Cum poți încărca mașina electrică ?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2024
  • Sunt mai multe tipuri de încărcare în funcție de curentul electric (AC sau DC) și tipul de priză.
    Încarcarea AC
    - la priza normala (aproximativ 12 ore pentru o 200km)
    - Type 2 (de la 3,3 kW pana la 43 kW). La o viteză de încarcare de aproximativ 10kW obțineți o autonomie de 50 km într-o ora de încărcare.
    Încarcarea DC
    - CHAdeMO (50kW, aproximativ 250 de km într-o oră de încărcare)
    - CCS (50kW, aproximativ 250 de km într-o oră de încărcare)
    Pe viitor așteptăm stații de încărcare de la 150kW până la 350kW pe standardul CCS.

Komentáře • 75

  • @costicastefaniu4888
    @costicastefaniu4888 Před 4 lety +1

    Felicitări pt. Comentariu simplu si la obiect

  • @claudiutamas79
    @claudiutamas79 Před 3 lety +1

    Foarte util pentru cei noi de pe canal.

  • @Marius-Victor-1978
    @Marius-Victor-1978 Před 2 lety +1

    Sânt nou abonat la dumneavoastră pe canal! Țin să vă felicit pentru calitatea videoclipurilor.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 2 lety +1

      Va multumesc mult pentru mesaj 🙏

  • @AlexeiTacu
    @AlexeiTacu Před 5 lety +2

    Multumesc de informatii, foarte util !

  • @Marius-Victor-1978
    @Marius-Victor-1978 Před 2 lety +1

    Mă bucur să văd asemenea persoane care încurajează schimbarea de la mașini poluante la mașini ecologice!!! Nu contează costurile, până la urmă contează să ne gândim la planeta noastră și la viitorul copiilor noștri 🥰. Mult succes!!!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 2 lety

      Iti multumesc mult pentru mesaj! 🙏

  • @vladleonard86
    @vladleonard86 Před 4 lety +1

    Foarte pe indelete! Felicitari pe viitor!

  • @edwardnack
    @edwardnack Před rokem +1

    Arătai ca un puști de 20 aici 👍👍😉

  • @dnicules
    @dnicules Před 3 lety

    Foarte informativ, mulțumesc!

  • @balalau
    @balalau Před 3 lety +1

    In sfârșit am înțeles și eu 🙏

  • @iulianc2639
    @iulianc2639 Před 3 lety

    Cred ca pentru Romania este pretabil pentru moment un plug-in hybrid, in special cand ai drumuri neprogramate si infrastructura insuficient dezvoltata.Sa aperam ca in viitor vor fi mai multe statii electrice de incarcare si pretul va fi mai ''asezat''.Multumim pentru efortul facut sa ne luminati si ususra viata cu informatii bine documentate.Succes la cat mai multi abonati.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 3 lety

      Multumesc mult pentru mesaj!

  • @daczone1057
    @daczone1057 Před 7 měsíci

    Efectiv vreau să văd cum încarci … mulțumesc pentru informație

  • @karolymarkus6255
    @karolymarkus6255 Před 2 lety

    Frumos videó

  • @radubudan5538
    @radubudan5538 Před 5 lety +2

    Smart Eq sau Zoe merita? Cum ati decis sa luati o Kia Soul? Merita asteptarea pt un Niro? Ce sanse sunt ca Tesla sa intre oficial in Ro ?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 5 lety +2

      Radu Budan
      Din spusele altora Smart-ul are o autonomie de aproximativ 100km prin urmare este doar de oras.
      Zoe are o baterie mare (40kwh) dar incarca doar pe AC si asta inseamna ca la statiile din Romania trebuie sa stai la incarcat si 2-3 ore. Nu este prea prietenos la drumuri lungi.
      Soul EV l-am luat in leasing operational, nu este al meu, pentru cateva luni de zile pana vine e-Niro. Eu cred ca e-Niro este cea mai completa masina electrica deja lansata, pacat ca nu au capacitate de productie mai mare ca sa vedem mai repede masina si in Romania.
      Cel mai mare respect il am fata de Tesla pentru ca ei sunt cei care au pornit aceasta schimbare. Am facut rezervare la model 3 pe data de 1 aprilie 2016 chiar in noaptea lansarii. Intre timp am renuntat la rezervare pentru ca ma astept sa vina in Romania abia peste vreo 2 ani.

  • @dragos2808
    @dragos2808 Před 4 lety +2

    Salut, dc la statia respectiva e conectata o masina la portul chademo, se poate conecta in acelasi timp alta masina la ccs, sau la type 2? Ma gandesc sa trec pe electric si eram curios de variante de incarcare. Multumesc.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 4 lety +2

      Chademo si CCS nu merg simultan. Poti sa incarci simultan CHADEMO + Type 2 sau CCS + Type 2. Asta este regula la toate statiile din Romania.

  • @serbanluka
    @serbanluka Před 4 lety +2

    In cazul încărcării acasă la o priză normală de curent alternativ (220/380) am înțeles că mașina îl transformă în curent continuu. In cazul încărcării bateriei cu 10 kW, consumul de curent alternativ va fii tot 10kW sau mai mult? Mulțumesc.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 4 lety +1

      Corect, AC este transformat in DC pentru a putea fi stocat. Daca incarci in baterie 10kWh vei avea un consum de 10,5-11 kWh. Este o aproximare, sunt pierderi in transformare dar nu sunt foarte mari.

  • @CostinApicultor
    @CostinApicultor Před 3 lety +1

    important este pretul, la incarcare rapida costa 2 lei pe kw, adica la 100km consumul echivalent ca si o masina diesel

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 3 lety +3

      Pretul de 2 lei/kWh la o putere de 50 kW mi se pare nejustificat de mare.
      Macar am satisfactia ca pot incarca acasa sau din panouri, la un pret mult mai mic sau chiar gratuit. La benzina/diesel nu pot sa “incarc” acasa 😉

  • @batrinuviorel7541
    @batrinuviorel7541 Před 4 lety +2

    Salut! Mulțumesc mult pentru materialele ce le realizezi. De două zile sunt fericitul posesor al unui Ioniq EV 38 kw. Sunt în perioada la care citesc manualul de utilizare cuvânt cu cuvânt. Te rog să mă lămurește cu ceva : in timpul încercării acasă la priza a casnica, conectorul de încărcare este blocat în mufa de încărcare a mașini, fiind blocat până încărcarea se termină, adică se ajunge la nivelul de încărcare stabilit de mine. Daca între timp eu vreau sa intrerup incărcarea, cum fac, scot pur și simplu ștecherul încărcătorului din priză și așa mi se va debloca și mufa de încărcare din mașină? Nu am găsit în manual referire la situația asta, poate pare o întrebare idioată,dar nu vreau sa fac ceva greșit. Nu am opțiunea de always unlock pt cablu de încărcare. Mulțumesc.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 4 lety

      La mine se blocheaza mufa daca inchid masina, daca masina este deschisa pot sa scot mufa din masina fara probleme.
      Nu este nici o problema daca scoti cablul direct din priza la fel cum faci cu telefonul.

    • @batrinuviorel7541
      @batrinuviorel7541 Před 4 lety

      @@ECODRIVEMulțumesc pentru răspuns.

  • @shakur95
    @shakur95 Před 2 lety +1

    Salut! ce cabluri se folosesc pentru incarcarea la priza casnica, acasa? il primesti de la producator? trebuie cumparat? ma gandesc ca un capat e cel cu stecher obisnuit iar celalalt e asemanator cu cel AC

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 2 lety

      Salut!
      Incarcatorul pentru priza normala il primesti de obicei cand cumperi masina. La un capat este stecher obisnuit si in partea cealalta este mufa Type 2 care intra in masina.

  • @marianrotea
    @marianrotea Před 5 lety +3

    Salut ! pentru o incarcare DC, este recomandat sa limitez incarcarea pana la 80%, 90% ? In ce conditii putem incarca masina pana la 100% ?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 5 lety +1

      Eu pot sa incarc masina pe DC pana la maxim 94%, este o limitare automata la KIA SOUL EV. In utilizarea de zi cu zi incarc pana la 80-90% maxim pentru ca astfel protejez bateria si stau foarte putin la incarcare. Eu recomand sa incarcati pana la 100% doar daca sunteti la drum lung si stiti ca trebuie sa mergeti o distanta la care aveti nevoie si de cei 10-20% de la final.
      Am parcurs aproximativ 30.000 km si cred ca am incarcat masina la 100% doar de vreo 5 ori.

    • @marianrotea
      @marianrotea Před 5 lety

      @@ECODRIVE multumesc pentru raspuns ! am sa incerc pe viitor sa incarc 100% numai sa vad daca hyundai kona are vre-o limitare. in ultimile incarcari masina a fost setata la 90% din fabrica. din alte surse stiam ca este recomandat sa incarci la maxim 80% dar nu stiam sigur daca este adevarat. nu am avut niciodata masina incarcata la 100% si eram foarte curios :)

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 5 lety +3

      @@marianrotea Eu am gasit un document in care erau trecute ciclurile de incarcare/descarcare pana la o degradare de 30% a bateriei (asta era pentru KIA SOUL, dar ma astept ca la Hyundai sa fie similar):
      0-100% - peste 3000 de cicluri
      20% - 90% - peste 5000 de cicluri
      30% - 80% - peste 7000 de cicluri
      Daca facem un calcul, la KONA, intre 20% si 90% faci undeva pe la 300km si inmultim cu 5000.....ajungem pe la 1.500.000 km :))) Nu trebuie sa iti faci griji legate de degradare dar as recomanda sa nu incarci mai mult de 90% daca nu ai nevoie.
      Felicitari pentru masina ! Kona si Niro cred ca sunt cele mai tari masini electrice dupa Tesla. Inca astept pentru Niro :)

    • @marianrotea
      @marianrotea Před 5 lety

      @@ECODRIVE nu imi fac mari probleme cu bateria, am 8 ani garantie :D eu de luni pana vineri bag masina la munca la incarcat la o priza normala de 10A, sau cel putin asa scrie pe chargerul meu :) si timp de 8,5 - 9h bateria se incarca undeva la 110 - 130 km. (eu pana acasa am 65 km) apoi in weekend rareori o incarc la statii speciale, numai daca vreau sa merg undeva departe. Multumesc mult pentru raspunsuri, daca ai ceva intrebari despre kona iti raspund cu mare drag. Intradevar din presa de aici dar si presa internationala, claseaza kuna si niro pe primul loc chiar si peste tesla model3 sau alta masina pana in 70.000 euro. ( www.express.co.uk/life-style/cars/1149053/Electric-car-real-world-range-test-Tesla-Hyundai-Jaguar?fbclid=IwAR2NLUIDuIkuD0Yfwu3oyURP1eFZaHmWMLe0H99sDJYxh5cBWeCWFCD0Brc )

  • @laurentiu-ionutmurgoci352

    Cate masini electrice pot fi incarcate,in timpul deplasarii,de la surse diverse de producere curent (generatoare pe combustibili diversi,fotovoltaice etc) ?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 2 lety

      Nu exista masini electrica care sa poata fi incarcate in mers.
      Ioniq 5 are panouri fotovoltaice care incarca bateria dar puterea este mica si nu are impact asupra autonomiei.
      BMW i3 cu range extender, are un mic motor care in anumite situatii functioneaza pe post de generator care incarca bateria.

  • @gheorghedura2081
    @gheorghedura2081 Před 4 lety

    Din cate stiu eu bateriile sunt garantate pe un numar de cicluri de incarcare.Din cate deduc cu cat te apropii sau depasesti aceste cicluri de incarcare,bateria incepe sa scada din capacitate.Si atunci,ma intreb.nu ar trebuii folosite cicluri cat mai complete de incarcare,respectiv cat mai aproape de zero % si de 100 % ? De asemenea ma intreb in ce masura o baterie generatie actuala cum este pe Kia Soul, va putea fi incarcata peste cativa ani,la o statie de mare capacitate cum vor fi cele de la Ioniq,fara sa afecteze bateria ? Multumesc.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 4 lety +1

      Bateriile sunt garantate 8 ani si intre 150-200.000 km (majoritatea producatorilor) indiferent de numarul de cicluri de incarcare. Pleaca de la premisa ca poti face doar un anumit numar de incarcari in perioada asta. O incarcare de la 0% la 100% degradeaza bateria mai mult decat 2,3 incarcari de la 10% la 80%. Urmeaza un video cu test de degradare la bateria de la KIA SOUL, am facut peste 400 de incarcari rapide pana acum :).....o sa vedem ce iese.

  • @constantinbajenaru8648
    @constantinbajenaru8648 Před 3 lety +1

    felicitari pentru informatii. Intrebare: o baterie pentru masina hibrid plug-in poate fi incarcata de la etaj 5 bloc , cu un cablu de ex. 25m. lungime ? se poate procura un astfel de cablu ? multumesc anticipat pentru raspuns.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 3 lety

      Eu am incarcat masina la casa cu un prelungitor de aproximativ 25m. Masinile plug-in hybrid incarca incet si nu vei avea probleme daca folosesti un prelungitor.

    • @constantinbajenaru8648
      @constantinbajenaru8648 Před 3 lety +1

      @@ECODRIVE Mulțumesc pentru răspuns. Vă urmăresc , mai ales că în viitor intenționez să-mi cumpăr o mașină electrică. Ce părere aveți de Captur plug-in ?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 3 lety

      @@constantinbajenaru8648 In general nu recomand plug-in-urile pentru ca au autonomie mica si ajung sa fie folosite tot pe combustie. Cred ca puteti obtine un cost de utilizare mai bun cu un Renault ZOE. Sfatul meu este sa cumparati direct masina electrica. Toti cei pe care ii stiu si au cumparat plug-in, fie merg mai mult cu benzina , fie isi doresc sa vanda masina sa treaca pe electric.
      Inainte sa cumpar KIA m-am gandit la plug-in pentru ca eu fac in jur de 50.000 km/an. Acum ma bucur ca am luat direct o masina electrica, chiar daca autonomia a fost de aproximativ 200 km.

  • @rareskyp
    @rareskyp Před rokem

    Te salut...utile informariile...
    Am comandat un kona electric care din cate stiu vine cu cablu pt incarcare domestica la 220v...eu stau la casa am curent trifazic si am si panouri solare instalate...care crezi ca ar fi cea mai eficienta metoda a de a incarca masina?...ce trebuie sa achizitionez pt a incarca cu viteza mai mare? E suficient un cablu de alimentare care se mufeaza la o priza trifazica?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před rokem

      Cu incarcatorul masinii poti sa incarci cu 2-3 kW. Dacă vrei sa încarci cu putere mai mare (trifazat) trebuie sa cumperi o statie Type2 pe care o conectezi la priza trifazica. Cred ca Kona incarca cu 11 kW pe Type2.

  • @alinaciresa8647
    @alinaciresa8647 Před 2 lety +1

    buna am tot vazut tutoriale despre masinile electrice si tipuri de incarcare ok ma fascineaza sa le urmaresc dar de ce nu face nimeni tutorial despre caricioarele electrice de tip scuter si nu numai eu am un astfel de moped si mi-ar placea sa gasesc si in oras posibiletatea sa il incarc

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 2 lety +1

      Nu cred ca exista statii publice pentru astfel de vehicule. Am postat un video de la Cluj si acolo Ev Mag a prezentat o statie publica pentru biciclete si cred ca merge si pentru mopede. Acesta este link-ul cu evenimentul de la Cluj
      czcams.com/video/UxKNoCK-clE/video.html

  • @vladcristea7673
    @vladcristea7673 Před 2 lety +1

    Salut , Peugeot 208e se poate încarcă cu CCS?

  • @gabrielpataki3894
    @gabrielpataki3894 Před 4 lety +1

    Salut, prin ce firma ai luat masina in Leasing Operational ?, si daca nu e secret cat costa pe luna rata+ casco ?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 4 lety

      Pana la urma am cumparat masina fara leasing. Initial era inchiriata dar am decis sa o cumpar. Acum caut sa fac un leasing si sa schimb masina. O sa revin cu calculatia cand primesc oferta.

  • @robertoovidiusapariuc6207

    Bună seara!
    De curând am achiziționat un Hyundai Ioniq electric 2020,38,3kw ...voiam să vă intreb: cum recomandați încărcarea ?...Încărcare rapidă sau încărcare lentă?...eu voi folosi mașina în regim taxi (în mare parte din timp) circa 160 de km/zi...Vă mulțumesc

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 4 lety +1

      Eu am facut intr-un an aproximativ 50.000 km cu Kia, care are aceeasi tehnologie de baterie ca Hyundai si nu am observat degradare semnificativa la baterie (probabil 1-3%). Eu am
      incarcat 99% la statii rapide. Nu trebuie sa iti faci griji legate de incarcarea rapida. Recomandat ar fi sa tii baterie intre 20% si 80-90%. Daca ai posibilitatea poti sa incarci si lent acasa ca sa nu pierzi timp la statiile publice. Sa o stapanesti sanatos si sa faci multi km electrici! 😉

    • @robertoovidiusapariuc6207
      @robertoovidiusapariuc6207 Před 4 lety +1

      @@ECODRIVE mulțumesc mult pentru răspuns.

    • @robertoovidiusapariuc6207
      @robertoovidiusapariuc6207 Před 4 lety

      Aș vrea să vă m-ai intreb ceva:
      Există vreo aplicație pentru Hyundai Ioniq electric prin care să poți porni mașina din casă?
      Mulțumesc anticipat

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 4 lety

      @@robertoovidiusapariuc6207 Din cate stiu Hyundai nu are o aplicatie disponibila in Romania pentru Ioniq sau Kona.

  • @dumitrachiliviu14
    @dumitrachiliviu14 Před 3 lety +1

    Salutare!
    Doresc în viitor sa întru și eu în rândul celor cu mașini electrice. Locuiesc la bloc dar am posibilitatea sa o încarc zilnic la o priza caznica de 220 4-5 la job. Afecteaza cumva bateria încărcare scurte și dese?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 3 lety +2

      Incarcarea la 220 este cea care protejeaza bateria cel mai bine. Nu vei avea probleme daca faci incarcari scurte si dese dar sa fie in intervalul 20% - 80%.

    • @dumitrachiliviu14
      @dumitrachiliviu14 Před 3 lety +2

      @@ECODRIVE Mulțumesc pentru răspuns. Aștept cu interes de la tine un test și păreri cu Skoda Enyaq. Am 3 modele pe lista : Kia E Niro, Peugeot 2008e și Skoda Enyaq.

    • @floringheorghe6136
      @floringheorghe6136 Před 3 lety +1

      @@dumitrachiliviu14 mergi pe enyaq, ofera multe pentru pretul sau. eu am luat varianta de 80kw (77kw net) si sunt foarte multumit!

  • @adycfrbv
    @adycfrbv Před 4 lety

    Daca n-ai curent in varful muntelui, vorba ta "culegi kilowatti de pe drum" pana jos in vale si te duci si incarci (gratis pana jos) :))

  • @danielmorlova4756
    @danielmorlova4756 Před 5 lety +1

    De la o priza de 380V clasica nu se poate incarca? Daca da, de ce ar mai fi nevoie si ce masini suporta acest voltaj/tip de incarcare? Multumesc!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 5 lety +2

      Poti sa incarci de la o priza de 380V cu orice masina electrica. Viteza de incarcare o sa varieze in functie de capacitatea masinii de incarcare pe AC. De exemplu, la SOUL EV poti incarca pe AC cu maxim 6,6 kw, la Renault ZOE poti incarca cu 22 kw (unele modele ajung si la 43kw). De la o priza industriala de 380V o sa ai nevoie de un cablu special care are pe el un calculator care comunica cu masina. Comunicarea dintre masina si priza de 380V se face prin acest computer (arata ca un cablu cu transformator). Cand incarci de la 220V, cablul care vine cu masina are acest calculator care permite comunicarea intre masina si priza. Daca ai curent trifazat poti monta o statie de incarcare (type 2 sua type 1) si costa cateva sute de euro.

    • @danielmorlova4756
      @danielmorlova4756 Před 5 lety +1

      Locuiesc in Bucuresti la etajul 1 al unui bloc, iar pe 2 parti ale apartamentului, chiar 3 (doua din ele cu balcoane) am posibilitatea de parcare chiar la geam, iar zona este una foarte libera (stiu ca suna surprinzator, dar seara sunt locuri de parcare aproape peste tot). Banuiesc ca deja intuiti scenariul la care ma gandesc. E o distanta de minim 5-6m, maxim 10 m, pe cea mai indepartata parte a apartamentului. Nu stiu cat de in regula este sa atarn un cablu de la geam la masina, dar este o varianta. Exista cabluri de incarcare cu aceste lungimi (stiu ca la ZOE are 6.5m). Oare se poate instala o statie de incarcare in balcon de la care sa pot incarca? E SF ce gandesc? Aparatul de aer conditionat este pe fatada...oare o statie de incarcare nu poate sta acolo (mai aproape de sol)? Eu gandeam la un ZOE, fiind cel mai accesibil la o autonomie foarte buna, insa m-am cam desumflat putin cand am aflat din unul din clipuri ca nu poate incarca cu fast charge (nu am intotdeauna 2 ore de stat pe langa el la incarcat, de 2 ori pe saptamana). Inca studiez, ma bate gandul destul de serios, cu toate ca, nici finaniar nu pot sa zic ca imi permit fara sacrificii, dar cu prima de la stat, o rabla, ceva rate, ceva aport propriu m-as apropia...dar merita pe termen lung?
      Ca si km parcursi...sa zic...20-30 pe zi in bucuresti, poate 50-60 in unele zile cu mai multa treaba, la sfarsit de saptamana acasa, in judetul Arges (la casa, deci mai usor de incarcat peste noapte la 220V), si cate o escapada pe aici pe colo, din cand in cand, care se pot corela cu statiile de incarcare de pe traseu.
      Lucrul care ar inclina balanta ar fi sa stiu ca pot incarca acasa, avand un oarecare avantaj date fiind conditiile de mai sus (etaj, geam aproape de locurile de parcare...de pe bordura, ce-i drept).
      Din ce stiu, priza ramane blocata in masina pe toata perioada incarcarii, nu exista pericol de electrocutare, sau de furt cablu. Totul este izolat in caz de ploaie...Asa este?
      Am scris mult, poate nu chiar coerent, incerc sa iau decizia cea mai buna, nu am cu cine sa ma consult....toata lumea spune ca nu a venit inca vremea electricelor, insa eu simt ca e foarte aproape. Am vazut toate clipurile despre masini electrice de la baiatul din Franta cu loganul electric de la Pitesti, la cei cu celalalt logan electric, Buhnici, acum acest canal dedicat masinilor electrice, ceea ce imi place foarte mult.
      Imi cer scuze inca o data de lungimea comentariului (nu am gasit o adresa de email sa scriu acolo), ar mai fi multe de spus, mi-ar placea o paralela mai detaliata intre vehiculele electrice de pe piata cu avantaje, dezavantaje, tipuri de prize, autonomii, garantie baterii, costuri de intretinere, etc.
      Precizez ca n-am condus inca nici una, dar o sa incep sa o fac de acum incolo pentru a castiga informatii. Multumesc mult!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 5 lety +3

      O sa incerc sa ating cat mai multe puncte.
      1. Eu cred ca este o idee foarte buna sa incarci acasa. Distanta de 10m nu este o problema. Eu am un cablu de incarcare de 8m si este ok. Se poate face o priza dedicata si nu vei avea probleme. Poate sa para SF dar este extrem de realizabil.
      2. Cand masina este la incarcat cablul este blocat si nu poate fi scos. Totul este izolat si nu este pericol de electrocutare.
      3. Puterea de incarcare la ZOE este de 22kw, dar nu cred ca va fi o problema pentru tine. Bateria are 40 kwh si la puterea de 22kw o sa incarci in maxim 2 ore. Avand in vedere ca nu o sa ajungi pe 0 si vei incarca pana pe la 80%, eu cred ca timpul de incarcare va fi undeva pe la o ora.
      Eu am la SOUL incarcare cu 50kw pe DC si 6,6 pe AC. Ca sa incarc 100% trebuie sa incarc pe DC pana la 94% (30-40 min) si apoi trec pe AC (30 min). Singurul avantaj este ca pot incarca pe DC mai repede si ar putea fi de ajutor in anumite situatii.
      4. La kilometrii pe care ii faci zilnic cred ca o sa incarci masina o data pe saptamana (indiferent de anotimp). Trebuie sa calculezi care este costul tau de combustibil acum si o sa ai un cost real al masinii.
      Concluzii:
      - vreamea masinilor electrice este acum, cine isi cumpara acum are toate avantajele (bonus de la stat, incarcari gratuite, impozite 0, etc).
      - vei calatori muuuuult mai mult. In ultimele 3 luni am facut aproximativ 13.000-14.000km.
      - pana cand vor veni masini cu autonomii mai mari si cu viteze mai mari de incarcare (la preturi decente) tu vei reusi sa iti amortizezi investitia.
      O sa incerc sa fac comparative, doar ca am acces mai greu la masinile electrice pentru nu prea sunt pe stoc.
      La Bran, pe data de 11 mai va fi o intalnire cu posesorii/pasionatii de masini electrice. Daca poti sa ajungi la Bran vei afla foarte multe de la cei care chiar se pricep.
      Este ok sa scriem in comentarii pentru ca sunt sigur ca sunt si altii care se intreaba aceleasi lucruri :)

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 5 lety +1

      Un link ca sa vezi ce inseamna o idee nebuneasca.
      czcams.com/video/PyLS3_ySECY/video.html
      Baiatul asta de la Chisinau este foarte determinat :)

    • @danielmorlova4756
      @danielmorlova4756 Před 5 lety +1

      Un site interesant cu toate modelele electrice care exista si care vor urma, informatii despre momentul aparitiei, pret, autonomie, capacitate baterie, consum, tipuri si timpi de incarcare:
      ev-database.org
      Pare foarte interesant ca pret Volkswagen e-Up! Gen 2 - va aparea anul acesta - pret 22000 euro (in Olanda). Daca se prinde si un tichet + rabla, pretul se injumatateste practic.
      De asemenea sunt interesante ca range toate cele care vor veni cu baterii de 60+ Kwh.
      Din cate vad, la anul pe vremea asta, vom cam avea din ce alege, fiecare in functie de necesitati si posibilitati. Se mai imbunatateste si infrastructura intre timp si uite asa vor deveni o alternativa din ce in ce mai buna la cele pe benzina/motorina. Creste range-ul, scade durata de incarcare prin statiile de mare putere si ajungem ca in 30 de min sa iti iei energie pentru 250-300 km ceea ce incepe sa devina comparabil cu cele pe combustibil fosil.
      Voi incerca sa ajung la Bran pe 11.

  • @traianpascar2826
    @traianpascar2826 Před rokem

    Ce kit fotovoltaic imi trebuie ?Al meu e de 2,5kw maxim. Ce pot incarca ?, cred ca un tik tok!!!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před rokem

      Un sistem fotovoltaic de 2,5 kW, produce intr-un an aproximativ 3000 kWh.

  • @johnfadds6089
    @johnfadds6089 Před 4 lety

    Nu ai zis si cat costa sa folosesti o statie de incarcare rapida, mi se parea important ..

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  Před 4 lety +3

      Costurile variaza foarte mult. Avem asa:
      - statii rapide gratuite: LIDL, Rompetrol, Kaufland (o incarcare pe zi pe oras), Penny Market si cred ca mai sunt si altele.
      - statii rapide cu plata: MCM (1 leu/kwh), EON DRIVE (1,9 si 1,7 lei/kwh), Renovatio (1,9 lei/kwh)
      - statii type 2 gratuite sunt la: Dedeman, Lidl, Kaufland, MEGA IMAGE, Penny, si in foarte multe alte locuri.
      - acasa incarcarea costa intre 0,5 - 0,7 lei/kwh.
      As spune ca 90% am incarcat grauit dar dupa ce ma voi muta la casa cred ca voi incarca acasa 90% din timp. Platesti dar costul este de aproximativ 7-8lei/100km.

    • @johnfadds6089
      @johnfadds6089 Před 4 lety +1

      @@ECODRIVE mersi mult!

  • @dragosbogoi
    @dragosbogoi Před 2 lety +1

    Util și după 2 ani. Am făcut cifră rotundă la like: 400.