Οι δικηγόροι για την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, για το πογκρόμ του 2018

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 07. 2024
  • 17 χρόνια συνολικά για επικίνδυνη σωματική βλάβη με ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε 4 κατηγορούμενους και 20 χρόνια συνολικά για 17 κατηγορούμενους- Θα ασκηθεί έφεση
    Το τέλος του πολυήμερου δικαστηρίου που αφορούσε το πογκρόμ που έγινε κατά προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο του 2018 στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουλίου η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης ανακοινώνοντας απόφαση και ποινές.
    Με 7 θύματα να ζητούν δικαίωση, 26 άτομα κατηγορήθηκαν για μια σειρά αδικήματα, με την υπόθεση να εκδικάζεται έξι χρόνια μετά. Ας σημειωθεί ότι η πρώτη από τους 26 απεβίωσε στο μεταξύ, ώστε να παύεται η οποιαδήποτε δίωξη. Πέντε απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες, ενώ 17 από τους 26 κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη κοινής ειρήνης με ποινή φυλάκισης ενός έτους, πλην ενός λόγω νεαρού της ηλικίας.
    Με σύμφωνη πρόταση εισαγγελέα δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
    Σκληρός πυρήνας των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι σε πρώτο βαθμό είναι τέσσερα άτομα για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Δύο εξ αυτών έλαβαν ποινή 5 ετών και 9 μηνών και οι υπόλοιποι δύο από έξι χρόνια.
    Οι ποινές είναι με τριετή αναστολή και εξαγοράσιμες με 5 ευρώ την ημέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση.
    Για το βράδυ εκείνο, όπου είχε προηγηθεί η καθιερωμένη κυριακάτικη υποστολή της σημαίας, αλλά και διαδικτυακό κάλεσμα από την «Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης» ακούστηκαν πολλά κατά την ακροαματική διαδικασία, και μάλιστα κάποια πρωτόγνωρα που δεν αποδεικνύονταν και δεν έπεισαν τους δικαστές: όπως ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς χλεύασαν την ελληνική σημαία κατεβάζοντας το παντελόνι τους. Αν και αυτό ακούστηκε στις αγορεύσεις και από έναν μάρτυρα, δεν εντοπίζεται σε κανένα ντοκουμέντο βιντεοληπτικό ή δημοσίευμα εκείνης της εποχής.
    Από την άλλη, η πλειονότητα των κατηγορουμένων δια των συνηγόρων τους δεν φάνηκαν μετανιωμένοι για τα επεισόδια, αρνούμενοι ή μη ότι τα προκάλεσαν, αλλά τα δικαιολόγησαν, επικαλούμενοι τη «χλεύη» και την «ασέβεια» των αιτούντων άσυλο ως προς τον τόπο που τους φιλοξενούσε, κάνοντας λόγο ακόμα και για «κατάλυση» της δημοκρατίας και «ρατσισμό» κατά των ντόπιων από τις αρχές. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ο Δημήτρης Καλλίας, ο Στρατής Ηλιογραμμένος, ο Ταξιάρχης Κουφέλος, η Μαριλού Χατζηκομνηνού, ο Παράσχος Σαμαράς και ο Παναγιώτης Καρκούλας εξ Αθηνών.
    Οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας και εκπρόσωποι των θυμάτων από την οργάνωση HIAS GREECE, Ελλη Κριωνά Σαράντη και Βασίλης Κερασιώτης, αλλά και οι μάρτυρες κατηγορίας τόνισαν ότι το δικαίωμα της διαμαρτυρίας λόγω των συνθηκών του καταυλισμού και της καθυστέρησης της εξέτασης αιτημάτων ασύλου από πλευράς τους ήταν αναφαίρετο και αποδείχτηκε στις δικαστικές αίθουσες από το 2019.
    Γενικώς οι δικάσιμες ημέρες μύρισαν αρκετές φορές «μπαρούτι» ξυπνώντας τις μνήμες του διχασμού, που καλλιεργήθηκαν για χρόνια με την κατάσταση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ ο ρατσιστικός χαρακτήρας των επιθέσεων ήταν σαφής: Θυμίζουμε ότι και οι διαμαρτυρόμενοι αιτούντες άσυλο ήθελαν να… αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να μη ζουν σε συνθήκες ζούγκλας. Τη νύχτα εκείνη πετάχτηκαν μπουκάλια πλαστικά και γυάλινα, πέτρες και ξηλωμένα μάρμαρα, εναντίον προσφύγων αιτούντων άσυλο, γυναικών και παιδιών, ενώ δεν έλειψε και η παρουσία κάποιου που καταφέρθηκε με λάστιχο και νερό εναντίων των προσφύγων, έχοντας όλοι σχηματίσει κλοιό, ώστε να μην μπορέσουν οι εντός του κλοιού να αποδράσουν, αλλά και όσοι απέδρασαν, κυνηγήθηκαν στα στενά γύρω από την πλατεία. Μάλιστα τα επεισόδια έληξαν με προσαγωγές και συλλήψεις των αιτούντων άσυλο στις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για παράνομη κατασκήνωση σε δημόσιο χώρο, αδίκημα από το οποίο απαλλάχθηκαν σε σχετικό δικαστήριο.
  • Zábava

Komentáře • 1