Näin vähennät sosiaalisten tilanteiden pelkoa nopeasti: Tärkeysharhasta luopuminen

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 1. 03. 2017
  • Luovu tärkeysharhasta! Esittelyssä yksi tärkeimmistä oivalluksista, jotka ovat vaikuttaneet omaan itsevarmuuteeni sosiaalisissa tilanteissa :)
    Katso myös:
    - Blogi: elaparemmin.fi/blogi/
    - Kirja: eroonujoudesta.fi/
    - Kurssit: rohkeuskoulu.fi/kurssit/
    - Itsevarmuusvalmennus: rohkeuskoulu.fi/tehovalmennus/

Komentáře • 33

  • @partsukka
    @partsukka Před 6 lety +29

    Jotkut oikeen kyttäävät toisia, että saavat julkisesti sanoa ilkeästi, nolaten sosiaalisesti jännittävän henkilön isoon ääneen möläyttäen.

    • @emjuso4703
      @emjuso4703 Před 3 lety +8

      Ei niitäkään oikeesti kiinnosta. Ne on vaan ilkeitä ihmisiä, eikä se liity suhun tai sun mokailuun mitenkään.

  • @saarinenj1
    @saarinenj1 Před 5 lety +25

    Siitä ei oo helppo päästä pois ahdistuksesta, se vainoo sua kokoajan. SE ON TUSKAA JA KOULU ON VIELÄ PAHEMPI! MÄ VIHAAN TÄTÄ SOSIAALISTA AHDISTUSTA.
    Edit: Kiitos tästä videosta, mä tarvin just näit videoita. 😭

    •  Před 5 lety +2

      Jep, vaikeimpii juttuja mitä tullu elämäs vastaan :s!

  • @manterintoukka3245
    @manterintoukka3245 Před 6 lety +19

    Oon huomannu, et tärkeysharha toimii myös niin päin, että otat ite nokkiis siitä, kun toiset ei ookkaa nii kiinnostuneita siusta tai siun jutuista, ku ootit. Joissaki tilanteissa ei kannata ladata liikaa odotuksia kanssa ihmisiä kohtaan. :D

    •  Před 6 lety +5

      Haha joo todellaki :D! Tolle on psykassa yks termikin olemassa, jonka alle toi menee. "Tyranny of shoulds", suomeks tää ois varmaan joku "pitäisi"-tyrannia. Eli me muodostetaan semmosii malleja mielessämme, kuinka muiden ihmisten PITÄISI ajatella ja käyttäytyä. Muiden PITÄISI olla kiinnostuneita musta ja mun jutuista! Ja sitten kun maailma ja muut ihmiset ei suostukaan toimimaan kuten niiden meidän mielestä pitäisi niin sit tulee pettymys ja paha mieli ja ahdistus ja niin edelleen x)

  • @noorasavolainen52
    @noorasavolainen52 Před 4 lety +7

    Tästä oli mulle tosi paljon apua, kiitos tästä..!!!

    •  Před 4 lety +2

      Huippua, kiitos paljon!

  • @sannal1091
    @sannal1091 Před 5 lety +7

    Aivan mahtava video. Näin se on. Täytyy katsoa uudelleen, kun tulin niin hyvälle mielelle tästä. Kertakaikkiaan huippu lähestymistapa ja oivallus!

    • @sannal1091
      @sannal1091 Před 5 lety +3

      Kiitos Jevgeni! Katsoin uudelleen ja aina vaan paranee. Tämä on minulle tärkeä ja käänteentekevä tapa ajatella. Ei muuta, kun baanalle!

    •  Před 5 lety +1

      @@sannal1091 Jee kiitos paljon, huippua et toimii :))!!

  • @maisasofia3473
    @maisasofia3473 Před 7 lety +5

    Herätti ajatuksen siitä, että ongelmana usein sosiaalisissa tilanteissa on se , että halutaan olla niitä "tärkeitä", kun esim. haluaa tehdä vaikutuksen. Ja sen seurauksena syntyy paine tilanteeseen. Ja pohdin mikä siihen voisi auttaa, muu kuin se että on vain muistettava että on OK mokailla.

  • @willyloman9332
    @willyloman9332 Před 7 lety +10

    Minä tarkkailen ja arvioin ihmisiä jatkuvasti, joten on kai luontevaa olettaa, että muut tekevät samoin? Kenenkään sosiaaliseen piiriin ei kuulu 7.4 mrd ihmistä, vaan pikemminkin jotain satoja, jolloin muiden mokat ja muutkin tekemiset on helppo muistaa. Niistä ei tietenkään puhuta mokailijalle itselleen, mutta sitäkin enemmän muiden ihmisten kesken. Pienessä piirissä uudet ihmiset ovat juoruista tuttuja ennen kuin heitä on itse tavannutkaan, joten kokemukseni perusteella ihmiset todellakin ovat kiinnostuneita.

    •  Před 7 lety +7

      Hyvä pointti. Tämä videon ajatusmallihan on vahva yleistys, johon löytyy valtavasti poikkeuksia. Puhutaan nyrkkisäännöstä ja heurestiikasta, jotka sitten ei joissain tilanteissa toimi, kun osa porukasta tosiaan kiinnostuu sun tekemisistä.
      Se, minkä tossa itse koen niin toimivaks, on tää kiinnostuneiden ja ei-kiinnostuneiden ihmisten suhteellinen määrä. Toki ne ihmiset, jotka on "jossain tekemisissä" sun kanssa, kuten samoissa tai läheisissä porukoissa ym voivat olla kiinnostuneita. Heitä on kuitenkin suhteessa kaikkien ihmisten määrään todella vähän, vaikka heidän merkityksensä onkin hieman muita isompi. Eli valtaosassa tilanteita on kuitenkin just tää "joukkoon hukkumisen" vapaus olemassa :o

    • @jimsulijimiliini4182
      @jimsulijimiliini4182 Před 6 lety

      Willy Loman Mitä väliä sillä ees on että ne puhuu muitten kesken esim mun mokista

    • @Andreas126
      @Andreas126 Před 6 lety

      Oot vissiin sitten aika ylpee itestäs kun tommosia kirjoittelet tänne? En tiedä oletko täysin tosissasi tästä mitä sanoit, vai oliko toi joku surkea vitsi "trolli" yritys. Oli mikä oli mutta eipä paljon naurattanut.

  • @vlogitubemiksu4225
    @vlogitubemiksu4225 Před 6 lety +4

    Ensimmäinen video mitä kattelin ja oli ihan hyvä.. Liian paljon jo oot laittanu vaikka onkin mielenkiintosia, mut en tiä jaksaako kaikkia kattoo joten tilaus ja kaikki seuraavat/tulevat :D

    •  Před 6 lety +1

      Kiitti tilauksesta :)! Tää oli jo aika vanha ja vähän kämänen video, uudet on paljon sujuvampia ja parempia, eli jos jotain tsekkaa niin niitä sit x)!

  • @partsukka
    @partsukka Před 6 lety +8

    Mitäs jos joku huomauttaa ,että sullahan tärisee kädet kuin haavan lehdet isolla äänellä kaikkien kuullen, siitä jää ikuinen trauma.

    •  Před 6 lety +3

      Niitä, jotka silleen ihan kyttäämällä kyttää ja tahalleen ja ilkeyttään huomauttelee (tohon toiseen kommenttiin viitaten), niin niitä on onneks tosi vähän. Mut kyl niitäkin valitettavasti on. Sitten on enemmän niitä, joilta puuttuu sitä sosiaalista pelisilmää ja ne huomauttelee siks, ettei vaan ite hahmota, että semmosta ei pitäis sanoo. Monesti myös semmoset luonnostaan kestävät ihmiset tuntuu puhuvan tommosii, koska niille ei itelleen tulis tommosesta huono fiilis, niin ne ei vältsiin osaa samaistuakaan niihin joille tulee. Traumoja voi kyllä esimerkiks terapiassa ainakin osin monesti hoitaa, ei vältsiin ihan ikuisesti sentään joudu kärsii.

  • @rikza3947
    @rikza3947 Před 4 lety +2

    tää on niiiiiin totta

  • @jokkujakkunen6143
    @jokkujakkunen6143 Před 4 lety +3

    Oon poika ja kerranku mun luokan tytöt huomas että oon tavallista kovempi punastelija nii koko viikon ajan ne vaikutti siltä että sais mut tahalteen punastumaan. Esim keskellä keskusteluaan mainitsee kovaan ääneen mun nimen ja nauraa ärsyttävästi. Jos ne ois poikii nii oisin jo kostanu. Että mä toivon että ne tyyöii kuolee. Toivottavasti tää video auttaa

    •  Před 4 lety

      Tsemii, kuulostaa ilkeeltä tommonen :(!

    • @jokkujakkunen6143
      @jokkujakkunen6143 Před 4 lety

      @ jatkuu kyl vielki välil. Se pahentaa tätä mun ongelmaa

  • @luurankolartsa8644
    @luurankolartsa8644 Před 5 lety +3

    Sulla on hauskan kuulonen aksentti☺ tosi tärkeitä ja hyviä videoita teet.👍

    •  Před 5 lety +1

      Kiitti :))!

  • @jokkujakkunen6143
    @jokkujakkunen6143 Před 4 lety

    Välillä ku meinaan punastuu mut en kuitenka apunastunu nii mun luokan yks poika sanoo että näytän sillon hätääntyneeltä

  • @Antti-ox1ho
    @Antti-ox1ho Před 4 lety +2

    Tän jos omat aspergeraivoni kans tajuaisivat joskus. No ehkä pikkuhiljaa.:-)

    •  Před 4 lety +2

      Tsemii, nää on hitaita juttuja parhaimmillaankin, monta monta vuotta itelki menny näiden hahmottamisessa x)

  • @maisasofia3473
    @maisasofia3473 Před 7 lety +5

    Herätti ajatuksen siitä, että ongelmana usein sosiaalisissa tilanteissa on se , että halutaan olla niitä "tärkeitä", kun esim. haluaa tehdä vaikutuksen. Ja sen seurauksena syntyy paine tilanteeseen. Ja pohdin mikä siihen voisi auttaa, muu kuin se että on vain muistettava että on OK mokailla.

    •  Před 7 lety +4

      Joo toi on kova pointti, onnistumisentarvettahan toikin just on. Itellä jelppaa se ajatus, että onnistun todennäkösemmin just sillon ku en stressaa. Ja jotta en stressais, on just hyvä muistaa ettei se onnistuminen oo niin tärkeetä. Eli vähän tällainen hullunkurinen ajatus. Tääkin kyl menee siihen luokkaan että helppoa neuvoa, mutta ainakin itsellä meni aika kauan, että tähän oikeasti alkoi uskomaan.
      Toinen mikä itsellä auttaa on se, että on huomannut kuinka rentoja ihmiset keskimäärin on. Aika paljon saa mokailla, jotta sitä ei saisi anteeksi. Eli pienet mokailut eivät lopulta vaikuta kielteisesti siihen onnistumiseen, koska lähes kaiken saa anteeksi, koska ihmiset on yllättävän rentoja. Tän oisin toivonut äkänneeni aiemmin, koska elin tosi monta vuotta sellaisessa mielentilassa, että muut ihmiset on jotenkin vihamielisiä ja kriittisiä ja nihkeitä, vaik oikeesti useimmat on just kivoja :o