Så blir du en skicklig ledare i klassrummet

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 30. 06. 2016
  • Vad utmärker särskilt skickliga ledare i klassrummet? I Skolvärldens webb-tv-intervju förklarar Marcus Samuelsson, universitetslektor i pedagogik, varför de första tio minuterna av den första lektionen med en klass är så viktiga för att sätta ramar.

Komentáře • 15

  • @DiMoNico1981Swe
    @DiMoNico1981Swe Před 3 lety +4

    Marcus är proffs på ledarskapet, hans bok är väldigt gedingen och jag kan rekommenderas verkligen om vill utveckla sin yrkesprofession =)

  • @pilgrimveritas
    @pilgrimveritas Před 7 lety +5

    mycket intressant! tack.

  • @Trudvang9
    @Trudvang9 Před 11 měsíci

    Bra redogörelse!

  • @henokkidaneh2677
    @henokkidaneh2677 Před 3 lety

    😁👍

  • @nehrert
    @nehrert Před 6 lety +15

    Jag tycker idén om att det hänger på de första tio minutrarna är befängd. Det skulle betyda att en lärares pedagogiska värv är skjutet i sank om man misslyckas första dagen i skolan. Relationer är något som man bygger upp över tid och som hela tiden utvecklas.

    • @flakeboi
      @flakeboi Před 5 lety +7

      Håller helt med dig. Det där är lärarharanger som man jämnt får höra på sin praktik eller vikariat. Han pratar för mycket om risker också. Det spelar ingen roll om du misslyckas rent pedagogiskt eller metodiskt som lärare ibland; så länge du lär dig av misslyckandet. Att lägga tyngd på dem första tio minutrarna som om dem skulle vara avgörande eller hur man sitter och så vidare är bedövande. Gå på egen och andras erfarenheter, litteraturen + vetenskapen och prova dig fram.

    • @mariaolsson9497
      @mariaolsson9497 Před 5 lety +4

      @@flakeboi Jag tycker att det är intressant det han säger - som frilansande vikarie i musik så ger han mig här fina redskap som jag kan använda mig utav nu inför höstterminen. Mycket bra tips helt enkelt. Så att det han säger är befängt håller jag inte alls med om!! Däremot så kan jag hålla med dig om att det inte heller alls är kört även om det först mötet med en klass inte blir optimalt -det finns alltid andra chanser. Vi människor barn som vuxna släpper och går vidare. Särskilt att lära sig utav misstag tror jag är den allra bästa vägen till att bli en bra lärare. Att det inte finns några genvägar - men det utesluter ju inte att jag kan ta in tips och idéer från var jag helst finner det intressant och prova dem i praktiken. I huvudsak ett bra klipp enligt min åsikt.

    • @kristiansimonholm2544
      @kristiansimonholm2544 Před 5 lety +1

      Det är stimulerande och lärorikt att misslyckas så det är absolut ingenting man ska vara rädd för utan att omfamna. Däremot förstår jag inte varför det ska va sån fokus på tysthet och stillhet. Skriverier och lästext borde hålla sig mer eller mindre till att vara hemläxor. Är det för att i livet ( jobb eller liknande ) så måste man va tyst och sitta still? Det är väl väldigt nära en lögn.. Plus att eleverna får rikta sin energi och fokus diskutera, tänka igenom och formulera sig på ett mer ärligt sätt och automatiskt koppla in sitt egna intressen, personlighet i ämnet/uppgiften och både lära sig och öka viljan att göra det otroligt, Det är inte naturliga situationer/aktiviteter för oss och det är inte på det sättet vi lär oss och mottar och bearbetar information.
      Lärare borde också engagera sig mer eller bli bättre utbildade inom retorik och tal. Sedan inlärning är och borde vara individuellt även om den budgeten är en dröm.
      Sen borde man nästan skrota alla ämnen förutom matematik och språk. Retorik, socialpåverkan och inflytande ( NLP ) borde införas. Resten både kan och kommer dom lära sig själva mycket snabbare.
      Att lyda och upprepa är det som vi lär oss idag och är vad systemet går ut på. Dagis för ungdomar.

  • @swedishdissident3406
    @swedishdissident3406 Před 2 lety +1

    Swedish teachers must learn to talk with affect insted of talking in a monotone voice. Kids do not listen to what you say they listen to how you say it. This chap has the right idear.

  • @laserbuddha
    @laserbuddha Před 2 lety

    Att en skicklig och erfaren lärare kan undervisa på ett visst specifikt sätt, innebär inte automatiskt att en mindre skicklig/erfaren lärare kan klara av att undervisa på samma sätt. T.ex. kan Zlatan spela fotboll på sitt sätt därför att han har tekniken, fysiken mm. En person som inte är lika skicklig som Zlatan, så kommer Zlatans sätt att spela fotboll på inte vara det mest optimala sättet.
    Min gissning är att katederundervisning och annan traditionell undervisning är troligtvis det mest optimala för en ny oerfaren lärare, därför att det är den enklaste metoden när man är en ny oerfaren lärare.