Elektrik Mühendisliği ile Elektrik Elektronik Mühendisliğinin Farkı Nedir?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 29. 08. 2024
  • Elektrik Mühendisliği ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Arasındaki Fark Nedir?
    Bu iki mühendislikte de ilk 2 yıl dersler neredeyse aynıdır. Son 2 senede ders içeriklerinde farklılıklar görülür.
    Elektrik Mühendisliği daha çok enerji iletimi, üretimi, dağıtımı, alçak gerilim, orta gerilim, yüksek gerilim, elektrik makinaları konuları üzerine çalışır. Verilen dersler ağırlıkla bu konulardadır. Tabii ki elektronik dersleri de vardır. Elektrik Mühendisliği okumak elektronik alanında çalışamayacağınız anlamına gelmez ama mezunları genelde yukarıda da yazdığım gibi enerji, AG, OG, YG üzerine çalışır.
    Elektrik-Elektronik Mühendisliği ise daha çok elektronik eğitimi verir. Alçak gerilim üzerine verilen dersler genelde seçmeli derslerdir ve bir çok Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde orta gerilim, yüksek gerilim konuları verilmez.
    Elektrik Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin Birbirlerine Göre Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
    Elektrik Mühendisliği’nin Avantajları;
    Elektrik Mühendisliği’nin en büyük avantajlarından biri Türkiye’de 3 okulda bulunmasıdır; İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesinde. Piyasadaki büyük firmalar açısından teknik üniversite mezunu bir Elektrik Mühendisi çoğunlukla tercih sebebidir.
    Enerji, OG, YG, elektrik makinaları üzerine çalışan firmalar genelde Elektrik Mühendisi tercih ederler.
    Elektrik Mühendislerinin alçak gerilim, orta gerilim ve yüksek gerilim projelerine imza atma yetkisi vardır. Elektrik-Elektronik mühendislerinin OG ve YG projelerine imza atabilmeleri için mezun olduktan sonra “yüksek gerilim tekniği”, “elektrik makinaları”, “elektrik tesisleri” derslerini, bu dersleri açan üniversitelerden almaları gerekir. Uzaktan eğitim sistemleriyle alınan dersler alınmış sayılmaz.
    Elektrik Mühendisliği’nin Dezavantajları;
    Kamuda çalışma açısından bakacak olursak, bir kaç yıl öncesine kadar Elektrik Mühendisliğinin meslek kodu farklı olduğundan 40-50 KPSS puanıyla kolayca yerleşme imkanı vardı. Sonradan Elektrik Elektronik Mühendisliği ile Elektrik Mühendisliğinin kodlarını birleştirdiler ve bu kolaylık ortadan kalktı. Bunu dezavantaj sayabiliriz.
    Bilgisayar mimarileri, işlemciler vs. gibi elektronik dersleri çoğunlukla verilmez. Bu konularda verilen dersler de çoğunlukla seçmelidir. Yasal olarak bu alanda çalışma yetkisi tabii ki vardır.
    Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin Avantajları;
    Elektronik konularında eğitim almaları. (Bu tabii ki elektronik alanında çalışmak isteyip de Elektrik Mühendisliği okuyacak kişiler için dezavantaj olabilir. Yoksa Mimarlık bölümünün avantajı mimarlık öğretmesidir gibi saçma bir önermeyle aynı şeyi yapmış oluruz. Ben Elektrik Mühendisi olmama rağmen tamamen elektronik çalışıyorum. Nasıl olabileceği ile ilgili bu blogda bir yığın yazı var. )
    Yanlış bilinen, avantaj olduğu zannedilen bir şeyi ekleme istiyorum. Zannedildiği gibi Elektrik-Elektronik Mühendisleri hem Elektrik hem Elektronik Mühendisliği eğitimi alınmıyor. Ekstra derslerle imza yetkisi alınabiliyor ama bir Elektrik-Elektronik Mühendisi ekstra dersleri alıp imza yetkisi elde etse bile bir Elektrik Mühendisi’yle aynı eğitimi almış sayılmaz. İki bölümün ders programlarına bakarak ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.
    Elektrik Elektronik Mühendisliği’nin Dezavantajları;
    Neredeyse her üniversitede Elektrik-Elektronik Mühendisliği vardır. Her sene mezun olan mühendis sayısı oldukça fazladır. Bu da rekabeti artırır.
    Kamu kuruluşlarında çalışmak için(OG, YG konularında ) imza yetkisi problemlidir. Mezun olduktan sonra bu üniversitelerden ek dersler almak gerekir.
    Yukarıdaki maddede kamu kuruluşlarında çalışmak için olduğunu belirtmemin sebebi, özel sektörde bu alanda çalıştıracak mühendis arayan şirketlerin doğrudan Elektrik Mühendisi tercih etmesindendir.
    Kaynak: blog.ahmetalpat...

Komentáře • 7

  • @icoudntknow7215
    @icoudntknow7215 Před 3 dny

    Yunus beyle nasıl irtibat kurabiliriz herhangi bir sosyal medyası vesaire var mı

  • @mertholat9583
    @mertholat9583 Před 3 lety

    oooooo meslek videosu olur olur izleriz

  • @BatuhanEraslan
    @BatuhanEraslan Před 3 lety

    elektrik müh. için imza yetkisi dışında teknisyenin de yapabileceği bir iş olduğunu söyleyen duydum. biraz da çağın gerisinde kalmış sanırım müfredatı. en azından koü için böyle dediler. em ile ehm arasında kaldım. em'yi daha çok istiyorum aslında ama duyduklarım biraz aklımı karıştırdı. ne dersiniz?

    • @fuhrerdesbenutzers8688
      @fuhrerdesbenutzers8688 Před 2 lety +1

      dostum mühendissin sen kendine gel senin yaptığın matematiği sadece sen yapıyorsun devreyi sen planlıyorsun devre akışının planlamasını yapıyorsun

    • @emreee4192
      @emreee4192 Před měsícem +4

      2 yıl geçmiş nasıl bir yol izledin ?

    • @yahyasezer5691
      @yahyasezer5691 Před měsícem

      ​@@emreee4192🫠🫠

    • @j.j.j1439
      @j.j.j1439 Před měsícem

      aynen kanka teknisyensin amk😂😂😂