"Καλά ακόμα το θηλάζεις;"

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 5. 09. 2024
  • “Καλά, ακόμα το θηλάζεις;”
    Έχεις μόλις αποκτήσει το μωράκι σου και δέχεσαι ευχές από γνωστούς, συγγενείς και φίλους! Ανάμεσα στις ευχές και πολλές ερωτήσεις. «Θηλάζεις;» είναι μια από τις πολλές. Και για ένα διάστημα, η αντίδραση στο “Ναι, θηλάζω” ήταν θετική: θαυμασμός και επιβράβευση. Τώρα τελευταία όμως, που το μωρό σου έχει γίνει 3 χρονών φαίνεται κάτι να έχει αλλάξει… «Καλά, ακόμα το θηλάζεις;» σου λένε.
    Από πότε είναι πρόβλημα αυτό; Γιατί δεν είναι σωστό; Τι άλλαξε και πότε; Όλοι ξαφνικά φαίνεται να έχουν άποψη σχετικά με το μέχρι πότε είναι καλό ή φυσιολογικό να θηλάζει ένα μωρό ή ένα παιδί! Σου λένε πως από ένα σημείο κι έπειτα γίνεται «υπερβολή», «αρρωστημένο», «προκλητικό». Σε κατηγορούν ότι το κάνεις για να καλύψεις δικές σου παθολογικές ανάγκες, αντί για κάποια πραγματική ανάγκη του παιδιού. Έχεις αρχίσει κι εσύ η ίδια να αναρωτιέσαι.
    Τελικά γιατί το κάνω; Είναι φυσιολογικό; Μήπως κακομαθαίνω το παιδί μου; Μήπως είναι βλαπτικό αυτό που κάνω;
    Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που πλέον τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη να θηλάζουν; Πότε θα έρθει αυτή η στιγμή; Και αν δεν σταματήσω να θηλάζω εγώ το παιδί μου θα συνεχίζει να θηλάζει για πάντα; Υπάρχει κάποια ηλικία στην οποία τα παιδιά μας θα ήταν έτοιμα να αποθηλάσουν; Ή μήπως χρειάζεται να τα καθοδηγήσουμε εμείς προς τον αποθηλασμό;Και μήπως τελικά είναι λάθος το να αφήσουμε ένα παιδί να αποθηλάσει μόνο του, στην ηλικία που αυτό θα είναι έτοιμο να το κάνει;
    Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα μας απαντήσει η Σοφία Δούμα, Μαία, Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Εκπαιδευτικός. Είναι επίσης συνιδρύτρια του Κύκλου, ενός κέντρου υποστήριξης των γυναικών και των οικογενειών τους, που στόχο έχει την ενδυνάμωση, την ισότητα, την έκφραση και την ευεξία. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της πάνω στο θέμα του θηλασμού.

Komentáře • 1

  • @innafotiadou9371
    @innafotiadou9371 Před rokem

    Γιατί να μη συζητιούνται αυτά τα θέματα παντού; Γιατί να μην υπάρχει αυτή η ενημέρωση στα μαιευτήρια, στα ιατρεία παιδιάτρων κλπ; Ας ενημερωθεί επιτέλους ο κόσμος και οι μανουλες. Ευχαριστούμε πολύ για ολες τις πληροφορίες που μας προσφέρετε❤