Dr. Fulya Günşar - Hepatit hastalığı karaciğeri nasıl etkiler?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 19. 05. 2017
  • Soru ve yorumlarınız için,
    www.sindirimuzmani.tv adresini ziyaret edebilirsiniz.
    Hepatit hastalığı karaciğeri nasıl etkiler?
    Hepatit hastalığı özellikle viral hepatitler, B ve C hepatiti ve B’nin olduğu durumda D hepatiti de olabiliyor veya delta hepatiti diyoruz. Kronikleşme riski olan hastalıklar.
    Bu hastaların bir kısmı hayatı boyunca hiç bir problem yaşamayıp taşıyıcı olarak ta özellikle hepatit B’ler hayatlarını sürdürebilirler. Ama bunların bir kısmı kronikleşip müzmin hepatit dediğimiz karaciğerdeki iltihapla karakterize ve karaciğerin yapısında bozukluklara neden olabilen bir tabloda yaşayabilirler ve zaman içinde de bunlarda da sirozda gelişebilir.
    Sirozdan yıllar sonrada bu siroz zemininde karaciğer kanseri gelişme ihtimalide vardır. Aynı şekilde hepatit C’li hastalar kronikleşip, siroz sonrasında hepotasiller karsinom dediğimiz karaciğer kanseri geliştirme riski vardır nedenle bu hastalar kronik yani müzmin bir evrede oldukları zaman mutlaka takipleri gerekir, gerekli tedavilerde verilmesi gereklidir.
    Yine ülkemizde bir neden olan, hepatit nedeni olan A Hepatiti ise genellikle kronikleşmez daha çok çocukluk yaş döneminde geçirilmektedir. Düşük bir yüzde de çok gürültülü bir tabloyla akut karaciğer yetmezliği dediğimiz bir tabloya da neden olması mümkün olur. Ama genelde A hepatiti kronikleşme göstermeyen bir hepatit tipidir. Sonuçta bu tür rahatsızlığı olan kimselerin, özellikle hepatit B taşıyıcısısın sana bir şey olmaz gibi bir kelime duymuş olsalar bile mutlaka kontrollere gitmeleri gerekir, çünkü taşıyıcı olan hastaların bile yıllar içinde kronik hepatite hatta siroza ilerlemesi mümkün olabilmektedir.

Komentáře •