Principiile Montessori in educatia copilului - Ramona Oros | Educatie fara Bla Bla

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 23. 08. 2024
  • Pentru ca am vrut sa aflam mai multe despre filosofia Montessori, am invitat-o in studioul Itsy Bitsy FM pe Ramona Oros, psiholog, psihoterapeut si fondatorul scolii si gradinitei Monterra.
    Daca ai ratat editia live a emisiunii #EducatieFaraBlaBla, in care a fost invitata Ramona Oros, o poti urmari integral!
    #Montessori #ItsyBitsyFM
    --
    Nu uita sa te abonezi pentru noutati!
    Daca ti-a placut, nu uita să distribui videoclipul pe Facebook :)
    Urmareste-ne si pe / radioitsybitsy si intra pe www.itsybitsy.ro/ pentru si mai multe podcasturi!
    Asculta-ne Live online aici www.itsybitsy.r... sau
    regleaza radioul de acasa ori din masina pe frecventa din orasul tau: www.itsybitsy.r...

Komentáře • 7

  • @ioann5121
    @ioann5121 Před 2 lety +1

    Emisiunea ar trebui promovata pentru cat mai multi oameni...ideile prezentate schimba vieti: pe cele ale copiilor, dar si ale parintilor acestora!
    Multumim!

  • @geogeorgi6284
    @geogeorgi6284 Před rokem +2

    Multumim ptr INFO, doamna face multe greseli in vorbire, nu mi se pare pregătită 100%

  • @vionika993
    @vionika993 Před 3 lety +1

    Vă mulțumesc mult pentru acest video! 👍
    Am băiețel de 3 ani cu întârziere motorică in dezvoltare și optez pentru o grădiniță Montessori.
    Locuiesc in Praga, Cehia și mă bucur că aici avem destule grădinițe Montessori

  • @Eu31_19
    @Eu31_19 Před 11 měsíci

    Exista o imensa diferența între tradițional si se vede foarte tare in copiii de astăzi care sunt rezultatul unui sistem de haos. Puteti observa si in adultii de astăzi. In tradițional este un haos de nedescris, copii sunt forțați sa coopereze prin fel si fel de metode agresive, sunt super grăbiți au activități de 15 minute, este contra timp, sunt comparați unii cu alții ceea ce este dezastruos pentru o fiinta umana care o va afecta pe viata. Li se cere sa faca toți la fel ceea ce este absolut greșit si nu e de mirare de ce atât de mulți copii refuza cu timpul sau nu au drag de învățare si cooperare. In tradițional nu ii invata absolut nimic decât sa tocească niște numere si litere pe care oricum nu le înțeleg. Acești copii din tradițional stau intr-un stres continuu pentru ca adultul din mediu are la baza țipatul si amenințatul. Ceea ce este total gresit pentru a obține cooperare natural din partea copiilor si vor sta doar in frica si teroare.
    In montessori autentic exista gratie si curtoazie din partea pedagogilor ceea ce înseamnă ca au grija la cum comunica in preajma copiilor, au grija ce ton al vocii folosesc si au grija cum ii abordează pe copii . Nu exista pedepse si recompense. Exista materiale in unicat astfel încât copii sa învețe noțiunea de așteptare in mod natural si de respect fata de celălalt dacă lucrează la un anume material/activitate. Invata sa ceara si sa comunice si ce înseamnă respectul fata de celălalt când este angajat deja intr-o activitate. Acești copii nu sunt forțați sa faca ceva ce nu își doresc ci le este respectat liberul arbitru si când sunt ei pregătiți abia atunci sa încerce. Plus sute de alte lucruri foarte logice si utile pentru fiinta umană. Sistemul tradițional este pe constrângere si limitare si a tine in control copilul, sa il urmărești si sa stai cu gura pe el, in schimb aici este despre libertatea de a alege cu ce vrei sa lucrezi. Tradiționalul scoate roboței executanți Trași la indigo pe banda rulantă asta este diferența colosala. Ei așteaptă sa le vina din senin foaia cu activități pe masa fără sa fie conștienți de unde vine. Sint învățați sa depindă de cineva mereu. Educatorul inutil din tradițional ii invata dependenți si sa li se transmită ideea ca ei nu pot face singuri ci trebuie sa depindă mereu de cineva, ceea ce este “minunat” pentru un viitor adult. De asta la teme mereu trb sa stea cineva lângă ei sa le faca temele. In tradițional motivația intrinseca (cea din interior)nu se poate dezvolta ci ei trebuie sa aștepte instrucțiuni mereu de la cineva. Este dezastruos tradiționalul. Este extrem de nebenefic

  • @Eu31_19
    @Eu31_19 Před 11 měsíci

    Acest copil in montessori autentic câștiga independența si autonomie si in mișcări si in gândire. Sunt ancorati in realitate atât de diferit, au o încredere si o stima de sine foarte mare. Sunt foarte siguri pe ei. Sunt respectuoși si prietenoși si buni prieteni. Stiu sa comunice.
    Ce vezi la un copil educat din tradițional: frustrări si tantrumuri dese, nu stiu sa comunice, se bat pe o Jucarie la 5 ani, zmulg din mana, tipa si răcnesc, smucesc. Exact cum s-a comportat pedagogul din tradițional in mediu așa au preluat si ei la rândul lor. Pedagogul din tradițional nu prea are psihologie la baza sau cei ce o au o au degeaba ca nu prea se vede si nu reusesc sa înțeleagă copilul ci doar ei stiu sa aplice metodica cu comportamente comuniste la baza fata de copii. In schimb pedagogii montessori prin cursurile lor invata despre psihologia copilul astfel încât sa afle cum funcționează ei si cum pot fi abordați.

  • @efrem_1167
    @efrem_1167 Před 3 lety

    Tare bun video!