Aurora Cornu: In Memoriam

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 20. 03. 2021
  • (Aired 03/21/21) Channel NYCTV-life (WNYE) - (RTVNY).
    In dimineata zilei de duminica, 14 martie 2021, s-a stins din viata, la Paris, in spitalul Broca, scriitoarea Aurora Cornu. Nascuta in 6 decembrie 1931 la Provita, judetul Prahova, devine la 16 ani redactor la ziarul Flamura Prahovei din Ploiesti unde publica reportaje si poezie. Dupa absolvirea Scolii de Literatura Mihai Eminescu, intra ca redactor in sectia de poezie a revistei Viata Romaneasca. Se casatoreste cu Marina Preda in 1955 de care divorteaza in 1959. În anul 1965 fuge din Romania comunista la Paris. Între 1967 şi 1978 colaborează la emisiunea literară a Monicăi Lovinescu de la Europa Liberă. La Paris frecventeaza cercul scriitorilor romani din exil si se împrieteneste cu Pierre Emmanuel, Erich Rhomer, Eli Lotar, Mircea Eliade, Emil Cioran, Jean Parvulesco. În 1970, marele regizor francez Eric Rohmer o distribuie în rolul principal din filmul Genunchiul Clarei (Le genou de Claire) film care a devenit un clasic al "noului val" francez. În 1972, la Londra, produce şi interpreteaza rolul principal în filmul „Bilocation“. Se căsătoreste cu Aurel Cornea, inginer de sunet la televiziunea franceză, care este luat ostatic în Liban (1986) împreună cu alţi jurnalişti de la Antenne deux (2) de catre un grup islamic terrorist din gruparea Hezbollah. Dupa eliberarea lui Aurel Cornea din captivitate, cei doi oficiaza cununia religioasa, nasul de cununie fiind Jacques René Chirac, prim-ministru al Frantei (dintr-o eroare in materialul video e mentionat François Mitterrand).
    In ultimele decenii de viata Aurora Cornu a trait la Paris si la New York unde a avut legaturi stranse cu scriitorii romani din exilul american printre care Mirela Roznoveanu, Constantin Virgil Negoita, Mircea Sandulescu, Valery Oisteanu, Serban Chelariu, Dumitru Radu Popa, Doina Uricariu, Alexandra Conte, Stefan Stoenescu, Gabriel Plesea.
    Debuteaza in volum in 1962 cu Distante, carte de poeme; a urmat La déesse au sourcil blanc, 1984; Poezii, 1995; Convorbiri Despre Marin Preda - Marin Preda, Aurora Cornu, Eugen Simion, 1998; Marin Preda, „Scrisori către Aurora“, 2001. Romanul „Romanian Fugue in C Sharp“, 2003, tradus în limbile română si franceza ; „Castel pentru o persoană“, poeme, 2004. În 2015 au apărut la editura Vinea două volume de versuri: „Noaptea despărţirilor“ şi „La nuit des abandonnées“, iar în 2016, culegerea bilingvă „Zece scurte povestiri“.
    A fost ctitorul Mănăstirii de la Cornu, Prahova, sfintita in mai 2008, construita dupa un desen de Horia Damian. Decesul Aurorei Cornu a fost anuntat in Le Monde. Slujba religioasa a avut loc la Catedrala Greco-Ortodoxa Sfantul Stefan din arondismentul 16, Paris iar inmormantarea in aceeasi zi de sambata 20 martie la cimitirul parisian Thiais.
    Aurora Cornu, o doamna distinsa si fara pereche a culturii romane, a emanat nobletea si siguranţa omului încercat care şi-a dominat destinul. A trăit o viaţă plina de dificultati, viata scriitorului exilat, din care a ieşit învingătoare prin credinţă şi literatură.
    Cristi Boghian
    Realizator & Producator
    Doina Boghian - Colaborator
    Romanian TV of NY (RTVNY)
    Sursa foto/video:
    Arhiva personala Mirela Roznoveanu
    Arhiva Romanian TV of New York(RTVNY)

Komentáře • 4

  • @ionitalucia7381
    @ionitalucia7381 Před rokem

    Cati cunosc istoria scriitorilor di exil!

    • @ionglontaru3082
      @ionglontaru3082 Před rokem +1

      De unde? Doar cei din 'afară?!Cei mai rău ,acum, cei tineri, unii, nu mai știu cine a fost Marin Preda!

  • @lidiastanciu6242
    @lidiastanciu6242 Před 2 lety

    DUMNEZEU S-O AIBĂ ÎN PAZĂ LUI 🙏
    TRIST, FOARTE TRİST 😢