επιστροφή στα χειμαδιά

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 23. 12. 2021
  • γίδια συμφοράς
    📲 0030 6971822976
    🔗 / tzouramanifarma
    Η Αιγοτροφία στην Ελλάδα
    Η κατσίκα είναι ζώο ανθεκτικό, λιτοδίαιτο και με μεγάλη προσαρμοστικότητα στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος, γι’ αυτό και συναντάται σε όλες της ξηροθερμικές και άγονες περιοχές της γης. Λόγω ακριβώς των ιδιοτήτων αυτών συμβάλει ουσιαστικά στην αξιοποίηση τέτοιων περιοχών, στις οποίες τα άλλα αγροτικά ζώα είναι δύσκολο να παράγουν και να επιβιώσουν. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, η αιγοτροφία εκμεταλλεύεται περιοχές ακόμη πιο άγονες από ότι η προβατοτροφία. Ωστόσο όμως δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό των περιοχών αυτών.
    Το γεγονός ότι η κατσίκα είναι ζώο ιδιαίτερα ευκίνητο και τρέφεται κυρίως με τη βλάστηση των θάμνων και των δέντρων (πουρνάρια, βελανιδιές κτλ.) την κάνει ζώο εξαιρετικά επιβλαβές για την ανάπτυξη του δάσους. Κατά συνέπεια επιβάλλεται η εκτατική εκτροφή της κατσίκας να διενεργείται με γνώμονα το συμφέρον της γενικότερης κτηνοτροφικής και δασικής πολιτικής. Πρέπει όμως να λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι αποτελεί παραδοσιακή απασχόληση του πληθυσμού των ορεινών αυτών περιοχών, ο οποίος αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αιγοτροφία, το πιθανότερο είναι να εγκαταλείψει και τις ίδιες τις περιοχές πράγμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία άλλων κοινωνικών προβλημάτων ( εσωτερική μετανάστευση κ.λ.π.).
    Στις μεσογειακές χώρες υπολογίζεται ότι εκτρέφονται συνολικά περίπου 40.000.000 κατσίκες και ο μεγαλύτερος αριθμός είναι συγκεντρωμένος στην Τουρκία, το Μαρόκο, τη Συρία και την Ελλάδα. Στη χώρα μας συγκεκριμένα εκτρέφονται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, περίπου 5.500.000 κατσίκες, από τις οποίες 3.800.000 ανήκουν στις εντόπιες φυλές (ποσοστό 78%), 350.000 στη φυλή Saanen (7,5%), και οι ελληνικές ράτσες κατσικαςυπόλοιπες στις λεγόμενες βελτιωμένες (διασταυρωμένες). Παρόλη όμως την σχετική ενθάρρυνση της αιγοτροφίας τελευταία (με τις καλύτερες τιμές γάλακτος και κρέατος) υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων θα παραμείνει σταθερός εξαιτίας της έλλειψης ποιμένων και των περιοριστικών μέτρων που παίρνονται για την προστασία των δασών. (Υπήρξαν εποχές που το κράτος επιδοτούσε τη σφαγή τους με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του πληθυσμού τους, και άλλες όπου, πολύ σπάνιες, το ίδιο το κράτος επιδοτούσε την αύξηση του πληθυσμού τους για να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες σε γάλα και κρέας κυρίως, όπως συνέβη για τελευταία φορά το 1971).
    Σε αντιστάθμισμα, της σταθερότητας ή και μείωσης πιθανώς του πληθυσμού των αιγών, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή τους με τις κατάλληλες μεθόδους επιλογής και εκτροφής και με την αύξηση των οικόσιτων και ημιοικόσιτων ζώων.
    Οι παραγόμενες, σήμερα, ποσότητες γάλακτος και κατσικίσιου κρέατος ανέρχονται σε 450.000 και 48.000 τόνους περίπου αντίστοιχα.
    Το γάλα της κατσίκας έχει μικρότερη θρεπτική αξία από αυτό του προβάτου και περίπου την ίδια με αυτή του αγελαδινού γάλακτος, αλλά είναι πιο εύπεπτο γιατί έχει μικρότερα λιποσφαίρια. Στη χώρα μας το γάλα της κατσίκας χρησιμοποιείται είτε μόνο του ή σε ανάμειξη με πρόβειο για την τυροκόμηση μαλακών και σκληρών τυριών. Το κατσικίσιο βούτυρο εξάλλου φημίζεται για την εξαιρετική του γεύση και χρησιμοποιείται στην μαγειρική και σε εκλεκτά προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
    Το μαλλί τους δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εκτός από το μαλλί της φυλής Angora, το οποίο είναι λεπτό, μακρύ και σχετικά ούλο, το ονομαζόμενο Mohair. Στη χώρα μας μια αξιολόγηση αξιοποίηση του κατσικίσιου μαλλιού γίνεται στην περιοχή της Χαλκιδικής, όπου υπάρχουν αρκετά αιγοποίμνια, με την κατασκευή ταπήτων (με ειδικό τρόπο).

Komentáře •