Electrica în off-camping: Ce panouri solare exista si ce montam la sistemul off-grid? (Ep.3)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 09. 2024
  • Din punctul meu de vedere, tot ce inseamna offgrid se bazeaza pe energie solara. Sigur, exista si cazuri in care offgrid se face cu generator, dar nu prea fac subiectul disutiei noastre. Dar, daca ne bazam pe energie solara, trebuie sa o captam cumva si sa o bagam in baterii. Azi vreau sa vorbim strict despre panouri iar in episodul viitor sa abordam tema controller-ului solar, pentru ca si acolo este o aventura. Nu o sa vorbim insa despre brand-uri. Exista atat de multe variante de la Victron, LG, Canadian Solar, Nitecore, Poweracu, Solaewatt si tot apar si apa. In principiu diferenta dintre cele ieftine si scumpe o sa fie durata de viata si randamentul real. Dar, pentru sisteme asa mici ca un camper, parerea mea e ca sunt irelevante diferentele. Pentru o ferma cu mii de panouri, nu sunt dar in studiul nostru de caz, impactul generat de diferenta de calitate cred ca este minimal.
    Panourile sunt de multe feluri, flexibile, semiflexibile, rigide, monocristaline, policristaline, amorfe sau powerfilm si tot asa. Si, pe cat de multe feluri sunt, pe-atat de multe puteri pot avea. Si evident, vine intrebarea: care-i bun pentru mine? Iar ca sa raspundem la asta trebuie sa vedem ce vrei sa faci cu el, ce spatiu ai sa il pui si ce trebuie sa alimenteze.

Komentáře • 24

  • @Wired7094
    @Wired7094 Před 2 lety

    Foarte utile informatiile. Multumesc.

    • @RaduTudoroiu
      @RaduTudoroiu  Před 2 lety +1

      Ma bucur. Lucram la partea a patra cat de curand :D

  • @cristimeme3386
    @cristimeme3386 Před 2 lety +1

    Deocamdată panourile monocristalinele sânt cele mai fiabile. Eu ,,forțat" de împrejurări am ales unul flexibil pt autocaravană. Deoarece este în garanție și orice modificare care implică o gaură în perete sânt obligat s-o fac doar la delerii autorizați care au niște prețuri de parcă ar pune aur în loc de sika, iar al doilea motiv ,am posibilitatea de a camper la umbră și să pun panoul la soare (un aspect de luat în seamă). Așa am ales un ecoflow delta 1800W și un panou flexibil de 160w tot de la ei.Deocamdată se descurcă bine.

    • @RaduTudoroiu
      @RaduTudoroiu  Před 2 lety

      Foarte bun ecoflow. Chiar o sa fac un episod sau doua despre ele! Excelenta alegere!

  • @lucianolteanu7604
    @lucianolteanu7604 Před 9 měsíci

    foarte util.

    • @RaduTudoroiu
      @RaduTudoroiu  Před 9 měsíci

      Ma bucur! Chiar apreciez faptul ca mi-ai scris, inseamna mult sa stiu ca e utila informatia in mod real!

  • @cartiinterzise487
    @cartiinterzise487 Před rokem

    foarte fain

  • @markf1441
    @markf1441 Před 2 lety

    Bun Dokio ca panou flexibil , dar controlerele din set sunt PWM .Pentru a creste eficienta la un panou pliabil de 160W am luat un controler MTPT 75/10 Vicron .
    Mi-a placut asta @6:55 .

    • @RaduTudoroiu
      @RaduTudoroiu  Před 2 lety

      Puteam sa jur ca e MPPT, ma gandeam ca e ceva ieftin oricum. Buna miscare cu Victron-ul. Ai simtit diferenta? Le mai ai pe ambele, ca ar fi interesant de vazut comparativ cat baga fiecare. Desi, sincer, eu as fi mers pe 75/15, cred ca 10 e cam la limita si ai fi scos ceva amperi in plus :)

  • @ionstanica2485
    @ionstanica2485 Před 2 lety +1

    Multumesc Radu succes in toata aventura ta superba pt un pensionar la experienta ta c’è recomanzi constructia unui van sau cumpararea unuia pt doua persone …?

    • @RaduTudoroiu
      @RaduTudoroiu  Před 2 lety +1

      Depinde foarte multe care sunt nevoile fiecaruia. In general, un camper facut pe comanda sau construit in regim propriu raspunde unor nevoi la care unul de serie nu poate, fie din cauza modului cum e organizat, sau a activitatilor pe care le intreprinzi (cum suntem noi cu ebike-urile si cu kayakul).
      Sincer, as recomanda un camper deja construit, de serie, cum e Benimar, Burstner sau Hymer, dar variante ceva mai sanatoase, nu mai vechi de 10 ani. Daca vreti sa aveti niste aventuri faine la pensie, recomand cu tarie confortul unui camper modern, dupa 2013-2014, pentru cele mai frumoase experiente.
      Camperele din anii 2000 sau dinainte deja sunt uzate fizic si moral peste orice limita de confort rezonabil si o sa fie vesnic ceva de peticit sau reparat la ele, deci nu mi-as bate capul sa ma uit in directia aia.

    • @ionstanica2485
      @ionstanica2485 Před 2 lety

      @@RaduTudoroiu va multumesc mult pt amabilitate

  • @Cojanliviu
    @Cojanliviu Před 2 lety

    Like Like Like 👍🏿🥰🤗

  • @sopoberetta
    @sopoberetta Před 2 lety +1

    Salut,
    Multumim pentru informatii.
    Ai spus in video ca panoul tau a scos undeva intre 1-1,5 kw intr-o zi insorita.
    Cum ai prins panoul de Gloria?
    E fix sau poti sa-l inclini/rotesti?
    Daca-l pozitionai "perfect" crezi ca producea mai mult?
    Merci si numai bine!

    • @RaduTudoroiu
      @RaduTudoroiu  Před 2 lety

      Panoul nostru este fix. Acum ca m-am uitat pe SmartSilar, a mers si pana la 1,89Kw intr-o zi, deci ... peste 6 ore de soare la randament maxim. Asta se intampla chiar zilele trecute, ca istoricul pastreaza ultimele 30 de zile.
      Cu siguranta daca il pozitionam sub un unghi producea mai mult, dar efortul sa ma urc pe Glorie tot timpul ca sa fac asta pentru cateva sute de w in plus nu-i de mine. Daca aveam mai multe panouri mai mari, poate ar fi fost relevant, dar si acolo te lovesti de sistemul de repozitionare care adauga greutate notabila pe roofrack.
      Mergand pe principiul KISS (Keep It Simple, Stupid) am zis ca merge foarte bine asa si nu e cazul sa ma complic mai tare :))

  • @marianbratu5899
    @marianbratu5899 Před rokem

    Panourile pe care se poate călca sunt bune? Sunt cele semi-flexibile?

    • @RaduTudoroiu
      @RaduTudoroiu  Před rokem

      Nu in mod special. Cea mai mare problema a lor este ca se incing foarte tare si nu au ventilatie corespunzatoare. Asta le scade randamentul considerabil si le face sa se degradeze rapid. Mai exista cele amorfe care sunt flexibile, se poate calca pe ele dar care sunt considerabil mai scumpe. Acelea pot fi o varianta buna!

  • @tudorelcostelonut6825

    Hahahaha 1.5kw pe o zi însorită când poți produce 5kw pe ora.......:))))

    • @RaduTudoroiu
      @RaduTudoroiu  Před rokem

      In ce conditii poti produce 5kw pe ora dintr-un panou de 300w? Detaliaza te rog, ca acolo nu cred ca inteleg ce vrei sa pui in vedere.

  • @CezarBulgariu97
    @CezarBulgariu97 Před 10 měsíci +1

    Oare ce panouri sunt bune pentru un trai permanent in rulota ( nu intr-un camping ) cat sa poti să te uiti la televizor sau sa te joci pe laptop cu orele ca si cand ai sta la casa sau apartament , de asemenea să incalzeasca si apa de la chiuveta/duș si rulota iarna sau să aeriseasca/ventileze rulota vara cu sistemul de climatizare ( desii nu cred ca ar fi cazul daca ai deschide geamurile ziua ) sau să mearga un frigider pe curent? De asemenea exista si modalitati bune de a avea internet in aceleasi conditii izolate? Antene , sateliti ceva?

    • @RaduTudoroiu
      @RaduTudoroiu  Před 10 měsíci +1

      Depinde mult de consumatori. Ce spui tu ar putea fi acoperit de vreo 4 panouri de 400w, asa generic. Dar aici trebuie sa adaugi si baterii sau un powerwall pt stocarea energiei noaptea. La ce ai descris, ai consuma vreo 200-300 de amperi pe seară. Deci ori pui vreo 400Ah de litiu ori vreo 700Ah de gel ca sa te tina, asa, optimist. Internet de la Starlink, clar.

    • @CezarBulgariu97
      @CezarBulgariu97 Před 10 měsíci

      @@RaduTudoroiu oare exista un link cu kituri de acest gen cu powerwall/baterii/panouri ? Sau orientativ sa vad ce trebuie luat.

    • @RaduTudoroiu
      @RaduTudoroiu  Před 10 měsíci

      La specificatii de genul, aproape exclusiv ceva custom. Sunt cativa producatori care fac all in one, dar nu duc atatea panouri solare. Ce ai nevoie e o solutie adaptata pe masina/casa/nevoile tale specifice. Daca aveai consumul pe la jumate sa zicem ca gaseai ceva off the self. Asa nu cred.