İbradı - Yörük Boylarının Ve Öz Türkçenin Anavatanı 4K UHD

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 23. 08. 2024
  • / @mehmetsokmentv
    ISBN 978-605-88104-0-2
    İbradı - Yörük Boylarının Ve Öz Türkçenin Anavatanı 4K UHD
    Muhteşem doğal güzellikleri barındıran İbradı, Antalya iline bağlı bir ilçedir. İlçenin adı eskiden soğuk yer olarak bilinirdi. Yöre insanı Yörük olup, Oğuzların Salur boyundan, Teke Türkmenlerinin çoğunlukla yaşadığı bir bölgedir. Afşar, İğdir ve Selçuklulardan dolayı Kınık boyları da hakimdir.
    Öz Türkçenin kullanımı çok yaygındır, Akseki - İbradı havzasında konuşulan Öz Türkçe hala kendini korumaktadır. Yöre halkı, Orta Asya'ya ait âdetleri hala korur. Oğlak, keçi, çebiç, teke fazlasıyla tüketilir.
    Psidya sınırları içinde yer alan İbradı'nın kuruluş tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak, İbradı ve çevresinde bulunan kalıntılardan Roma devrine uzandığı tahmin ediliyor, İbradı'ya 2 km. mesafede kurulu Ormana Belediyesi ile 7 km. mesafedeki Ürünlü Köyü'nün arasında helenistik dönem Erymnya Antik Kenti'nin kalıntıları mevcuttur. Kentin nekropolü ise Ormana'yı çevreleyen kayalık sırtlardır.
    İlçe doğusunda Beratlı, Trabeza, Kurkur, Çuvallı, Aktepe; batısında Melik, Toka, Geçkar ve Çeçkar, Uluçukur. Kesik; kuzeyinde Zimbit, Obet, Gaydan, Uluçukur, Akpınar, Lök, Pınarcık, Enerli; güneyinde Katara, Karadağ, Akıncı, Kurtgediği dağları ile çevrilmiştir.
    Gembos ve Gemboğazı ovası İbradı'nın kuzeyinde Dereköy ile Göynem ve İbradı arasındadır. Rakımı 1300 metredir. Dağlardan inen sularla dolar göl halini alır. En kuzey ucu Taşköprü, en güney ucun da Başpayam İbradı belidir. Ortası, Ortapayam ve Erilikli adıyla anılır.
    Kapladığı arazi aynı bir bademi andırır. Bu ovanın genişliği 2 km. uzunluğu 15 km'dir.
    Bir diğer ova olan Eynif Ovası Toka, Karadağ ve Cimriği Dağları arasındadır. Genişliği Gembos'a yakındır. Üzümcü Ovası ise Başlar Köyü yakınında olup, İbradı'nın Çukurviran Mahallesi yanındadır. Ekim ve meraya elverişli bir sahadır. Bu üç ovadan ilçede başka küçük çapta ovalar bulunmaktadır.
    2017 yılında yapılan ve halen devam eden adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yapılan Nüfus sayımında İlçe Merkezinde 1.228 ve mahallelerde 1.028 olmak üzere toplam Nüfus 2.656 olarak belirlenmiştir.
    İbradı 9 mahalleden oluşmaktadır. Mahalleler arazi yapısına bağlı olarak dağınıktır. Mahallelerin tamamında ulaşım imkânı, telefon ve elektrik mevcuttur. Çalışmalar genel olarak devlet-vatandaş işbirliği ile yapılmaktadır.
    İbradı, bölgenin en eski yerleşim birimidir. Kültürel özellikleri itibarıyla geleneksel Türk örf ve adetlerini taşımaktadır. Örf ve adetlerine bağlı olmanın yanı sıra, medeni ve sosyal ilişkileri zengindir. Ataerkil aile tipi egemendir.
    Mahallelerin müşterek ihtiyaçlarına halk katkısı oldukça iyidir. İlçe dışında yaşayan vatandaşların tamamına yakınının yörede konutu bulunmaktadır. Konutlar, yörenin doğa ve iklim yapısına paralel olarak şekillendirilmiştir.
    İlçenin dağlık bir bölgede bulunuşu hayvancılık faaliyetlerini geliştirmiştir. En çok beslenen hayvan kıl keçisi. Tarımsal faaliyetlerde pazara dönük bir üretim yapılmamaktadır. Tahıl ve meyvecilik başlıca yer tutmaktadır. Yüksek kesimlerdeki ormanlardan kesim ve dikim işçiliği yapılmaktadır.
    Ancak İbradı'nın kendisi bir yayladır. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın İbradı'yı yazlık konaklama yeri olarak kullandığı söylenir. Denizden yüksekliği 950 metre olan İbradı'da yaz aylarında ortalama sıcaklık gündüz 30 derece gece ise 10 derecedir. Nem ise yok denecek kadar az olduğu için insan vücudunda terleme olmaz.
    Yöre halkından özellikle hayvancılıktan geçimini temin edenler ise 1200-1500 metre yüksekliğindeki ardıç, sedir ve çam ormanlarıyla kaplı Sütleğen, Söbüce, Sülek, Elmaağacı yaylarına çıkmakta, buraların doğa güzelliğinin yanı sıra serin havası ve soğuk kaynak suları ile insanların ilgisini çekmektedir. Çadırlı olarak kamp yapmak için ideal yerler, İbradı-Beyşehir yolu üzerindeki yaylalardır.
    --------------------------------------------
    Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
    Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
    Çekim Tarihi : 30.12.2020
    Prodüksiyon Yapım Tarihi: 03.04.2021
    Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
    web: www.mehmetsokmen.tv
    / mehmetsokmenantalya

Komentáře • 26

  • @vladimirgroshev7463
    @vladimirgroshev7463 Před rokem

    İbradı : Arapça "İbrad" ابراد soğuk yer demektir. Anadolu Türklerden önce farklı medeniyetler vardı ve bazı yer isimleri türkçeye geçti .Edirne Adrianople (hadrianusun şehri) kelimesini Osmanlıcaya geçmesi ve Arapça harflerle yazılımıyla Edirne diye incelmiş. Şimdi Edirneliler Latin Yunan romalımı oluyor.

  • @mehmetbeydogan3898
    @mehmetbeydogan3898 Před rokem

    ibradı ibrani den gelir,en yahudi eski 40 yerleşim yerinden biridir.

  • @maliyuksel509
    @maliyuksel509 Před 3 lety +1

    gündoğmuş daha anavatanı

  • @maliyuksel509
    @maliyuksel509 Před 3 lety +1

    ibradıyı döver gündoğmuş

  • @muratgencan8261
    @muratgencan8261 Před 2 lety +1

    öz türkçe derken ....ibradı ibrani kökenlı yerdır

    • @BRClkr
      @BRClkr Před 2 lety

      Nereden uydurdun?ibrani ayru bir soydur oysa hazar turkleri sadece musevoydi

    • @BRClkr
      @BRClkr Před 2 lety

      Ama konuyla ibradinj ilgisi ne ?

    • @muratgencan8261
      @muratgencan8261 Před 2 lety +1

      @@BRClkr öz Türkçe uygurcadır.. Yazılışı dahi kendine hastır...asıl soru şu, siz nereden uydurdunuz rahatsız oldunuz

    • @BRClkr
      @BRClkr Před 2 lety

      @@muratgencan8261 ben ibradiliyim Türk insanına ibrani kokenli diyorsun!

    • @BRClkr
      @BRClkr Před 2 lety

      Musevi dinine inanmak ibrani kökenli mM farklıdır hazar turkleri museviydi mesela ama ibradiyka ilgisi yok