ului am cartea din care am aratat. SI există si in cartea ,,Inginerie Electrica” tradusa din engleza. Cea pe care a prezentato Stefan. Doar in Romania e lasat BMP-ul la poarta si asta incurca pe proprietar.Inainte a fost pe peretele de la casa sau in casa. Asta nu e in favoarea consumatorilor (proprietarilor).

    • @Catalln12
      @Catalln12 Před rokem +1

      @@ELECTRICLIFE4U in manuale, cărți și alte broșuri sunt fel de fel de prezentări, exemple, multe se contrazic, depinde de momentul elaborarii si autorul, autorii etc.
      Întrebarea mea era dacă este menționat undeva intr-o reglementare tehnica (standard, instructiune tehnică etc.) pe care sa te poți baza.
      Întreb deoarece un contor electric nu face decât sa înregistreze energia vehiculata prin acel punct, fie el la consumator fie pe "distribuitoare" sau pe orice alta "ramificație" a rețelei.
      Descarcatoare se tot regăsesc și pe înaltă tensiune, medie respectiv pe joasă sub diverse variante constructive, nedumerirea mea era strict la aceasta "gama" pe JT dacă este stipulat clar T1 inainte de contor.
      Și aici aduc ca susținere acele SPD T1+T2 ce se montează în TG.
      Mulțumesc.

    • @vasilepindaru742
      @vasilepindaru742 Před rokem

      Multumesc de raspunsuri, am gresit spunand ca voi face separatia in TG, la TG voi avea Pot. sina, separatia o voi face in BMPT, nu am alta varianta de montaj.

  • @mariusr4328
    @mariusr4328 Před rokem

    Pai, dacă eu vreau sa fac împământare la bmpt, trebuie sa fac împământare la 3 case, dat fiind ca PEN-UL este separat la 3 case într-o bara.
    Deci...

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem +2

      Cum adica ./Ai 3 case si un singur bransament*(BMPT)? Nu am inteles. Fa o schema.

    • @mariusr4328
      @mariusr4328 Před rokem +1

      @@ELECTRICLIFE4U
      Nu, este pe stâlpul din fata casei, o cutie cu 3 contoare, iar Pen-ul este separat într-o singura bara la toate 3.
      Plus, ca nu este legat deloc la pământ.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      Parca e facut ca la bloc. Daca sunt 3 case separate cu 3 proprietari , atunci trebuia facut pe fiecare un bransament ...cu tot ce tine de el.

    • @mariusr4328
      @mariusr4328 Před rokem

      @@ELECTRICLIFE4U
      Da, exista pe fiecare L1, L2 și L3, deci, fiecare casa este legata la faza separata, dar Pen-ul este legat într-o singura bara din care se face separația, apoi spre case merge L, N și PE.
      Dar, bara nu este legata deloc la pământ...
      Am sa expun problema pe grupul de Facebook...
      Sunt curios, ce rezolvare se poate da.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      @@mariusr4328 Sa ințeleg ca fiecare casă are cate o fază care vine din acelasi cablu?

  • @user-of9sp3ew3s
    @user-of9sp3ew3s Před rokem

    ATENTIE....Explicatiile pentru RO prezentate in video sunt fff gresite...Nu cunoasteti modul de aplicare a normativului I7.....Cu respect...

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      Nu sunt gresite deloc ...Trebuie doar sa fii atent si sa inveti...

    • @user-of9sp3ew3s
      @user-of9sp3ew3s Před rokem

      Dv. nu cunoasteti ca normativul I7 se aplica doar instalatiilor electrice pentru cladiri......!!!!!..... In ultima versiune a normativului I7 este prevazut in mod expres ca normativul I7 nu se aplica bransamentelor /racordurilor din retelele electrice de interes public.... Avem alte normative care reglementeaza bransamenele electrice care alimenteaza instalatiile cladirilor...Dv. afirmati ca in RO. se pun in functiune instalatiile electrice fara sa se faca masuratori ...verificari....Un neadevar grosolan...!!!!!!...Cu respect...
      .@@ELECTRICLIFE4U

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      @@user-of9sp3ew3s Căți fac măsurători ?..5 din 1000. Știi foarte bine ce am spus și ce fac eu , nu mai deturna conținutul videoclipurilor mele și nu mai indu in eroare lumea ....,,prieten drag”. Știm cine sunteți .

    • @user-of9sp3ew3s
      @user-of9sp3ew3s Před rokem +1

      Toti electricieni autorizati ANRE fac verificari si masuratori inainte de punerea in functiune a unei instalatii electrice...Cu ce" induc in eroare lumea".....!!!....???...De unde ma cunoasteti ....!!!..de "stiti cine sunt"...!!!...???...Eu apreciez unele postari care sunt pe CZcams.....Cu meseria de electrician majoritatea stau bine.... Dar la capitolul legislatie majoritatea sunt mult sub medie...Cu respect.....

  • @electro-master73
    @electro-master73 Před rokem

    De cand esti plecat din RO ? RCBO s-a implementat impotriva furtul de curent, in special in BMPM . Romanul in primul rand se gandeste la cum sa fenteze legea si pe urma mai vede el (in rural se practica cel mai des acest lucru) Legal sau nu , asta a fost solutia . Atat s-a putut.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      EU știam că RCCB si RCBO au fost inventate ca să nu mori , in caz de defect de izolație....Așa e in toate țarile....Doar in Romania e sistem anti furt...deci cu toții sunteți considerați posibili hoți?...Eu as fi puțin indignat....chiar mai mult.

    • @electro-master73
      @electro-master73 Před rokem

      @@ELECTRICLIFE4U Trist, dar asa sta treaba, este in gena noastra aceasta deprindere. S-au gasit matrite cu care dacii falsificau monedele romanilor 🤕

  • @user-uy1tu6du9o
    @user-uy1tu6du9o Před rokem

    Cine te lasa pe tine sa umblii inainte de contor ???

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      In Germania , ,,OD-ul" lor,ca sa zic asa ,vine cu cablul in camera tehnica in HAK ( caseta de legatura a casei in care avem cele trei faze si PEN-ul cu sigurantele NHOO. De acolo e treaba electricianului sa faca separatia ,tratarea , se merge in SLS ,SPD , contor, RCCB , MCB....Dupa ce e gata vine furnizorul de electricitate si se uita daca e OK si siguileaza HAK-ul si contorul.....Si astfel toate etapele sunt controlate ...de profesionisti. Si toate astea se intampla in camera tehnica , nu la 500 de metri de casa. Doar in Romania ,distribuitorul te considera un potential hot care ar putea fura curent

  • @original7844
    @original7844 Před rokem

    Greu de executat atita timp când contorul este montat la limita de proprietate, cei care trebuie sa respecte legea sunt primi care o încalcă. I HATE E-distributie

  • @nituvasile1751
    @nituvasile1751 Před 6 měsíci

    Salut,e OK,să duc conductor de 16 mmpătrați din TG. la pladbanda de împămîntare? De la stîlpul de curent mie îmi vin 4 fire în contor fără tratarea PEN-ului.Pînă acum instalația a funcționat fără împămîntare și vreau ca să schimb tabloul și să aduc și un fir VG.de 16mmp.Poate funcționa împămintarea și fără tratarea nulului? Ce e de făcut?

  • @radumihaipricop2814
    @radumihaipricop2814 Před rokem

    Doxa

  • @PopaAlexandru.
    @PopaAlexandru. Před 9 měsíci

    Se intelege cam nimic .

    • @zyr9118
      @zyr9118 Před 2 měsíci

      Ce nu se intelege Domnu' !? Scuzati.ma ca va intreb !

  • @lucianlaurentiu4092
    @lucianlaurentiu4092 Před rokem

    Mie nu imi place cum ii in Germania !

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Před rokem

      DE unde stii cum ii in Germania. czcams.com/video/tOkFQPLwYwM/video.html

  • @eugenirimia8436
    @eugenirimia8436 Před rokem

    👍👍👍