Ball Parlat dels Diables de Reus / La Riera de Gaià / Festa Major 2013 / Cultura i Tradiçions

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 12. 09. 2024
  • El Ball de Diables de Reus és una entitat nascuda l'any 1981 i que té diverses seccions. Diables, la Cabra, El Drac, els Diables infantils, el Drac petit, la Cabra petita, Els Bitllers de Reus i la Batucada Trokatrons, sent els Diables i el Drac elements del Seguici Festiu de Reus.
    La tradició dels diables a Reus està documentada des del segle XVIII, tot i que podria ser anterior. Aquest ball estava relacionat amb el gremi dels boters i segurament tenia parlaments, tal com sí que en tenia el Ball de Sant Miquel que era protagonitzat per diables. Malgrat això al Priorat i el Baix Camp els balls de diables actualment no tenen parlaments.
    Els components dels diables de Reus porten uns vestits fets amb roba gruixuda, poc inflamable, amb decoracions de motius geomètrics, diables, iconografia relacionada amb l'infern o la natura, cosits o brodats al damunt, segons el costum del Baix Camp i el Priorat i unes banyes, així doncs, no es trobaran mai, dos vestits iguals.
    Els diables disparen pirotècnia, les carretilles, que són uns coets sense canya que, en ser col·locats al capdamunt d'una maça, produeixen l'efecte d'un paraigua de foc a més a més a Reus, com d'altres llocs del Baix Camp, els diables utilitzen el civader, una bossa feta amb la mateixa roba del vestit on es duen les carretilles durant les cercaviles o correfocs.
    El ball de diables de Reus tenia la tradició de sortir sobretot a les festes de la Misericòrdia, realitzant la Baixada al Santuari i fent des del 1981 la carretillada davant del Santuari.També surten per Carnaval, realitzant el robatori del braç al Rei Carnestoltes i la crema del braç incorrupte. Actualment els diables participen a la Festa Major de Sant Pere amb la cercavila de foc de la nit de Sant Joan, participant al seguici festiu, des del 2008, el dia de completes i a la processó de Sant Pere i realitzant la carretillada, des del 1996, a la Plaça Mercadal les darreres hores del dia de Sant Pere.
    A més a més al Ball de Diables de Reus també existeixen altres seccions, sent la Cabra de Reus l'element més característic. La història d'aquest animal festiu està íntimament relacionada amb el moviment de recuperació de les festes populars i tradicionals existent a Reus a començaments dels anys vuitanta i amb la creació de l'associació de cultura popular Carrutxa.
    ...
    Bibliografia
    Cruañes i Oliver, Esteve. Ball de Diables de l'Arboç. L'Arboç: Ball de Diables de l'Arboç, 1988.
    Palomar, S. El Ball de Diables al Baix Camp. Reus: Centre de Documentació sobre Cultura Popular / Carrutxa, 1987.
    Estret de WIKIPEDIA ca.wikipedia.or...
    www.diablesdere...
    ---------------------

Komentáře • 1