Construction of the house in Coquina - properties of limestone blocks

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2024
  • In acest video se va analiza un material de constructie pe larg raspandit la noi, si anume cotiletul sau piatra de calcar. Case din cotilet sunt practic intalnite in orice localitate de la noi. Acest material are anumite caracteristici, unele sunt bune, altele mai putin, toate acestea fiind analizate in video respectiv.
    Doneaza de o cafea pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc!
    Facebook: / enciclopediaconstructi...
    Web-site: enciclopediaco...

Komentáře • 59

  • @EnciclopediaConstructiilor

    Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
    , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
    Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
    Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
    Multumesc pentru înțelegere!

  • @gigeltamaru574
    @gigeltamaru574 Před 5 lety +5

    Respect pentru ceea ce faci !

  • @florinm2052
    @florinm2052 Před 3 lety

    Foarte fain material. Acum am dat peste un videoclip de pe CZcams despre ''cotilet'', si, dupa search, am ajuns la materialul tau. Foarte clar si bine documentat. Multumesc.

  • @sergiusirbu3471
    @sergiusirbu3471 Před 5 lety +3

    Foarte buna informatia, multumim mult. Daca ai putea sa faci si un video despre tencuiala, inerior si exterior aplicata pe cotilet.Componenta, modalitate de aplicare , grosime. Multumim !!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 5 lety

      Cu placere! Multumesc pentru idee. Ce tine de tencuiala, cotiletul nu are careva cerinte speciale la tencuit, asa ca puteti folosi o gama mai larga de tencuieli, deja la alegerea dvs.

  • @danieldanut1353
    @danieldanut1353 Před 5 lety

    Multă vreme de când nu te urmăresc, din păcate am avut mult de lucru, mulțumiri, ca întotdeauna, și la mai mare !!

  • @itiiti7301
    @itiiti7301 Před 3 lety +2

    Bravo , faci treabă bună

  • @RaresCucerzan
    @RaresCucerzan Před 5 lety

    e buna ideea de final sa mai actualizezi materile cum ai facut cu vata eco si comentariile despre polistiren, despre ventilatie iara. Pana acum ca material de zidarie pe caramina as merge. Forte buna treaba cu acest canal ! :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 5 lety

      Buna ziua, multumesc pentru conentariu. Defapt ar mai fi multe de spus daca se alege polistiren sau vata, insa am enumerat doar ceva mai important.

  • @onumavirga
    @onumavirga Před 10 měsíci

    Bună ziua! Ce permeabilitate are cotilețul? Vă mulțumesc anticipat!

  • @TYM27
    @TYM27 Před 4 lety +1

    Buna ziua doresc o parere referitor la construcția unui perete ( al doilea nivel al casei ) peretele dat trebuie sa despartă camera de baie de bucătărie . Pe peretele de la bucătărie o sa stea atirnata mobila ( peretele trebuie sa fie rezistent la greutăți) din ce material ar fi bine de construit peretele ? Multumesc anticipat

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 4 lety

      Buna ziua. Eu va recomand sa consultati proiectul structurii de rezistenta initial al casei dvs. Nu se construieste peretii unei case (nici nu se alege materialul, nici grosimea, nici amplasarea) de capul cum vra o persoana. Orice se face doar conform anumitor studii, calcule, proiectari, pe baza anumitor forte, greutati, raspunsuri seismice s.a.m.d. Daca in proiectul structurii de rezistenta e specificat ca in acel loc poate fi un perete, si de o anumita grosime - atunci vorbiti cu un proiectant sa va faca un calcul rapid daca e posibil sa adaugati acolo un perete. Daca dvs aveti o casa cu structura din zidarie portanta, NU PUTETI ridica un perete la etajul superior, daca la etajul inferior fix sub acel perete nu exista un alt perete!!! Factori sunt multi, asa va gasiti si consultati-va cu un specialist!

    • @TYM27
      @TYM27 Před 4 lety

      @@EnciclopediaConstructiilor aceest perete doresc sa construiesc la o casă privată, ( la etajul 1 nu este perete construit însă doresc sa construiesc 2 piloni prin parti si sa întăresc cu o balca de metal in forma de litera H dea lungul podului la etajul 1 ) casa este construită din cochileti in anul 1990

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 4 lety

      @@TYM27 Parerea mea este ca orice improvizatii de genul dat sunt doar pe riscul dvs. In mod normal se consulta un proiectant/structurist care face anumite calcule. In alte moduri, deja sunt improvizatii care in caz de cutremur, prezinta riscuri, care doar dvs vi le asumati.

    • @TYM27
      @TYM27 Před 4 lety

      @@EnciclopediaConstructiilor am inteles , Va mumtunesc

  • @constantin6799
    @constantin6799 Před 4 lety +1

    Ce se potriveste cel mai bine pentru izolarea peretilor exteriori cu o grosime de 48 cm din cotileț?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 4 lety +1

      Dvs puteti folosi practic orice material de termoizolatie, insa puteti sa va orientati la materiale mai permeabile la vaporii de apa.

    • @zinavilcu9091
      @zinavilcu9091 Před 4 lety +1

      @@EnciclopediaConstructiilor care sunt ele?multumesc

  • @antirgheorghe1453
    @antirgheorghe1453 Před 3 lety +1

    La ce preț este un cub de cotileti de peatră

  • @verabulat8954
    @verabulat8954 Před 2 lety

    Buna, spunti-mi va rog cati cotileti are 1 metru cub?

  • @jackblack6414
    @jackblack6414 Před 3 lety

    Spuneti-mi va rog din cite am auzit de la cineva cotiletul e mai bun decit este fortanul in ceea ce priveste retinerea caldurii (chipurile fortanul este gol si patrunde frigul mai usor iar cotiletul este plin si frigul trece mai greu prin el), ce parere aveti dstra?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 3 lety

      Si fortanul si cotiletul sunt foarte slabe din punct de vedere al rezistentei termice, si ambele au nevoie de termoizolatie. Intre cotilet si fortan, as alege cotiletul care este mult mai rezistent mecanic.

    • @jackblack6414
      @jackblack6414 Před 3 lety

      @@EnciclopediaConstructiilor Am inteles, multumesc pentru raspuns!

  • @alv83dr
    @alv83dr Před 4 lety

    Daca se construeste o casa din cotolet si se doreste pe dinafara izolarea cu vata eco apoi fatada ventilata, mai este nevoie de tencuit cotiletul pe dinafatra?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 4 lety

      Da, tencuirea are scop principal (inafara de altele secundare) de a indrepta peretii pentru a oferi o suprafata dreapta viitoarei termoizolatii, ca si aceasta sa fie fixata cat mai drept de pereti, folosindu-se aceleasi grosimi de adeziv.

  • @vsExtra
    @vsExtra Před 4 lety

    Câtă muncă în cotiletii ăștia..
    Acu că turcii nu mai năvălesc, mi-am făcut casă din structura de lemn, ce-i drept din lemn rusesc, dar va tine cât voi trai, si chiar mai mult :)
    Si da, e cald în casă ;)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 4 lety

      Multumesc pentru comentariu.

    • @VJ-iq2oh
      @VJ-iq2oh Před 3 lety

      Salutare versus!
      Ai putea te rog sa dai mai multe detalii despre casa ta?
      Ai putea te rog sa lasi un nr viber sau email, sau scrie pe sslavik_cvi@yahoo.com
      Multumesc.

  • @gregemelianov915
    @gregemelianov915 Před 3 lety

    Salut, poți sa explici te rog cum se face klada corect in 2 cotileț. Mersi

  • @nicuandone4522
    @nicuandone4522 Před 4 lety

    E cela mai pur si cel mai rezistent din toatae materialele de pe piata RM . Casa trebuie sa fie din Piatra !!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 4 lety +1

      Este cu adevarat un material rezistent, insa ca si oricare material de zidarie, are si plusuri, si neajunsuri. Iar de faptul ca `casa trebuie sa fie din piatra` - e un mit stramosesc, mai ales pe meleagurile noastre, izvorat din faptul ca stramosii nostri nu avea multe materiale si solutii la alegere (practic doar piatra si lemnul, apoi au aparut kirpichii s.a.), si intre piatra si lemn, dat fiind faptul ca o data la 5-10-20 ani veneau turcii, rusii, tataro-mongolii si cine mai veneau si incendiau sate intregi, ruinau si distrugeau fara mila cateodata, ca sa nu mai zic de fenomenele naturii care isi puneau amprenta cateodata, pai ramaneau in picioare casele din piatra, nu lemn. Nu degeaba la nunti se ureaza mirilor `Casa de Piatra` - li se ureaza inca din vremuri indelungate anume o asa casa, deoarece asa case inainte erau mai rezistente si tineau zeci si chiar sute de ani. Astazi situatia e cu totul diferita, existand cu totul alte conditii sociale, cu totul alte normel reguli, materiale, solutii constructive, incat e normal sa iti construiesti si din piatra, si lemn sau caramida - care sunt extrem de bune, si mai nou BCA, BCU, blocuri ceramice s.a.m.d.

  • @212377
    @212377 Před 3 lety

    Are cineva idee care cotileț e mai bun? Si la care mina se extrage cel mai bun? Am inteles ca sint diferite tipuri Оолит ,Ракушник ,Известняк si asa mai departe

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 3 lety

      Da sunt mai multe tipuri, unele se gasesc mai usor in RM, altele mai greu (fiind aduse de exemplu din Ucraina). Fiecare are proprietati si bune si mai putin bune, depinde dvs ce doriti de la zidaria dvs.

    • @212377
      @212377 Před 3 lety

      Ca si fiecare as dori un cotilet durabil in timp...am inteles ca cotiletul de la mina din Pascani e cel mai bun ,Dvs ce parere aveti?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 3 lety

      @@212377 Principalul sa fie de calitate superioara, deja de la care mina, e deja factor local si de transport.

    • @gregemelianov915
      @gregemelianov915 Před 3 lety

      Salut, eu am verificat la toate cariere această iarnă, si da la Pașcani e cea mai bună, de unde si mi-am cumpărat 50 cuburi, recomand!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 3 lety

      @@gregemelianov915 Salut, multumesc de informatie !!!

  • @alionaradu4421
    @alionaradu4421 Před 4 lety

    Ce părere aveți despre așa numitul bloc fortan din moluză( vibrat semiuscat ) cu goluri înguste. Cu ce ar fi bine de termoizolat casa făcuta ce așa blocuri cu pereții de 40 cm. El e mai ușor ca cotiletul, are 1600 kg/m3 și conductibilitatea termica declarată de organele de stat este de 0,58

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 4 lety +2

      Buna ziua. Eu nu mi-as construi casa din fortan (boltari din beton) mai ales pe structura cu zidarie portanta. Despre fortan vor fi cateva video-uri anul viitor, insa pana atunci, ce tine de termoizolatie va pot spune ca termoconductibilitatea gasita la diferiti producatori variaza intre 0.30 - 0.70 W/mK, deci valoarea mentionata de dvs de cca 0.58 W/mK este oarecum corecta. Boltarii pot fi termoizolati cu mai ca orice material de termoizolatie, insa eu as prefera sa ma axez pe acele materiale care sunt permiabile la vaporii de apa. Deja pe acest canal gasiti o sumedenie de video-uri despre multe materiale de termoizolatie, si chiar un Video despre cum va puteti calcula grosimea necesara. Succes.

    • @alionaradu4421
      @alionaradu4421 Před 4 lety

      @@EnciclopediaConstructiilor multumesc pentru raspuns. Totusi nu mii clar de ce nu ati construi o casa din boltar din moluza, mai ales amplasati in schelet de beton? Care e diferenta dintre boltari si cotiletului cu exceptia ca ultimul e suta la suta natural iar boltarii 90 la suta(10 la suta e ciment cu toate ca e tot natural)? Imi pare ca parametrii tehnici is aproape analogice. Dar daca peretele din boltatii se termoizoleaza cu vata minerala de 10 cm rezistenta termica e mult peste normatiul romanesc.1.8

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 4 lety +2

      @@alionaradu4421 E extrem de mare diferenta dintre boltari si cotilet. Plus ca nu sunt deloc naturali boltarii, ba din contra.
      Legat de rezistenta termica mai mare de 1.8, pai acei 1.8 e MINIMUM recomandabil, mai bine v-ati orienta la valorile caselor pasive, de peste 6.0 m2K/W.

    • @alionaradu4421
      @alionaradu4421 Před 4 lety

      @@EnciclopediaConstructiilor multumesc

  • @gm1555
    @gm1555 Před 7 měsíci

    La casa de un etaj jumate ce trebuie mai bine de ales M35 sau M50 pretu fiind acelasi. Avind coloane. M35 inteleg ca e mai calduros usor deci se construeste si minueste mai repede. M50 greu se minueste greu nu este asa de calduros

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 7 měsíci +1

      Nu e mare diferenta deloc cand vorbim de "izolare" sau "caldura", indiferent ca e M35 sau M50, oricum termoizolatia fatadei trebuie sa inceapa de la minim 20 cm in sus! Mai bine mergeti pe M-50 ca e mai solid.

  • @Tsar_Gory
    @Tsar_Gory Před rokem

    Aveți o voce similară cu o persoană de pe un canal filozofic.

  • @roxanaionescu4705
    @roxanaionescu4705 Před 5 lety

    Merge făcută o fundație din 9 blocuri de calcar de 1m cub bucata poziționate 3 3 3 în care sa fie introduse tije filetanta după care sa se construiască peste o casa de lemn? Mai exact ceva de genul czcams.com/video/df8pM96cgh8/video.html

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 5 lety +1

      Nu merge. Blocurile de calcar descrise in video au calitati portante bune, insa sunt un material bun in primul rand de zidarie, nu de fundatie. Pentru o longevitate cat mai lunga, se recomanda sa fie ferit de apa, umezeala si alte conditii neprielnice care pot aparea la contactul cu solul. Daca doriti o structura ca cea din video dvs, mai bine nu va complicati si folositi blocuri de otel-beton.

  • @adriangorea1346
    @adriangorea1346 Před rokem

    unde se pot gasi toate caracteristicele blocurilor de calcar... lambda etc?
    Ubakus pentru limestone nu are parametrii corespunzatori. Stiu ca lambda e in jur de 0,7...