ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ 1204

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 5. 09. 2024
  • Εγγραφείτε στο κανάλι, ώστε να ειδοποιείστε για νέες αναρτήσεις

Komentáře • 12

  • @cornelsen2974
    @cornelsen2974 Před 2 měsíci

    Δεν υπήρχαν Έλληνες, υπήρχαν Ρωμαίοι ή Βυζαντινοί

    • @mathaino_istoria
      @mathaino_istoria  Před 2 měsíci

      1. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ.Ο ΕΘΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΣΤΕΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
      PAGE GILL
      2. ΕΛΛΗΝ ΡΩΜΗΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
      ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ

    • @cornelsen2974
      @cornelsen2974 Před 2 měsíci

      @@mathaino_istoriaΣε τι ήταν Έλληνας ο Ιουστινιανός;
      Δώστε μας τον ορισμό του Έλληνα και μην καταφεύγετε σε απροσδιοριστολογίες και γενικότητες

    • @mathaino_istoria
      @mathaino_istoria  Před 2 měsíci

      Σας παρέπεμψα σε δύο μελέτες από τη βιβλιογραφία. Αυτό δεν συνιστά αοριστολογία. Έπειτα, αναφερόμαστε πάντα στο ύστερο Βυζάντιο και όχι στο πρώιμο. Εν πάση περιπτώσει το περιεχόμενο του ταυτοτικου όρου "Έλλην" διαφοροποιείται σε πολλά επιμέρους στοιχεία μέσα στα τέσσερις χιλιάδες χρόνια της ιστορίας μας. Υπάρχουν και κάποιοι σύγχρονοι δωδεκαθειστες πχ. που θεωρούν τους εαυτούς τους αυθεντικούς Έλληνες. Καλό θα ήταν λοιπόν να κοιτάξετε, εφόσον ενδιαφέρεστε, τη βιβλιογραφία για περισσότερα, κάτι που απαιτεί φυσικά κόπο και χρόνο. Από το βήμα αυτό μόνο τέτοιες συστάσεις μπορώ να κάνω.

    • @cornelsen2974
      @cornelsen2974 Před 2 měsíci

      @@mathaino_istoria δεν με ενδιαφερει τι λένε οι δωδεκαθεϊστές ούτε κάποιοι άλλοι (παρεμπιπτόντως το συλλογικό "Έλλην, Ρωμηός, Γραικός" δεν στοχεύει να ορίσει τον Έλληνα αλλά στην καταγραφή των χρήσεω των τριών αυτων όρων). Σας ρωτώ ποιος είναι ο ορισμός του Έλληνα με βάση τον οποίο ΕΣΕΙΣ χαρακτηρίζετε το Βυζάντιο ως ελληνικό.
      Αφήστε όλους τους αλλους. Ρωτώ ΕΣΑΣ διότι ΕΣΕΙΣ ισχυρίζεστε ότι το Βυζάντιο ήταν ελληνικό. ΄Πείτε μου, "Έλληνας είναι αυτός που έχει 1,2, 3... χαρακτηριστικά".

    • @mathaino_istoria
      @mathaino_istoria  Před 2 měsíci

      Είναι η πρώτη φορά που το ακούτε; Το ισχυρίζομαι μόνον εγώ; Ενδιαφέρον! Το συλλογικό στο οποίο αναφερόμαστε πραγματεύεται τις περιπέτειες των ποικίλων ταυτοτήτων του ελληνισμού. Λοιπόν, ας προσδιορίσουμε ως στοιχεία ελληνικότητας: τη γλώσσα, την παιδεία, τον πολιτισμό και το ορθόδοξο δόγμα. Αυτά σε συνδυασμό με τη ρωμαϊκή πολιτική ταυτότητα συνθέτουν αυτό που λεμε "Ρωμιοσύνη" και που αποτελεί μια άλλη εκδοχή της ελληνικότητας. Ως τέτοια ενέπνευσε άλλωστε τους νεοέλληνες ποιητές της γενιάς του 30. Το παράδειγμα με τους δωδεκαθειστές υπαινισσόταν την απόρριψη ενός ταυτοτικου στοιχείου ως δηλωτικου ελληνικότητας, δηλ εκείνου της ορθόδοξης θρησκείας. Συνεπώς οι αποφάνσεις περί ελληνισμού συναρτώνται με το τι προσέχουμε και επιλέγουμε κάθε φορά να αναδείξουμε. Νομίζω λοιπόν ότι, αν εστιάσουμε στα στοιχεία που προανέφερα, έχουμε τα γνωρίσματα του Έλληνος που διατηρούνται αναλλοίωτα ως σήμερα. Αυτά από μένα. Ευχαριστώ για την παρέμβαση σας.