Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (βίντεο Εν Άνδρω.gr)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 22. 01. 2016
  • Ραφήνα 1945-2015
    Οι παλιές φωτογραφίες του βίντεο είναι από διάφορα αρχεία. Τις συνέλεξε με μεράκι ο ραφηναίος καθηγητής Αντώνης Λαζαρής και τις πρόσφερε για το βίντεο. Οι νεώτερες είναι του Εν Άνδρω. Μια είναι του Μ. Αντώνογλου. Η μουσική του βίντεο είναι από τις ενορχηστρώσεις των λαϊκών και ρεμπέτικων του Μάνου Χατζιδάκι (1972) και ανήκει στην συλλογή "Ο σκληρός Απρίλης του '45". Η μουσική είναι από τραγούδι του Μ. Σογιούλ "θα γυρίσει ο τροχός". Η σύνθεση του βίντεο έγινε για την ιστοσελίδα Εν Άνδρω στα πλαίσια αφιερώματος της για την Ραφήνα και τα πλοία της που μας ταξίδεψαν.
    Ραφήνα. Λιμάνι αγαπημένο της Αττικής. Αγαπήθηκε από τους μικρασιάτες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο εδώ από την Τρίγλια και τον Βουτζά. Αγαπήθηκε από τους παλιούς Αθηναίους γιατί οι παραλίες μιας και αποτέλεσαν καλοκαρινή φυγή προς την θάλασσα. Αγαπήθηκε και από τους νησιώτες που μεταπολεμικά ήταν ο κρίκος που συνέδεε τα νησιά τους με τον έξω κόσμο. Ιδίως από τους Ευβοϊείς, τους Τηνιακούς και τους Ανδριώτες. Και από το 1960 και μετά περισσότερο από τους Ευβοϊείς και τους Ανδριώτες που αποτέλεσε την κύρια πύλη τους προς την Άθήνα και τον κόσμο. Λιμάνι που αγαπήθηκε από τους ψαράδες και καταγεγραμμένο στην λαϊκή συνείδηση ως ιχθυόσκαλα του Νοτίου Ευβοϊκού. Λιμάνι τραγουδισμένο από την λαϊκή μούσα για τα ταβερνάκια του και τις τσάρκες των μόρτηδων, αλλά και της κυριακάτικης οικογενειακής εξόδου.
    Ραφήνα, Λιμάνι ήσυχο. Αλλά και λιμάνι ανήσυχο στον καιρό μιας και το πιάνουν όλοι οι άνεμοι!!!
    Τι να προστατέψει αρχικά ο πρώτος μικρός μώλος που επεκτάθηκε στην Κατοχή με την βύθιση του παλιού τσιμεντόπλοιου;
    Τι να σου κάνει η πρώτη επέκταση, αλλά και τελευταία μεγάλη επέκταση που άπλωσε τα νεώτερα χρόνια το λιμάνι προς τα έξω και δημιουργήθηκε και το αλιευτικό καταφύγιο;
    Η Ραφήνα ήταν και παραμένει πάντα ένα λιμάνι ανοιχτό στους καιρούς. Αλλά και ανοιχτό στην καρδιά μας. Από εδώ ξεκινάμε κι εδώ καταλήγουν τα ακούραστα τα πλοία της γραμμής μας. Από εδώ ξεκινάμε ως νησιώτες δεκαετίες τώρα την περιπλάνηση στον κόσμο, αλλά κι εδώ καταλήγουμε επιστρέφωντας στον δικό μας κόσμο.
    Για την Ραφήνα και τα πλοία της το Εν Άνδρω ξεκινά μεγάλο αφιέρωμα που θα γράψει σε συνέχειες ο φίλος και συνεργάτης καθηγητής Αντώνης Λαζαρής.
    Διαμαντής Μπασαντής

Komentáře •