Lugares con encanto en Rumania: El monasterio de Voronet. Locuri incantatoare in Romania: Voronet

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 2. 06. 2021
  • En medio de un pueblo situado en las faldas de los Cárpatos, sobre el sobrio fondo verde del pinar de Bucovina se alza el Monasterio de Voronet. Cuenta la leyenda que durante una batalla con los otomanos,el principe (el vaivoda) moldavo Esteban el Grande fue a la ermita de San Daniil el Ermitaño para pedirle consejo. Despus de la victoria, en 1488, para expresar su gratitud, el principe comenzó a construir el monasterio, cuya obra duró 3 meses y 3 semanas.
    En 1547, el Obispo metropolitano de Moldavia Grigorie Roșca añadió el exonártex al oeste de la iglesia y pintó los muros exteriores. Al mismo tiempo, se pintó el interior del porche; los frescos de las paredes exteriores dieron el brillo artístico y la fama de Voronet. Sobre un fondo azul intenso, las pinturas exteriores que datan de la época de Petru Rares, se consideran el conjunto más exitoso del arte feudal moldavo.
    Salvo el pigmento negro, todos los demás pigmentos utilizados son sustancias minerales naturales o de sintesis. El color predominante de la pintura, un derivado de minerales de cobre (azurita y malaquita), conocido como el azul de Voronet, cambia de azul a verde dependiendo de la humedad del ambiente. La composición del azul intenso brillante de sus murales, conocido como “Azul de Voronet”, sigue representando un misterio a día de hoy.
    La pintura interior de la iglesia data principalmente de la época de Esteban el Grande, 1496. La tematica de las pinturas murales de la Iglesia de San Jorge sigue, pero también enriquece, las tradiciones del arte de origen bizantino. El conjunto de frescos interiores impresiona por la claridad, el rigor y la especificidad del programa iconográfico, y su estilo, por la fuerza de expresión del conducto y por la gravedad de la gama cromática.
    Denominado a veces la «Capilla Sixtina del Este» el Monasterio de Voronet es una obra maestra del mundo cristiano que lleva sobre sus hombros la maravillosa Bucovina. La vida monástica del monasterio de Voronet fue ininterrumpida hasta 1785, cuando Bucovina fue anexionada al Imperio Habsburgo, reanudándose en 1991. Desde entonces, el monasterio es administrado por una comunidad de monjas. Voronet encanta tanto los ojos como el alma de quienes cruzan su umbral para admirarla y hallar sus secretos.
    In centrul unui sat situat la poalele carpatilor pe sobrul fond verde al padurii de brazi se ridica Manastirea Voronet. Legenda spune ca in timpul unei lupte cu turcii Stefan cel mare a venit la schitul lui Daniil Sihastrul sa-i ceara sfatul. Castigator fiind, in 1488, in semn de recunostinta, domnitorul a inceput ridicarea manastirii, constructia durand 3 luni si 3 saptamani.
    In 1547 Mitropolitul Grigore Rosca a marit biserica adaugandu-i pe latura vestica un pridvor inchis trecand apoi la impodobirea lacasului cu picturi pe fatade. Tot atunci a fost pictat si interiorul pridvorului, frescele de pe peretii exteriori dand stralucirea artistica si faima Voronetului. Pe un fond albastru intens, picturile exterioare datand din timpul lui Petru Rares, sunt socotite cel mai reusit ansamblu al artei feurdale moldovenesti.
    Desenul este ferm, figurile sunt construite cu rigoare portretistica calitatea lor fiind conferita de o monumentala alternanta de teme ordonate in registre si panouri. La Voronet, mai mult decat oriunde pictura este o ruga pentru infrangerea dusmanilor si salvarea tarii moldovei.
    Cu exceptia pigmentului negru, toti ceilalti pigmenti folositi sunt substante minerale naturale sau de sinteza. Culoarea predominanta a picturii, un derivat din minerale de cupru (azurit si malachit), cunoscuta ca albastru de Voronet, trece de la albastru la verde in functie de umiditatea ambientului.
    Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare, anul 1496. Tematica picturilor murale a bisericii Sf. Gheorghe urmează, dar şi îmbogăţeşte, tradiţiile artei de sorginte bizantină. Ansamblul frescelor interioare impresionează prin claritatea, rigoarea şi specificitatea programului iconografic, iar stilul lor - prin forţa de expresie a ductului şi prin gravitatea gamei cromatice.
    Supranumita Capela sixtina a estului,manastirea Voronet este o capodopera a lumii crestine ce tine pe umerii sai minunata Bucovina. Viata monahala a manastirii Voronet a fost neintrerupta pana in anul 1785, cand Bucovina a fost anexata Imperiului Habsburgic, fiind reluata in anul 1991. De atunci manastirea este administrata de o obste de calugarite. Voronetul incanta atat privirea cat si sufletul celor ce-i trec pragul pentru a o admira si a-i patrunde tainele. Este expresia ortodoxismului adevarat si a gustului pentru frumos.
    Colaborator: Adina Gabriela Mustata
    #manastireavoronet, #voronet, #monasteriodevoronet, #lugaresconencanto
  • Komedie

Komentáře • 2