Mühendisler neden Türkiye’den Almanya'ya göç ediyor? - DW Türkçe

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 18. 04. 2022
  • Türkiye’de nitelikli iş gücünün yurt dışına göçü artarak devam ediyor. Doktorların ardından, şimdi de mühendislerin başka ülkelere göçü kamuoyunda tartışılır hale geldi. Farklı uzmanlık alanlarından çok sayıda mühendis kariyerini ve yaşamını başka bir ülkede sürdürmek için çabalıyor. Almanya, bu meslek grubu için en çok tercih edilen ülkelerden biri. Peki, mühendisleri ülkeden ayrılmaya iten başlıca nedenler neler? Almanya onlar için neden cazip? DW Türkçe, son dönemde Almanya'ya taşınan mühendislerle konuştu.
    CZcams kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Komentáře • 1,3K

  • @amerikadakhklibirogretmen77
    @amerikadakhklibirogretmen77 Před 2 lety +503

    Ülkeyi terk edeli bir hafta oldu.ben sadece yere çöp atmayan, kavga etmeyen, özgür, adil bir ülke isteyen sıradan bir öğretmenim.ulkeyi sadece doktorlar, mühendisler terk etmiyor makul akıl terk ediyor artık ülkeyi

  • @esrad1611
    @esrad1611 Před 2 lety +555

    Masterim var ve Turkiyenin en iyi universitelerinden mezunum. 5 yil is tecrubem var yine Turkiye'nin alanimda en iyi firmalarinda... Ama asla maasi yettiremiyordum, hep stres hep sikinti. Sadece gidebilmek icin 2020de doktora yapma amaciyla geldim Almanya'ya. Daha sonra akademinin bana gore olmadigini farkedip Almanya'da da bir suru sorun yasadiktan sonra donme karari aldim. Uzulerek belirtmek isterim ki burda da isler gulpembe degil... Isimden istifa etmeden iki ay Turkiye'de kalip is aradim. Cogu yerden red yedim veya komik maaslar teklif edildi. Istanbulda kira ve fatura bile odeyemeyecegim maaslar... Turkiye'de onde gelen dizayn firmalarindan bir tanesi de reddettikten yaklasik 2 hafta sonra Almanya'da Siemens'te ise basladim. Insan kendini sorguluyor meslegin baslarinda. Ben mi yeterli degilim, daha cok mu calismam gerek diye. Gitmedigim kurs, almadigim egitim kalmamisti bu sebeple. Ayni ben Turkiye'de reddedildikten 2 hafta sonra sadece almanyanin degil dunyanin en onemli firmalarindan bir tanesinde ise baslama hakkina sahip oldum. Yeterli olmasaydim olmazdi. Peki sorun neydi? Turkiye'de neden adam yerine bile konulmadim? Neden koskoca ulkeye bir ben sigamadim diye cok dusunuyor insan. Simdilerde Turkiye'ye bir proje yaptik. Projenin basinda ben varim. Beni herhangi bir duzgun ise layik gormemis memleketimin bir devlet kurumuna kendi know how'imi satiyorum. Hem de euro uzerinden... Cocuklugumdan beri okulda her sabah varligim turk varligina armagan olsun diye andimizi okurduk. Memleketimin ogretmenleri sayesinde okuyup yetismisken bu birikimi euro uzerinden Almanya kanaliyla satiyorum. Cunku sadece ben ve yeteneklerim ulkemde deger gormedi. Beyin gocu dedigimiz sey sadece duz gittiler iste meselesi degil. Ulke bu isten cok fazla kaybedecek ve donusu olmayacak bu isin. Ayni hizmete ulkenin hala ihtiyaci var cunku. Hala elinizdeyken neden disari gonderip, elinizden kacirip ayni hizmeti gidip bir de satin aliyorsunuz? Baskalari ayni anda 8 maas aliyor bir grup insan da ekmegi aslanin agzindan almaya calisiyor. Her sey ortada, vaziyet ortada.

  • @hakanerarslan5394
    @hakanerarslan5394 Před 2 lety +333

    Haberlesme Muhendisi olan beyefendinin politik eksen kaymasindan dolayi uluslararasi firmalarin raporlama hiyerarsinin degismesi konusu muhtesem tespit

  • @wrenchax
    @wrenchax Před 2 lety +152

    1000 dolar maaş bile alamayan, orta bir dairenin fiyatının 100 bin dolardan başladığı, orta bir otomobilin 35 bin dolardan başladığı bir yerde gidene niye gidiyorsun demem. Fırsatı olan, geleceğini düşünen gidiyor. İyide yapıyor. Bunu bu hale getirenler düşünsen ve utansın.

  • @Kadir-Sevda
    @Kadir-Sevda Před 2 lety +133

    26 yılda yetişen uzman bir yazılımcı, doktor, mühendis, karnını zor doyuruyorsa, yurt dışına kaçıyorsa bunun nedeni sistemsizlik ve yönetimidir.

  • @baltagilleralmanyada
    @baltagilleralmanyada Před 2 lety +200

    İki mühendis olarak Almanya’ya göç edeli bir yıl oldu. İnsancıl çalışma koşulları, tatil süreleri, maaşlar, hastalık izinleri, mesai bitimi rahatsız edilmeme ve mühendis maaşı ile geçinme derdi olmadan yaşayabilmek, seyahat edebilmek, hobi edinebilmek ve daha bir çok şey burada sayamadığım hakettiğimiz hayatı yaşayabilmek güzel🌸

  • @navorski1
    @navorski1 Před 2 lety +183

    "%7 enflasyon var dolayısıyla fiyatlar 7 kat arttı" diyen adamlara yetki verirseniz daha çok bu tabloyu izleriz. Şunu belirtmek isterim AKP iktidara geldiği dönem Türkiye artık Avrupa'nın bir parçası olarak görülüyordu ve Avrupa Birliği virajındaydık. Şimdi artık bu neredeyse imkansız bir hal aldı. Adım adım Ortadoğu'nun bir parçası olma yolunda ilerliyoruz.

  • @eylulylmaz7231
    @eylulylmaz7231 Před 2 lety +150

    Mezun olduktan sonra, 1 yil otomotiv sektorunde calistim mühendis olarak çalıştım, 1 senenin sonunda kendi istegimle istifa edip Polonya'ya master yapmaya geldim. Çok memnunum geceleri sokakta titreyerek yürümüyorum, yarı zamanlı calışip Türkiye'deki maaşımın iki katını kazanıyorum üstelik ders programıma göre çalışma saatlerimi düzenliyorlar. Düşünen herkese daha fazla zaman kaybetmeden harekete geçmelerini öneririm. İnanın pişman olmayacaksınız.

  • @ozland7172
    @ozland7172 Před 2 lety +78

    14 yıl önce taşındım. Şu anda çok daha faydalı bir insan olduğumu hissediyorum. Hayatımda verdiğim en doğru ikinci karardı taşınmak. Hayalim bir gün geri dönmek ama sıkıntı çekmeyecek şekilde bir hayat kurabileceğimden emin olduktan sonra.

  • @eraak1289
    @eraak1289 Před rokem +22

    Şu sözü duymak çok acı. “ Türkiye ye dönmem için benim çocuklarımın bizim 80 lerde sahip olduğumuz umut ve çevreye sahip olması gerekir “ .. maalesef ben de böyle düşünüyorum. Biz 80 lerde 90 larda da fakirdik ama özgürdük umutluyduk. Arap istilası yoktu. Heryer inşaat değildi. Sahiller temizdi. Yolsuzluk vardı ama medya satılmamıştı. Yolsuzluk ayyuka çıktığında birileri içeri girerdi..

  • @KemalCanKaynak
    @KemalCanKaynak Před 2 lety +826

    Yazılım Mühendisi olarak Almanya'ya göç edeli 3 yıl oldu. Videoda anlatılanlara kısmen katılmakla birlikte kendi fikirlerimi ve tecrübelerimi anlatmak istiyorum.

  • @g.c.8550
    @g.c.8550 Před 2 lety +52

    Bü ülkede kıytırık bir kafenin sahibi bile kibirli. Gerisini hayal etmek güç değil. Sonradan görme, sevgisiz, despot şartlarda büyüyen insanlar.

  • @tosunabi1664
    @tosunabi1664 Před 2 lety +135

    Bir süre batı standartlarında yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönseniz bile adapte olmakta sorun çıkıyor. Gidenler döner ama bir süre sonra tekrar gider.

  • @theNomac
    @theNomac Před 2 lety +69

    Türkiye'de hayat hiç bir zaman toz pembe değildi ama bugünkü kadar umutsuz değildi. Bu ülke insanı çok yoruyor... Vasifsiz insanların tüm millete düşük seviye bir hayatı reva görmesini kabul edecek değilim. Ben de gidiyorum. Bu millet seçimini yaptı, inanılmaz zarar görecekler, kendi düşen ağlamaz. Ben kendimi, ailemi kurtarmisim. Onlar düşünsün...

  • @mehmetali.ydn1
    @mehmetali.ydn1 Před 2 lety +168

    Bu gün türkiye de bir inşaat mühendisi olarak sadece almanya değil neresi olsa oraya gitmeye razı durumdayım. Bir çok insanın tek isteği ülke sınırlarının dışına çıkmak, geldiğimiz nokta burası maalesef..

  • @mehmetgul8327
    @mehmetgul8327 Před 2 lety +65

    2005'de egitim icin Almanya'ya geldigimde hedef okul sonrasi 2-3 sene tecrübe edinip ülkeye dönmekti. Ama maalesef artik öyle bir alistik ki buradaki calisma sartlarina, üstüne bir de bu arkadaslar gibi buraya gelen vatandaslarimizin anlattiklarina , Türkiye'ye gidip calisma ortamina girmeye korkarkar oldum.

  • @humoruniverse6399
    @humoruniverse6399 Před 2 lety +23

    Genclerin hayali artık donanımlı bir insan haline gelip kendini olabildiğince geliştirerek yurtdışına gidebilecek seviyeye gelmek buna sebep olanların ve bunda en ufak payı olan herkes yasattıklarının bedelini öder umarım.

  • @trcaglar
    @trcaglar Před 2 lety +66

    teşekkürler DW , göçün tek sebebinin siyasi iktidar , siyasi nedenler ve hayat tarzına müdale değil , bunlara ek olarak , özel sektördeki rezil, zehirli çalışma ortamı olduğu belgelenmiş oldu böylece.

  • @inanbunyamin
    @inanbunyamin Před rokem +11

    Yurt dışına çıktığında yaşadığım en büyük pişmanlık, yurt dışına çıkmak için bu kadar yıl beklemiş olmamdır. Biz Türkiye'de meğer ne kadar çok kendimizi gereksiz birçok şey ile meşgul ediyormusuz.

  • @Exquara
    @Exquara Před 2 lety +14

    Yıllardır otomotiv kalıpçılık sektörün de çalışıyorum. 2018'den bugüne kadar da sürekli 12 saat çalışıyorum. Çoğu zaman hafta sonları da... Uğradığımız hak kayıpları saymakla bitmez. İlk hedefim bir kurum da sorumlu olmaktı, artık böyle bir hedefim yok. Tek hedefim bir kaç yıl daha para biriktirip buradan gitmek.