Datini si Obiceiuri de Anul Nou la Suceava. 27 Decembrie 2019

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 6. 09. 2024
  • Mii de persoane au luat parte în municipiul Suceava, la Festivalul Internaţional „Obiceiuri de Iarnă” la care au participat numeroși urători din județ și din țară. A treia zi de Crăciun a fost una specială pentru Suceava, marcată prin desfășurarea Festivalul International „Obiceiuri de Iarnă”, manifestare cultural-artistică organizată de către Consiliul Județean Suceava, în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina, în cadrul căreia a avut loc parada urătorilor și spectacolul cu prezentarea obiceiurilor de iarnă și tradiții specifice zonei. Părinți cu copii, bunici și nepoți sau simpli trecători prin centrul orașului, au putut admira formaţii şi grupuri de adulţi şi copii din judeţul Suceava, din Iaşi, sau Republica Moldova şi Ucraina.
    Ca în fiecare an, manifestarea a debutat cu parada măștilor și a costumelor, pe artera principală a Sucevei. În jurul orei 11.00, cetele de urători au pornit în paradă din apropierea Direcția pentru Agricultură Suceava, pe traseul B-dul 1 Mai (Primăria Municipiului Suceava), Str. Ștefan cel Mare, nr. 56 (Magazinul Bucovina), Consiliul Județean Suceava, Esplanada Casei de Cultură. Manifestarea a fost deschisă de buciumași, urători și o un plug tras de doi boi veniți de la Gura Humorului , fiind urmărită de numeroși suceveni. În alai s-au regăsit grupuri de urători din toate vetrele folclorice ale județului Suceava, dar și din din țară și Republica Moldova și Ucraina - Regiunea Cernăuți, unde au participat peste 1.500 de urători și colindători, după paradă, a avut loc un spectacol pe scena amplasată pe Esplanada Casei de Cultura din centrul Sucevei, fiecare grup a urcat pe scenă unde au colindat, urat sau a prezentat jocuri rituale ale mascaţilor. Cetele de urători şi mascaţi au trecut prin faţa Palatului Administrativ, unde au fost întâmpinaţi de premierul Ludovic Orban, președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Alexandru Moldovan, de primarul Sucevei, Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi și alte oficialități.
    În fruntea alaiului paradei, a fost un grup de urători însoţiţi de buciumaşi şi plugul tras de boi. Cetele de urători și mascați, au prezentat spectatorilor prezenți vineri 27 decembrie a.c., în centrul municipiului Suceava, o deosebită interpretare scenică a obiceiurilor tradiționale, de o adevarată maestrie, întruchipând diferite figuri mitologice, cu caracter laic și cu adânci rădăcinii arhaice, costumele, excelarea dansului (jocul), cetele și întreaga recuzită au fost pregatite din timp, necesitând multă atenție și respect. Conform tradiției, urători au fost răsplătiți la final cu colaci de către președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
    O surpriză deosebită a fost oferită de piesa de teatru popular „Malanca lui Ștefan cel Mare” de la Vicovu de Sus. Trupa, formată din tineri călare pe cai și de buciumași, este coordonată şi înfiinţată de agent-şef Petru Bodîrlău, cel care joacă rolul lui Ştefan cel Mare. Personaje ca Anul Nou, Anul Vechi, Domniţa, Moşneagul, Baba, domnitorul Ştefan cel Mare, Sultanul, haiduci şi răzeşi au prezentat fragmente din poezia „Doina“ de Mihai Eminescu şi „Apus de soare“ de Barbu Ştefănescu Delavrancea, dar și momente din istoria și viaţă moldovenilor, punându-se accent pe personalitatea lui Ştefan cel Mare şi pe viaţa săracă a ţăranilor deveniţi haiduci care au dus o viaţă grea şi plină de primejdii.

Komentáře • 24