Watersysteemheffing en en zuiveringsheffing. Waarom betalen we deze waterschapsbelastingen?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 12. 2023
  • Elk huishouden in Nederland ontvangt jaarlijks een rekening voor watersysteemheffing en zuiveringsheffing. Wat houdt dat eigenlijk in? En waarom moeten wij daarvoor betalen? We leggen uit waarom waterschappen zelf belasting heffen en wat ze met het geld doen voor schoon, voldoende en veilig water.
    Transcriptie film:
    Een vrouw staat tegen een blauw achtergrond en lees een brief voor: ‘Rekening voor watersysteemheffing en zuiveringszetting wat houdt dat eigenlijk in? Waarom moeten wij daarvoor betalen?’
    ‘Je weet natuurlijk dat er vier grote Europese rivieren door ons landstromen’ Op de achtergrond komt de kaart van Nederland en zie je de 4 rivieren door Nederland stromen. ‘En dat Nederland grotendeels onder zeeniveau ligt.’ Er verschijnt een geanimeerde snorkel op het gezicht van de vrouw en er zwemt een vis door het beeld. ’Om te zorgen dat onze voeten droog blijven zijn stevig blijken en goed waterbeheer heel belangrijk en niet alleen voor die droge voeten.’ In beeld de blote voeten van de vrouw met een plasje water eromheen.
    Vrouw: ‘Wat dacht je van voldoende water en schoon water. Water is onmisbaar voor een goede kwaliteit van leven. Voor deze drie pijlers: veiligheid, voldoende water en schoon water zijn de waterschappen grotendeels verantwoordelijk. En om dat werk goed te kunnen doen is geld nodig.’
    “Zeker” in beeld komt Vincent Lokin, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. Hij staat op een brug met op de achtergrond een gracht. “We hebben veel geld nodig en dat krijgen we niet van het Rijk. Dat moeten we dus als waterschap vanzelf ophalen bij ons belastingbetalers via de waterschapsbelasting. En de hoeveelheid ervan verschilt van waterschap tot waterschap. Want alle waterschappen zijn anders. Die verschillen zitten eigen twee categorieën. De eerste zijn de gebiedskenmerken.” In beeld komt nu een landschap. Een zeedijk aangrenzend aan een zandstrandje en het water. Vincent Lokin: “ Heeft het gebied in de buurt van de zee of ligt het veel hoger en droger. Zijn er waterkeringen? Bijvoorbeeld dijken of duinen die moet worden onderhouden.” In beeld een man op de fiets die rijdt over asfalt en aansluitend beelden van koeien in de wei. Vincent Lokin: “Is er veel stedelijk gebied is veel natuurgebied? Is er meer landbouwgrond? Zo is ieder waterschap verschillend en daarnaast is een belangrijke factor: de keuzes die de algemene besturen maken. Zij stellen de prioriteiten. Hoeveel waterschapsbelasting u moet betalen”. In beeld geanimeerde munten die op elkaar vallen. Vincent Lokin: “Hangt af van uw persoonlijk situatie en verschilt dus van huishouden tot huishouden. Bijvoorbeeld hebt u een eigen huis? Of hebt u een huurhuis? Als u een eigen huis hebt bepaalt de waarde van uw huis een deel van de belasting. Maar ook is van belang met hoeveel mensen u in dat huis woont . Woont u hier alleen dan betaalt u minder dan met de gezin. De waterschapsbelastingen wat meer stijgen dan dat u van ons gewend bent. Dat heeft natuurlijk te maken met de algemene prijsstijgingen en met name de stijging van de energiekosten hakt er bij ons hard in. Daarnaast zijn onze taken ook intensieve geworden als gevolg van onder andere klimaatverandering.” In beeld een weg die volledig onder water is gelopen als gevolg van te veel water. Aansluitend een beeld van de droogte. Een sloot die helemaal droog ligt. Vincent Lokin: “We moeten zorgen dat we ons weren tegen de droogte. Daarnaast moeten we zorgen dat we droge voeten houden als gevolgd van de steeds heftige buien die kunnen vallen. En we moeten natuurlijk hard werken aan waterkwaliteit. Daar moeten zelfs nog een tandje extra bijzetten.
    De vrouw opnieuw in beeld. Ze staat tegen een blauwe achtergrond. Vrouw: “De meeste waterschappen verhogen komend jaar dus hun waterschapsbelastingen. Zowel voor gezinnen met een eigen woning als voor mensen die alleen wonen in een gehuurde woning.” In beeld een huis met gezin er naast met de tekst eronder: Koop gemiddelde stijging van 30 euro. En een woning met 1 persoon ernaast en eronder: huur gemiddelde stijging van 12 euro. Vrouw: “De definitieve bedragen zijn pas aan het eind van het jaar bekend en hangen dus af van het waterschap waar jij in woont.
    Maar wat betekent nou die zuiveringsheffing? Nou, wij zijn met zijn allen aangesloten op het riool. Dat vervuilde water gaat via de gemeentelijke riolering naar de zuiveringsinstallaties van de waterschappen.” In beeld geanimeerd een wc die doorgetrokken wordt en je ziet hoe het water via het riool naar de rioolwaterzuivering gaat. In beeld nu de water bassins van een rioolwaterzuivering, waar get water wordt gezuiverd. De vrouw “Zij zuiveren dit water en halen er stoffen uit die niet goed zijn voor het milieu. Zoals stikstof, fosfaat en zware metalen. Dit alles wordt met de zuiveringsheffing betaald.

Komentáře •