Devotio moderna | Eu cu cine gândesc? | Podcast cu Theodor Paleologu și Răzvan Ioan | EP 86

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 08. 2024
  • Discuția de astăzi abordează un aspect fascinant al evoluției spirituale în Europa medievală, fiind vorba de o nouă valență a religiozității în zonele urbane din Țările de Jos și Germania de vest în secolul XIV. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „Devotio moderna", se distinge prin adaptabilitatea sa la complexitățile sociale ale vremii, răspândindu-se într-un mediu caracterizat de un nivel economic avansat și prosperitate. Fundația acestei mișcări spirituale, inițiată de Gerard Groote, promovează o pietate activă și autentică, atrăgând atât laicii, cât și membrii comunităților monahale, fără a implica o retragere completă din societate sau asumarea jurămintelor monastice tradiționale.
    Un element deosebit în această zonă a fost și fenomenul beghinajelor, o inițiativă predominant feminină care oferea o alternativă de viață religioasă, fără constrângerile vieții de mănăstire. Aceste case permiteau membrilor să își mențină un anumit grad de independență, putând să se retragă oricând, ceea ce reflectă flexibilitatea și accesibilitatea acestei forme de spiritualitate.
    Subliniind importanța introspecției și a exercițiilor spirituale, Devotio moderna introduce o apropiere de sufletul uman și o concentrare pe valorile interioare printr-o serie de practici și meditații. Aceasta se reflectă și în lucrările lui Thomas a Kempis, în special în celebra sa carte „Imitatio Christi", care a exercitat o influență profundă pe parcursul secolelor, depășind barierele confesionale și culturale. Cartea, destinată oricărui creștin, nu doar monahilor, insistă pe urmarea modelului lui Cristos în toate aspectele vieții, subliniind suferința și compasiunea ca valori centrale
    Devotio moderna, cu rădăcinile sale în gândirea religioasă și socială a Europei medievale, reprezintă un răspuns adaptat la provocările economico-politice ale vremii, contribuind semnificativ la reforma spirituală și intelectuală a epocii, anticipând schimbări care vor influența profund Europa în secolele următoare. Aceasta mișcare nu doar că a rezonat la nivel continental, dar a rămas relevantă în discuțiile despre natura experienței umane și spiritualitate până în zilele noastre.
    -------------------
    Casa Paleologu
    Website: paleologu.com/ro
    Facebook: / casapaleologu
    Instagram: / casa.paleol. .
    Linkedin: / 2831. .
    Theodor Paleologu
    Facebook: / tpaleologu
    Linkedin: / feed
    -------------------
    Contact: cursuri@paleologu.com
    #medieval #istorie #teologie
    ------------------------------------
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    Toate drepturile rezervate.
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws
    In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this content on your channel

Komentáře • 7

  • @AntoniuMarc-sl7nw
    @AntoniuMarc-sl7nw Před 4 měsíci +4

    Chiar cred că asemenea materiale video ar necesita, în descrierea lui,o listă bibliografică cu cărți,de unde ai putea să găsești mai multe informații despre un aspect discutat în dialogul dumneavoastră.Vă mulțumesc frumos oricum, pentru perseverența dumneavoastră,în realizarea acestor materiale!

  • @SimonaLuccam
    @SimonaLuccam Před 4 měsíci +1

    Multumesc !

  • @ecstoian
    @ecstoian Před 4 měsíci +1

    Sf. Ignatie Briancianinov spune despre cartea Urmarea (Imitarea) lui Hristos a lui Toma de Kempis ca a fost scrisa de catre cel din urma in stare de inselare si ca duce la inselare. Se pot afla pe Google mai multe informatii despre aceasta, pentru cine e interesat.

  • @Cibo-uh5go
    @Cibo-uh5go Před 4 měsíci

    Multumiri!

  • @Romanialong
    @Romanialong Před 4 měsíci

    🌹👏

  • @elanaphi
    @elanaphi Před 4 měsíci

  • @marcupopescu8302
    @marcupopescu8302 Před 2 měsíci

    Cum se numește sfânta Ludwine de Shiedonne? Am scris corect ?