En kaliteli ana üretimi nasıl yapılır?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 26. 04. 2022
  • Merhaba, video 26 Nisan 2022 tarihinde çekilmiştir. Ana üretimi için zaman zaman bölmeler yapsam da esas ana üretimini oğula yatan kovanlardan yapıyorum. Bu videoda ikinci oğulunu vermiş bir kovandan kapalı ana yüksükleri bulunan üç çıtayı; ana üretimi için kullandığım üç bölmeli bir kovana aldım. Aldığım çıtalardaki ana arıların doğumları 24 saat içinde gerçekleşecek durumdadır. Her bir çıtada en az 4 tane ana yüksüğü bulunacak şekilde bölme yaptım. Bu işlem birer tane yüksükle de yapılabilir ancak çok sayıda yüksük ile bu üretimi yaptırmak ana arı kalitesini yükseltecek ve kovan verimliliğini arttıracaktır.
    Ayrıntılar videomuzdadır. İyi seyirler.

Komentáře • 34

  • @aricilikting-teng1842
    @aricilikting-teng1842 Před 2 lety +1

    Kovanınızı beğendim Hocam. Bol bereketli sezonlar.

  • @harunnbirmac8748
    @harunnbirmac8748 Před 2 lety +1

    Maşallah yerinde ve mantıklı videolar teşekkürler.

  •  Před 2 lety +2

    Bizde kullanıyoruz 3 bölmeli kovanı gayet güzel . Farkı biz yüksekleri kattaki arıya izgara atıp yaptırıyoruz

  • @arikan1
    @arikan1 Před 2 lety +4

    Hocam sizi eleştirmek için deyil bence yanlış bir kaç noktayı söyleyim böldügün kovan uygun deyil çiftleşmeden dönen ana yanlış yere girme olasılıgı yüksek birde 4 tane ana gözü fazla zaten ilk cıkan ana digerlerini bozacak biri acık reng digeri koyu reng ikitane büyük göz bırakmak dahamı iyi olurdu saygılar

  • @semihcinkir9141
    @semihcinkir9141 Před 2 lety +1

    Şimdiden hayırlı olsun Kamil bey, umarım baharda tümünü normal kovana aktarırsınız. Ben bir yıllık hobi arıcısıyım. On adet larva transferi denemek istedim. İki tanesi tuttu. Ama arılar petek üzerine 9 gün boyunca meme yapmaya devam ettiler. Arılar 9 günlük larvadan ana üretir mi, yoksa benim larvaları peteğe mi taşıdılar? Bir de rica etsem, bir oksalik asit buharlaştırıcı yaptım, bir hafta soluksuz uğraştım. Videoda elimden geldiğince anlatmaya çalıştım, yorumunuzu beklerim.

  • @acy1273
    @acy1273 Před 2 lety +2

    Abi bu şekil hep oğulla uğraşırsın, ama arıların tabiyi diğer arılara göre hep erken gelişir bal zamanı da ağaç başlarında gezer, hayırlı ve bereketli bi sezon dilerim

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před 2 lety +1

      Merhaba, Murat Kenger'e verdiğim yanıtı okumanızı tavsiye ederim. Tekrar tekrar aynı şeyleri yazmak beni yoruyor:))

    • @acy1273
      @acy1273 Před 2 lety +1

      @@kamiladak2185 abi yanlış anlamayın bu da bir yöntemdir arılarım yakınımda olsa bu şekilde kendim de ana üretirdim mesele takip edebilmekte oğul kaçmadan yakalayabilmekte hayırlı akşamlar dilerim

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před 2 lety +2

      @@acy1273 Yok kardeşim yanlış anlama olmaz:) Her düşünceye saygılıyım ve sizlerden çok şey öğreniyorum. Ben arının başındayım bu nedenle oğula müsaade ediyorum yoksa önlemimi alırım. Bir oğul kaçması demek bir servet:)

  • @erdenyalcin8976
    @erdenyalcin8976 Před 7 měsíci +1

    Başkan ogulcul arılar çogaltıyosun 1 cibiliyetsiz yani melez arılar 2 hırçın ırk 3

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před 7 měsíci

      Teşekkürler. Sizden bir tavsiye alsak mümkün mü?

  • @muratkenger6379
    @muratkenger6379 Před 2 lety +3

    Ben doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum. Arı genetik olarak oğula çok meyilli bir arı gördüğüm kadarıyla. Aynı genden devam ettiğiniz sürece seneye yine aynı oğul sorunuyla karşılaşmak çok yüksek ihtimal. Arı ıslahı yapmanızı öneririm şahsımca.. başarılar diliyorum

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před 2 lety +1

      Evet nedense kovanların %90'ı oğula yattı:) Şunu göz önünde bulundurmanızı isterim: bizim bölgemizde oğul dönemi Nisan ayıdır. Bu kovanlar 30 Mart itibariyle 9-10 çıta ve üzeri katta arılardı. Yani kıştan 3-4 çıta çıkıp Mart ayı sonu geldiğinde 5-6 ve 7 çıta petek almış durumdaydılar. Kovanlardaki peteklerin %80 i de kapalı yavrulu ke kum gibi işçi arı ile kaplıydı. Geriye dönük izleme yaparsanız bunu görürsünüz.
      Olaya bütüncül bir çerçeveden bakmanızı tavsiye ederim. Bu arılara maksimum yavru yapsın diye 09 Kasım dan Mart sonuna kadar az miktarlarla en az 45 defa şuruplama yapıldı. Bu anlattıklarımı da dikkate alarak sonucun ne olmasını bekliyorsunuz ki? Videoda gördüğünüz arı ikinci oğulunu verdikten sonra bu durumda öncesindeki nüfus birikmesini bir düşünün derim.
      Hedefinize balı koyup bu şekilde yorum yapıyorsunuz. Benim şu anda hedefimde bal yok. Ben ilk önce polenden para kazanırım sonra arı satışından sonra da baldan. Nisan ayı içinde arı satışı ve polenden 35 bin lirayı geçen bir para kazandım. Şimdi benim arım verimsiz mi? :)
      Kıştan 64 kovanla çıktım. Bunların 29 kovanını sattım. Şu anda 70 kovanın üzerinde arıya sahibim ve 15 gün içinde ikinci baharıma kaldıracağım arımı. Arılarım oğul vermeye ve analarını yenilemeye devam ediyor. Son hedef olan çam balına (Ağustos) dolu dolu 100 kovan ve üzerinde girmeyi planlıyorum. Allah nasip ederse gidişat bunun gerçekleşeceğini gösteriyor.
      Sabit arıcı olsaydım. Söylediklerinizde haklıydınız. Bal sezonunu kaçırdın mı bir yıl daha bekle:)
      Burada yıl bittiğinde arıcılık bana totalde ne kazandırdı buna bakmak lazım. Yoksa hedefe kilitlenmiş bir ok gibi bala bakmak arıcılığın diğer nimetlerinden yararlanmayı törpüler. İyi günler dilerim.

    • @muratkenger6379
      @muratkenger6379 Před 2 lety +1

      Bal yapmaz arı dedikleri tam olarak. Sizin arınız gerçekten müthiş yavru yapar ve gerçekten kum gibi çoğalır. İyi de arı satarsınız doğru, sürekli kum gibi yavru olduğu için bal yapmaz ama. Polende gelir o da doğru. Hatta oğulcu bir arı olduğu için güzel arı sütüde yapar ekliyeyim onuda ama bal yapmaz ve sürekli arılıkta bulunmayanlar için bela bir arıdır, yorar insanı. İşin yoksa daldan oğul topla. Eğer biraz araştırsanız Türkiye’yi ve yurtdışını oğul veren arıyı kimse istemez. Arı ıslahını natırlatırım size. Yıllardır araştırırım ve uygularım. Benim fikrim bu. Tabi herkesin doğrusu farklı sanırım. Rahmetli Prof Muhsin Doğaroğlu’nu takip etmeyi tüm arıcılara tavsiye ederim. Saygılarımla 🙏

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před 2 lety

      @@muratkenger6379 Bu arı süper bal yapar. Nerede ve ne zaman yapar ona bakmak lazım. Çamda bu arının üstüne bal toplayabilecek ikinci bir arı yok bence. Biz arıcılar olarak bu arıdan (normal bir baharda); çiçekte bal verimi yüksek olan ırkların verdiği balı (bu arıdan da) bekliyoruz. Bal verimi yüksek olduğu zamanlar bu arıdan da çiçek balı sağımı yapılabilir ancak bunu her sezonda beklememek lazım. Bu arı çama endeksli çok yüksek bir bal verimine sahiptir. Ben bunları bilerek ve kabul ederek bu arıyla çalışıyorum. Uzmanlar yörenizin arısıyla çalışın demiyor mu? Evet bu arı bizim yöremizin yerli arısıdır. Saygılarımla.

  • @ishakyalcin
    @ishakyalcin Před 4 měsíci +1

    Bal mevsimine kadar arilari 20 cerceve yapip
    Bal mevisminde her kovandan gunluk fazlasi olan 2cerceve 1 bal 1polen 4cerceve alip bolme yapsam nasil olur Muhsin hocanın yöntemi ile

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před 4 měsíci +1

      Bu durum, Muhsin Doğaroğlu'nun kitaplarında ve konuşmalarında geçiyor. Bu olur. Yapılıyor da zaten. Başarılı sonuçlar da alınır.
      Olay bal döneminde yapılacağı için, (Tahminen 15 Haziran- 15 Temmuz arasında) elde edilen bölmeden o yıl bir gelir beklenmez. Bu bölme bir yıl sonra arıcıya kazanç sağlayacak bir duruma gelecek.
      Yani Olayın başarılı olması, onun kazançlı olduğu anlamına gelmiyor. Ben kovan çoğaltmamı 15 Mart- 30 Nisan arasında yapmaya çalışırım. Bu tarihler dışında da bölme alınır ve başarılı sonuçlar elde edilir. Ancak aynı başarı maddi kazanç olarak da ortaya çıkar mı? Bunu hesaplamak gerek.

    • @ishakyalcin
      @ishakyalcin Před 4 měsíci

      @@kamiladak2185 Muhsin hocanın yöntemi soğuk bölgelerde geçerlidir diyebilirmiyiz
      Sıcak yerlerde mevsim uzun olduğu için erken zamanda ana arı üretilebilir

  • @batuhankaya5500
    @batuhankaya5500 Před 2 lety +1

    Abi bu 3lü ruşet kovanını hangi amaçla yaptığınızı belirten bir video çeker misiniz teşekkürler kamil abi bu 3lu rüset kovan kışı çıkarıyormu ana larını ne zaman alıp bölme için mi kullanacağız bir arıcı diyorki arıdan para kazanmak ıçin ana arınızı kendiniz yetistirin diyor katiliyormusunuz

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před rokem

      Evet arıcı kendi anaarısını kendi üretmelidir. Doğmuş çaylak analı birer çıta ya da doğmak üzere olan yüksüklerin olduğu birer çıtayı bu kovana koyuyorum. Bu üçlü kovanı sadece anayı yumurtlatana kadar kullanıyorum.

    • @batuhankaya4506
      @batuhankaya4506 Před rokem

      Teaş
      Teşekkürler abi

  • @ayvazaliev8864
    @ayvazaliev8864 Před 2 lety +1

    Hacam bu ogula gitmis aridan yuksuk alindiginda yine ogula meilli bi ara yapmis olmuyormusun.Valla bende aricila yeni basladim ama bu ogula meilli irk cinslenden biktim.3 haftadir huksuk bozuyorum.Deisik videolarda birkac kez ari bolundukten sonra geninden ogul eylemi kalkiyor deniliyor.Siz ne dusunuyorsunuz.Bu analarin geninde daha fazla ogullama eylemi olmazmi

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před 2 lety

      Oğulu mevsim ve kovan nüfusu belirler. Irk bu konuda 3. sıraya düşer. Çevremdeki arıcılar daha petek vermemişken 30 Mart itibariyle benim kovanlarım doluydu. Bunu videolarımda görebilirsiniz.

  • @bayarici1343
    @bayarici1343 Před 2 lety +2

    Bu yöntemle ogulculuk yönü iyice gelişmez mi? Kolay gelsin

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před 2 lety +2

      Merhaba, peki şöyle yapsaydık. Bu kovan oğula yatmadan bölme yapılsaydı. Yani Mart'ın 25'i gibi... Kovanımız güçten düşeceği için oğula gitmeyecekti. O zaman yaptığımız bölmeden elde edilen koloniler oğula yatkın olmazdı diyebilir miyiz?. Yani şöyle sorayım arılar oğul eğilimini sonradan mı öğreniyor yoksa içgüdüsel bir durum mu?

    • @bayarici1343
      @bayarici1343 Před 2 lety +1

      @@kamiladak2185 Oğul verdikçe ogulculuk damarı gelişiyor bu genel kanaat. Anaları güçlü kovanda beslettirmek ayrı bir durum. Başlatıcı kovanda başlatıp 20 çıtalı kovanda kapattırirsak müthiş bir ana doğar.

    • @bayarici1343
      @bayarici1343 Před 2 lety +1

      @@kamiladak2185 oğulculuk genlerde var tabi, doğal üreme biçimi ancak bu gen güçlenebilir ve zayıflayabilir.Bir uzman ana üreticisi Danimarkada, "Romen arısı üzüm salkımı kadar oğul çıkartıyor ben onu ıslah ettim demişti"

  • @firat019
    @firat019 Před 2 lety +2

    Kolay gelsin.
    Hocam, bu tür ana üretim sürecinde arıyi kendi haline biraktigimizda 3 günlük larvadan da ana çeviriyor, dolayısıyla erken doğan bu kalitesiz ana diğer ana memelerini bozuyor bildiğiniz gibi.. doğumlar aynı zamanda olursa eğer ozmn güçlü olan kazanır diyebiliriz.. aksi halde şansa kalmış.. bu yöntemle ana üretim sürecini akışına biraktigimizda iyi ana garantisi olmuyor maalesef, yeterince arı sütü ile beslenmesini sağlamamız şart.. (5 gün kapalı yüzükleri bozarak gibi)

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před 2 lety +1

      Merhaba, öncelikle izlediğiniz videodaki esas kovan, bir bölme değildir. Esas yumurtlayan ana ile faaliyet gösterirken oğula yatmış bir kovandır. Yani bu kovanda üç günlük larva muhabbeti olmaz. O dediğiniz bölme yapıldığında gerçekleşir. Analar son ana kadar 10 çıta ve üzerine basan bir nüfus tarafından bakıma tabi tutulmuştur. Benim yaptığım bölme en son aşamadır. Bu üç gözlü kovandaki yüksükler 24 saat içinde doğacaktır.

    • @firat019
      @firat019 Před 2 lety

      @@kamiladak2185 üstadım, ogula yatan aridan arı cogaltmak doğru bir uygulama olmaz diye düşünüyorum naçizane ki oğul genetiğini tüm ariliga yayar bu durum..teknik arıcılıkta oğul ile mücadele esastır.diger yandan, ogula kendiliğinden yatan arınin çevirdiği tüm yüzüklerin genç larvalardan olacağının garantisi yok diye biliyorum aksi bir şey yaşamadım da okumadım da..öyleyse en azından ananin ömrü ve yumurta performansı iyi olur, arı sütü üretimde mantıklıdır ama bal odaklı üretim de ogula yatan arıdan adı cogaltilmaz.. bu detayları ifade etmek lazım bu tür işlemlerde
      Elinize sağlık, okuyanların da biilgilenmesi için yazdım, kusura bakmayın.
      İlgiyle takip ediyoruz sizi..

  • @otuken9tug429
    @otuken9tug429 Před 2 lety +1

    Anaların çifleşme dönüşünde yanlış yere girme ihtimali çok yüksek. Risk büyük

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Před 2 lety +1

      Bu benim için sorun değil ana ticaretine çalışmıyorum sonuçta. Bir tane dört dörtlük ana yumurtlasa yeter. Tek kovanda birleştiririm çıtaları. Bu kovanlarda başarı oranı çoğunlukla %65-70 civarı yani her üç kraliçeden ikisi yumurtluyor.

  • @mustafaatalay5480
    @mustafaatalay5480 Před 2 lety +1

    Abı Çok Saldirgan Arı