Vlaanderen Vakantieland: Onderweg naar Vlaamse Velden 5

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 25. 04. 2017
  • 4 augustus 1914. Duitsland valt het neutrale België binnen. Een paar maanden later zal het front stagneren aan de IJzer, maar voor het zover is doorkruisen “de Pruisen” ons hele land. Frankrijk is hun einddoel, maar de Belgische tegenstand is groter dan verwacht. En dus wreken ze zich op de bevolking en zetten ze hele dorpen en steden in lichterlaaie. Vincent Verelst reist in zijn oude Volkswagen camper die Duitse inval achterna. Op zoek naar sporen uit het verleden en de hedendaagse interpretatie ervan.
    Deel 5: van het Belgische front naar het woelige Ieper
    Na de onstuimige eerste oorlogsmaanden liepen de troepen vast in de Westhoek. Waar de onderwaterzetting aan de IJzer zorgde voor relatief rustige oorlogsjaren, ging de strijd rond Ieper verbeten voort.
    De Geallieerde legers en de Duitsers trokken keer op keer de wapens, vaak met slechts enkele meters grondwinst als resultaat. Vincent ondervindt die wijzigende frontlijn aan den lijve op Hill 60, een plaats die vandaag idyllisch aandoet, maar waar mijnontploffingen en inslagen het landschap vormden.
    Aan de IJzertoren in Diksmuide ging het er rustiger aan toe, want niet alleen het Belgische, ook het Duitse leger profiteerden er van de onderwaterzetting. Vincent ontdekt dat de huidige IJzertoren al het tweede exemplaar is en waar het monument zijn opmerkelijke vorm aan dankt.
    De zes autoroutes van Westtoer brengen hem met zijn oranje bolide vervolgens naar andere plaatsen die bepalend zijn geweest in de Eerste Wereldoorlog. Het Polygoonbos bijvoorbeeld, dat pal op de frontlijn lag en waar na vier jaar nog maar weinig bos overbleef. Vandaag tiert de begroeiing gelukkig weer welig, maar net als je de oorlog bijna vergeten bent, duikt de immense Buttes New British begraafplaats op.
    Ook in Ploegsteert herdenken ze nog altijd duizenden gesneuvelde soldaten. Het nieuwe bezoekerscentrum legt Vincent bovendien haarfijn uit welke bewegingen de frontlijn daar gemaakt heeft en welke legers daarbij betrokken waren.
    Maar dan is het tijd om vooruit te kijken. Het kunstproject Coming World Remember Me van Koen Vanmechelen, Jan Moeyaert en dochter Lieselotte herdenkt het verleden en omhelst de toekomst.
    Vier jaar lang kan je in een van hun ateliers je eigen kleibeeldje maken tijdens een fascinerende workshop. In 2018 zullen die 600.000 figuurtjes een plaats krijgen op het niemandsland van Provinciedomein De Palingbeek, waar ze de Belgische oorlogsdoden zullen herdenken voor de generaties van morgen.
    Meer reportages op: www.top1000vlavak.be
    een.be
    / een
  • Zábava

Komentáře • 4

  • @lunarr5749
    @lunarr5749 Před 3 lety +1

    Dit is een zeer boeiende reportage, ik ben blij dat mijn geschiedenis leerkracht me hierheen stuurde.

  • @STVV_vooreeuwig
    @STVV_vooreeuwig Před 3 lety

    Mooie video goed gedaan 👍😃

  • @oosterlinckcharline7096
    @oosterlinckcharline7096 Před 2 lety +1

    Mn opa is de baas van de ijzertoren